Jet (l) en Ton (r)
Jet (l) en Ton (r) Foto: Wil Feijen

Plastic afval bouwt toekomst voor Ghana

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De Lucky Duck Race, een jaarlijks terugkerend evenement van de Lions Club, kan vanwege corona geen doorgang vinden, dus dit jaar geen zwemmende gele eendjes op de Dommel. In plaats daarvan wordt een loterij gehouden; de opbrengst gaat naar vier goede doelen in Son en Breugel, waaronder de stichting Sun in Ghana.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Voorzitter Ton Schepens begint vol trots te vertellen dat Sun in Ghana in 2019 tien jaar bestond: “Vanwege dit jubileum kregen wij van de Lions Club een XL-eend. Er werd meteen gevraagd of wij ook loten wilden verkopen, waarvan een deel van de opbrengst voor onze stichting is.” Vorig jaar is de Lucky Duck Race vanwege het coronavirus ook niet doorgegaan, en dit jaar wordt de actie op een andere manier ingekleed. “Er mogen nog steeds geen gele eendjes in de Dommel te water worden gelaten, maar er worden op 27 april wel diverse prijswinnaars bekendgemaakt door middel van een loterij. Hoe en waar weten wij nog niet, maar dat zullen we vast snel horen van de organisatie”, aldus Ton.

Spalken en braces
De stichting Sun in Ghana is ontstaan doordat Ton vanuit de parochie een reis met enkele jongeren gemaakt heeft naar Ghana, en tijdens die reis zijn er enkele contacten ontstaan. Zij helpen op die plaatsen waar ondersteuning nodig is. Een heel groot probleem daar is plastic afval. Jet van der Sanden-Merks, secretaris van de stichting en tevens initiatiefnemer van dit project, kwam in contact met een student van de TU in Eindhoven. Ton: “Hij had het idee om goedkope machines te maken die plastic afval kunnen verwerken. Wij willen die machines naar Ghana brengen en samen met de lokale bevolking een plasticverwerkingsfabriekje neerzetten om het plastic afval om te kunnen smelten waardoor er iets bruikbaars van gemaakt kan worden, bijvoorbeeld spalken en braces voor patiënten in ziekenhuizen.”

Betere toekomst
Door dit project kunnen onder andere jonge tienermoeders een betere toekomst opbouwen; ze worden aan het werk gezet om plastic afval te verzamelen, te verwerken en daarna te verkopen. Jet: “Voor dit mooie project is natuurlijk geld nodig en de opbrengst van onze verkochte loten wordt daarvoor gebruikt.”

Vooruitgang geboekt
Ton gaat verder: “Het is ontzettend mooi dat je ziet wat er in tien jaar tijd aan vooruitgang is geboekt. Wij proberen ook elke keer als wij gaan nieuwe mensen mee te nemen. Vrijwel altijd is dan meteen de interesse gewekt om mee te helpen.” De reizen die Ton naar Ghana maakt zijn altijd op eigen kosten. “Wij hebben enkele vaste donateurs en staan op verschillende jaarmarkten. Ook houden wij een statiegeldactie bij AH. Elke euro die wij via acties of donaties krijgen, gaat naar de stichting”, vertelt Jet trots.

Loten kopen
Sun in Ghana heeft al veel loten verkocht, maar er zijn er nog een aantal op voorraad. Wil je nog één of meerdere loten kopen voor dit prachtige project, neem dan telefonisch contact op met Jet, en dan doet jouw lot ook mee met de trekking van dit jaar. Je kunt Jet bereiken via 06-51321842; een app sturen is ook mogelijk.

Voor meer informatie over Sun in Ghana, kijk op http://www.suninghana.nl; daar is ook het bankrekeningnummer te vinden voor het geval je een donatie wilt doen.