De initiatiefnemers van SonenBreugel-TV: Maurice, Adrie, Peter en Mario (v.l.n.r.)
De initiatiefnemers van SonenBreugel-TV: Maurice, Adrie, Peter en Mario (v.l.n.r.) Foto: Wil Feijen

Succesvolle eerste maanden SonenBreugel-TV

Algemeen SonenBreugel-TV

Son en Breugel - Halverwege 2020 is bij Adrie Neervoort (DeMooiSonenBreugelKrant), Mario Smulders (Radio S&B) en Maurice Peters (SonenBreugelVerbindt) het idee ontstaan voor een tv-zender voor én door Son en Breugel. Veel interviews en items uit DeMooiSonenBreugelKrant zijn geschikt om aanvullend beeldmateriaal erbij te maken. Zo ontstond het idee om het nieuws ook als beeldinterviews uit te gaan zenden en is Peter Marijnissen (SonenBreugel-TV) bij het project betrokken geraakt.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Na het bespreken van dit idee met verschillende contacten bleek er al een licentie te zijn in Son en Breugel voor het maken van tv-uitzendingen. Deze licentie hangt samen met die voor uitzendingen van Radio S&B, waar al zes jaar radioprogramma’s gemaakt worden. Van de tv-licentie werd nog niet zelf gebruik gemaakt en deze wordt uitgeleend aan Studio040. Adrie: “In ruil hiervoor zorgt Studio040 dat radio S&B op de kabel bij Ziggo en KPN te horen is en dat we op dezelfde kabelaanbieders naar studio040 kunnen kijken.” Volgens Maurice kost televisie maken veel moeite en vooral heel veel tijd, maar ondanks dit is hij niet minder enthousiast. Hij verzorgt al jaren met veel liefde livestreams van evenementen in het dorp en spreekt dus uit ervaring. Bij Radio S&B hadden ze de kennis en de mankracht niet om naast de mooie radioprogramma’s ook een televisiezender te starten. Nu er een samenwerking is ontstaan tussen de verschillende media in Son en Breugel komt dit doel snel in zicht.

Veel bereikt
‘We prikken een datum en dan hebben we het eerste filmpje’, en zoals Mario het zei is het ook gebeurd. In de twee maanden die het team van SonenBreugel-TV nu actief aan het werk is, hebben ze al veel bereikt. Zo zijn er elk weekend in het regionieuws op Studio040 (te ontvangen op Ziggo-kanaal 36 en KPN-kanaal 1409) enkele nieuwsartikelen te zien die gemaakt zijn door SonenBreugel-TV. Al het gemaakte werk is 24 uur per dag terug te zien op sonenbreugeltv.nl.

Team vrijwilligers
Na een oproep in de krant hebben zich al 14 vrijwilligers aangemeld. Adrie: “Zodra je zo’n groot aantal aanmeldingen hebt, ben je als team super trots op wat je bereikt hebt in twee maanden; het bewijst dat je iets goed doet.” Het succes van de filmpjes zit er volgens de heren in dat iedere partij in Son en Breugel belang heeft bij de uitzendingen, maar niemand meedoet vanuit eigenbelang. Dit is ook terug te zien in het feit dat Studio040 volledig klaarstaat om het team te helpen.

Hart voor het dorp
In Eindhoven hebben ze de kennis en willen deze graag delen met SonenBreugel-TV. Ze hebben zelfs aangeboden om de nieuwe vrijwilligers een cursus in televisie maken te geven. Een ander heel belangrijk punt bij SonenBreugel-TV is dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Dat vinden zij vooral heel erg belangrijk als hoofd media in Son en Breugel. Alle mensen die meewerken aan de video’s van SonenBreugel-TV hebben een hart voor het dorp en een passie voor beeld.

De samenwerking

Peter geeft aan dat hij opgegroeid is met foto- en filmcamera’s. Hij heeft altijd een interesse in filmen en journalistiek gehad: “Mijn vader was amateurfotograaf en daardoor is de liefde voor beeld al vroeg ontstaan.” Peter heeft ook een deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg gevolgd. Adrie heeft de contacten en de media-ervaring bij DeMooiSonenBreugelKrant, die goed van pas komen bij het samenstellen van de onderwerpen. Mario is na zijn pensioen begonnen bij Radio S&B en maakt al jaren deel uit van het dagelijks bestuur, en Maurice maakt al geruime tijd televisie bedoeld voor Son en Breugel. Hun kennis is daardoor ook zeker niet te missen.

Aanmelden

Steeds meer vrijwilligers melden zich aan om mee te helpen bij SonenBreugel-TV, maar om het uiteindelijke doel van een volledige zender te bereiken hebben ze er nog veel meer nodig. Heb jij affiniteit met het maken van nieuwsitems en documentaires, meld je dan aan als vrijwilliger via maurice@sonenbreugelverbindt.nl. Je kunt hier ook terecht als je een programma-idee hebt of iets ‘beeldwaardigs’ hebt meegemaakt.

Kijken naar de opnames van SonenBreugel-TV kan altijd op www.sonenbreugeltv.nl.