Joke Mennen op bezoek bij vaste bezoeker mevrouw Etman
Joke Mennen op bezoek bij vaste bezoeker mevrouw Etman Foto: Ingezonden

Francien van de Ven te gast bij online Alzheimer Café

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - Tijdens het Alzheimer Café van woensdag 25 november wordt een online-uitzending getoond. Vanwege de coronamaatregelen is een fysieke bijeenkomst nu niet mogelijk. Daarom wordt een video-opname beschikbaar gesteld aan geïnteresseerden. Het gaat om een interview met Francien van de Ven, manager van Ouderenlandgoed Grootenhout in het Brabantse Mariahout en schrijfster van het boek ‘Hoe dan?’.

Francien is niet alleen vanuit haar professie maar ook door privéomstandigheden zeer ervaren met mensen met dementie. Haar praktische ervaringen zijn gebundeld in dit boekwerk. Het boek bevat praktische tips en handreikingen voor iedereen die werkt en leeft met mensen met dementie.

Francien: “Medewerkers hebben geen pauze, maar drinken samen met de bewoners koffie bij ‘hun thuis’. Het zijn geen patiënten, maar bewoners. Het is geen instelling, maar een woonhuis en wij hebben geen gesloten deuren, dus mensen kunnen zó weglopen. Maar daardoor kiezen ze er juist voor om te blijven. Elke dag hebben ze activiteiten en het is heel belangrijk om iemand met dementie veel complimenten en ‘altijd gelijk’ te geven. Door gewóón te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie verbeteren.”

Traditiegetrouw bieden de vrijwilligers van het Alzheimer Café aan het einde van de avond altijd een bosje bloemen aan, aan één van de bezoekers. Dit staat symbool voor een hart onder de riem, dat ze alle bezoekers zouden willen geven. Omdat men elkaar nu niet fysiek kan ontmoeten tijdens het Alzheimer Café, besloot de organisatie om iemand thuis te verrassen. Joke Mennen ging hiervoor op bezoek bij de negentig jarige mevrouw Etman, een vaste bezoekster. Namens alle vrijwilligers van het Alzheimer Café bood zij een bloemetje aan.

Voor aanmelden of meer informatie: verbeek@alzheimervrijwilligers.nl of telefoon: 06-41546859.