Afbeelding
Foto: Eric van Horrik

Leg die sigaret of sigaar vanaf 1 oktober aan de kant

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Opnieuw staan veel rokers op het punt om hun rokerswaren de komende weken aan de kant te laten liggen. Na 1 januari is Stoptober, dat op 1 oktober begint en 28 dagen duurt, de meest gekozen datum om te stoppen met roken. Behalve bekende Nederlanders die hebben aangegeven dat zij stoppen, zijn er ook dorpsgenoten die van plan zijn om te stoppen met roken.

Redacteur: Emmy Grit

In heel Nederland zullen rokers én niet-rokers elkaar helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app, de steun van stoppers onderling en de steun van huisartsen, hebben de afgelopen jaren al meer dan 500.000 mensen meegedaan aan Stoptober. Het geheim van Stoptober is dat je het samen doet en er niet alleen voor staat. De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt en tips en advies geeft. Op www.ikstopnu.nl staat een stappenplan dat helpt bij het stoppen met roken.

Preventieakkoord
De gemeente Son en Breugel wil dit jaar extra aandacht besteden aan het preventieakkoord. Suzanne Teunisse, huisarts van huisartsenpraktijk Rijnlaan in Son en Breugel, vertelt hierover: “Roken is een verslavingsziekte en daar kom je niet zomaar vanaf. In ons dorp zijn we steeds intensiever aan het samenwerken in de wijk, en preventie is daar ook onderdeel van. Een gezondere leefstijl en de noodzaak van stoppen met roken is juist nu, in tijden van de COVID-19-pandemie, erg belangrijk.”

Begeleiding
De huisartsen, praktijkondersteuner en assistenten van huisartsenpraktijk Rijnlaan en Medisch Centrum De Linden in Son en Breugel geven de deelnemers die tijdens Stoptober willen stoppen uitleg, begeleiding en motiverende ondersteuning. Verder bieden ze onder andere groepstrainingen, telefonische coaching, persoonlijke coaching en ook digitale coaching of digitale groepstrainingen aan. Suzanne: “Mensen kunnen ook vrijblijvend een gesprek krijgen om te kijken welke optie het beste bij hen past.”

Gratis app
Iedereen die mee wil doen kan zich nu aanmelden via www.stoptober.nl. Vanaf 28 september kan je de gratis Stoptober-app downloaden. De app biedt vanaf 1 oktober dagelijks steun.

Kom in actie
Suzanne doet een beroep op iedereen die al eens heeft overwogen om te stoppen met roken: “Het is nu de tijd om in actie te komen. Iedereen die wil stoppen kan stoppen en je hoeft het niet alleen te doen! Voel je vrij om met een van ons hierover in gesprek te gaan, ook als je nog twijfels hebt.”