Afbeelding
Foto: @Heemkunde Son en Breugel

Wie, wat, waar en wanneer

Algemeen Heemkunde

Bij de beschrijving van foto’s hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W’s: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Bij de vorige foto vroegen wij wie toch die fietser was met dat poedeltje in zijn fietstas. Helaas kwamen hier geen reacties op. Mocht u de foto nog eens willen bekijken op de website van de Heemkundekring, zoek dan naar foto 75798.

In 1849 richtte Monseigneur Johannes Zwijsen (1794-1877) het genootschap der Heilige Kindsheid op, met als doel door gebed en aalmoezen, vooral door kinderen, de arme heidense kinderen in China en andere ongelovige landen, voor het tijdelijk en eeuwig leven te redden. Op de Kindsheidsdag werd er een optocht gehouden waarbij kinderen zowel missiewerkers als de te bekeren heidenen uitbeeldden. Ook in Son en in Breugel werden dit soort optochten lange tijd georganiseerd. Zo meldde de krant op 11 juni 1930 het volgende: “Gisteren trok in Breugel de H. Kindsheid. Verschillende groepen trokken zeer de aandacht. De stoet werd begeleid door onze fanfare.” De opbrengst van de H. Kindsheid werd per parochie maanden later in de Sint Jansklokken gepubliceerd. (Op dit weekblad, uitgegeven door het bisdom Den Bosch, was iedere goede katholiek geabonneerd.) De optocht in Breugel in 1931 bracht f. 61,85 op.

Op bijgaande foto staan vier kinderen die meedoen aan een Kindsheidsviering ergens in de jaren dertig. Zo te zien staan ze voor de oude pastorie in de Sint Genovevastraat. Links staat Jo Lenssen met een bisschopsmijter op het hoofd. Dan komen, getooid met een fez, Pieter van Heeswijk en een onbekende jongen; vermoedelijk zijn zij verkleed als een priester uit Noord-Afrika. Geheel rechts bevindt zich, met gevouwen handen en als priester gekleed, Pierre Beelen een zoon van meester Beelen. Pieter van Heeswijk zou later missionaris worden in Zuid-Afrika. Weet u wie die onbekende jongen is? En weet u in welk jaar deze foto werd genomen?

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar foto 72595 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.
Weet u misschien meer over deze foto’s te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.
Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.