Titia (l) en Bernadette (r) aan de tafel in de verbouwde ontmoetingsruimte
Titia (l) en Bernadette (r) aan de tafel in de verbouwde ontmoetingsruimte Foto: Wil Feijen

Bewoners weer welkom bij Bijna Thuis Huis MadeLief

Algemeen

Al ruim zeven jaar staan de vrijwilligers van Bijna Thuis Huis MadeLief klaar voor de medemens die in zijn of haar laatste levensfase zit. Regelmatig komen nieuwe bewoners naar de Vinklaan 2 in Son en Breugel die, om wat voor reden dan ook, niet thuis willen of kunnen sterven. De vrijwilligers ontzorgen de naasten, verzorgen de bewoners in een huiselijke sfeer en geven alle zorg die nodig is waar persoonlijke aandacht centraal staat.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Alleen de afgelopen twee maanden kon dit niet: de deuren waren tijdelijk gesloten voor een interne verbouwing. Op maandag 30 november kwam hierin verandering, nadat Sjef den Uijl, voorzitter van Bijna Thuis Huis MadeLief, en Othon Eijsbouts, oud-huisarts, het lint hadden doorgeknipt, waarna de deur geopend werd. Voor Sjef was dit een totale verrassing; hij werd naar de locatie gebracht, zonder te weten wat er ging gebeuren. Na de opening vertelde Sjef, nog steeds herstellende van de nasleep van het coronavirus, dat het een grote eer was dat juist hij, samen met Othon, het lint mocht doorknippen. Voor het eerst zag hij de veranderingen die de afgelopen twee maanden hadden plaatsgevonden.

Grote ontmoetingsruimte
Tijdens de verbouwing is de garage omgetoverd tot een grote ontmoetingsruimte waar zowel de bewoners, familie, zorgpersoneel als de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. De keuken is vernieuwd en voorzien van nieuwe apparatuur. Tevens is een grote kastenwand geplaatst als extra geluidsisolatie tussen de keuken en één van de kamers.

Dankbaar
Zonder de hulp van de lokale ondernemers, de geschonken materialen en financiële donaties was deze verbouwing niet tot stand gekomen. “We willen iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt ontzettend bedanken. Hierdoor kunnen wij onze bewoners de zorg geven die ze nodig hebben en de naasten ontzorgen”, aldus Bernadette Hillenaar en Titia Braam, coördinatoren van Bijna Thuis Huis MadeLief. “Beide dames horen vaak dat lokale ondernemers geen tijd hebben om vrijwilligerswerk te doen. “Door op deze manier een steentje bij te dragen, tonen zij hun maatschappelijke betrokkenheid en doen ze iets terug voor de gemeenschap en hier zijn wij natuurlijk ook heel erg dankbaar voor.”

Warm hart
Behalve naar de lokale bedrijven en de vele donateurs gaat ook een speciale dank uit naar Othon Eijsbouts. “Othon draagt MadeLief al heel lang een warm hart toe en is lid van de Raad van Advies. Deze raad adviseert de Stichting Bijna Thuis Huis inhoudelijk over diverse onderwerpen. Bij zijn afscheid als huisarts heeft hij op de uitnodigingskaart aangegeven dat hij een financiële bijdrage voor Bijna Thuis Huis MadeLief op prijs zou stellen. Deze donatie is besteed aan de verbouwing”, vertellen ze trots.

Vijf jaar
MadeLief kan tevens terugvallen op ‘De Vrienden van Bijna Thuis Huis MadeLief’: vier enthousiaste mannen die zeer actief zijn om sponsors en donateurs te werven. “Maar zij organiseren bijvoorbeeld ook een avond voor onze vrijwilligers”, voegt Titia toe. Verder kunnen dorpsgenoten zich aanmelden bij ‘De Club van 100’ van MadeLief. “De leden van deze club dragen MadeLief een warm hart toe. Zij betalen vijf jaar lang ieder jaar honderd euro, waarbij zij een fiscaal voordeel hebben omdat zij zich langdurig verbinden aan ons, een mooie win-winsituatie”, vult Bernadette aan.

Nieuwe vrijwilligers
Titia en Bernadette doen dit werk niet alleen; zij worden ondersteund door assistent-coördinatoren Jolanda van Soerland en Everdien Dierssen. Naast de vrijwilligers bestaat het team ook nog uit een tuinman, klusjesman en ICT-man. De coördinatoren zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die graag een steentje bij willen dragen aan het team. Ervaring in de zorg is niet nodig, maar wel een warm hart voor de bewoners. De nieuwe vrijwilligers krijgen training/scholing en worden goed begeleid en ondersteund door het team. Mocht je door het lezen van bovenstaande enthousiast zijn geworden, neem dan contact op met een van de twee coördinatoren, via 0499-465211, of mail naar bthsonenbreugel@gmail.com of kijk op www.bijnathuishuissonenbreugel.nl.

Een speciaal dank gaat uit naar:
•         Woonveste BV - Mark Jansen, Maarten Plasmans en medewerkers
•         LSWA Architecten - Arjen Weijer en Marco Berben
•         B&B Bouwadvies - Hans van Heerebeek
•         Versantvoort Elektro Techniek - Maarten Versantvoort en medewerkers
•         Smit Installatie- & Daktechniek - Mitchell Smit en medewerkers
•         Verleg Schilderwerken - Twan Verleg en medewerkers
•         De Brug Timmerfabriek Son B.V. - Joop en Linda Kastelijn en Chris Jansen
•         Nuva Keukens - Wilbert van Gog en medewerkers
•         Basten Woninginrichting - Jan Basten
•         Loomans Betonboringen BV - Toine Loomans
•         Transport Bedrijf Jos van Happen
•         Isolatiewerken Linssen Best BV - Hans Linssen en medewerkers
•         Stucadoorwerken Pro-Stuk
•         Leden van de Club van 100 van Bijna Thuis Huis MadeLief