Onder grote jeugdige belangstelling werd de speeltuin geopend
Onder grote jeugdige belangstelling werd de speeltuin geopend Foto: Wil Feijen

Jeugd blij met nieuwe speeltoestellen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het speelterrein aan de Limburglaan, dat verscholen ligt achter hoge bomen en struiken, is woensdag 23 september geopend. Op initiatief van de jeugdgemeenteraad zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst. Het gehele proces heeft twee jaar in beslag genomen. Ondanks de feestelijke opening die werd bijgewoond door jong en oud, hing er toch een donkere wolk boven de speeltuin in de vorm van een wit spandoek met de tekst ‘Schandalig, de buurtbewoners niets gevraagd’.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Trots stond Matt Phillips, oud-jeugdgemeenteraadslid, op het plateau van de kabelbaan met burgemeester Hans Gaillard, voordat de officiële openingshandeling verricht werd. De burgemeester lichtte toe dat de jeugdgemeenteraad een voorstel heeft ingediend om het speelterrein opnieuw in te richten; het terrein was in een slechte staat. Voorheen was het terrein voorzien van een basketbalpaal en werd het meer gebruikt als hangplek voor jongeren. Op het terrein zijn nu enkele speeltoestellen geplaatst, dit tot ontsteltenis van enkele omwonenden, van wie de achtertuinen grenzen aan de speeltuin.

Teleurgesteld
Deze omwonenden zijn teleurgesteld dat in het proces van twee jaar niet gedacht is aan burgerparticipatie. Een van de omwonenden vertelt hierover: “De jeugdgemeenteraad had hierin begeleid moeten worden door de voorzitter (de burgemeester. Red.) en ook de raadsleden hadden hierop kunnen wijzen. Dat is een tekortkoming.” Burgemeester Gaillard geeft aan dat burgerparticipatie hier niet nodig was, omdat het een renovatie betreft van een bestaand speelterrein. Eén van de omwonenden heeft contact gezocht met de burgervader en is in gesprek gegaan, maar kreeg niet het gevoel dat er naar het verhaal geluisterd werd. “De gemeenteraad heeft een besluit genomen en het plan wordt uitgevoerd, dat was zo’n beetje de strekking van het verhaal”, aldus de verontwaardigde buurtbewoner, “terwijl hier burgerparticipatie juist op zijn plek is. Samen met de buurt optrekken en je plannen uitvoeren, zodat iedereen er een goed gevoel bij heeft; nu is dat absoluut niet het geval. Ik hoop dat het een wijze les is en dat burgerparticipatie bij volgende initiatieven wel ingezet gaat worden.”

Meer mogelijk
Een andere omwonende, die betrokken is bij het gehandicaptenplatform, gaf aan dat ze het jammer vond dat ze niet bij het plan betrokken was. Ze vertelt: “Een speeltuin is een plek waar alle kinderen moeten kunnen spelen, ook kinderen met een fysieke beperking. Deze laatsten worden nu uitgesloten, omdat tijdens het proces hier niet over is nagedacht. Als er van tevoren overleg was geweest, dan had ik ze zeker een paar tips kunnen meegeven. Er was veel meer mogelijk dan wat er nu staat.”

Beter dan hoe het was
Ondanks deze kritische noot is er ook plaats voor optimisme, zij het met een kleine kanttekening. “Het is een mooie speelplek geworden, veel beter dan hoe het was. Er is weer een mogelijkheid voor de buurtkinderen om lekker buiten te spelen.” Een andere inwoner voegt toe: “Er zijn leuke speeltoestellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar geplaatst; jammer dat er niet aan een kleine zandbak of een lage glijbaan voor de iets jongere kinderen is gedacht.”

Toezicht
Om de overlast van spelende kinderen en hangjongeren in de avonduren voor de omwonenden tot een minimum te beperken is besloten om met een tijdslot te werken. Het speelterrein is tussen 21.00 en 8.00 uur voor iedereen gesloten. Doordat het speelterrein afgeschermd ligt en er voorheen overlast was van hangjongeren, is besloten om extra toezicht te gaan houden. Jongerenwerker Ali Al Zubaidi laat weten: “Ik ga regelmatig langs, maar ook toezichthouders zoals BOA’s en de medewerkers van FeDa die op dit moment voor de gemeente extra toezicht houden, houden een extra oogje in het zeil. Mochten we onregelmatigheden tegenkomen, dan kunnen we die meteen oplossen.”

Bekijk hier alle foto’s van de opening.