Thea (l) en Femke (r)
Thea (l) en Femke (r) Foto: Wil Feijen

LEVgroep zoekt vrijwilligers om statushouder de weg te wijzen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Vind maar eens de weg in een ‘regel-land’ als Nederland als je de taal niet spreekt. Dan ben je blij dat je wordt bijgestaan door een van de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk van de LEVgroep. Een van die vrijwilligers is de 73-jarige Thea Prummel; zij is al zeven jaar maatschappelijk begeleidster en wordt aangestuurd door Femke Wetzer, vervangend coördinator Vluchtelingenwerk LEVgroep. Samen zoeken zij enthousiaste dorpsgenoten die samen met de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zich voor een ander willen inzetten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Femke is trots op haar dorpsgenoten die zich belangeloos inzetten voor de nieuwe medemensen die in Son en Breugel komen wonen. “Je zult je vaderland hebben achtergelaten en opgevangen zijn in een AZC in Nederland, waar je in een klein kamertje hebt gewoond met weinig eigendommen. En dat je daarna als statushouder een huis aangewezen krijgt in een nieuwe omgeving, waar je niemand kent en waar weer andere regels gelden. Dan ben je blij dat je wordt bijgestaan door een maatschappelijke begeleider en door taalmaatjes van de LEVgroep”, begint Femke haar verhaal.

Bij de hand nemen
Statushouders worden door de Nederlandse regering verplicht om een inburgeringscursus te volgen en met goed resultaat af te sluiten. Alleen met deze lessen op school zijn ze er nog niet; in het dagelijkse leven moeten zij ook hun weg leren kennen. Femke: “De taalmaatjes helpen de nieuwe bewoners met de dagelijkse dingen, zij maken hen wegwijs in het dorp, helpen bij sociale momenten zoals bijvoorbeeld boodschappen doen.” Thea vult aan: “We nemen de nieuwe dorpsgenoten letterlijk bij de hand en nemen ze overal mee naar toe, zodat ze snel en goed ingeburgerd raken in hun nieuwe omgeving. We praten zoveel mogelijk Nederlands met hen, zodat ze de taal leren.”

Begeleiding
Een maatschappelijk begeleider begeleidt de statushouder op een andere manier. Als die in Son en Breugel een huis toegewezen krijgen, dan moet er veel geregeld worden: aanvragen van gas, water, elektra, afsluiten verzekeringen, regelen van huisarts en tandarts, en ervoor zorgen dat deze mensen voorzien worden van inboedel, zodat zij hun huis kunnen inrichten.

Kennis en ervaring
Alle vrijwilligers die zich bij de LEVgroep voor Vluchtelingenwerk inzetten, krijgen eerst een training. Maatschappelijke begeleiders gaan in het begin ook met een ervaren begeleider mee. “Het is belangrijk dat de kennis en de ervaring die de huidige begeleiders hebben, gedeeld worden met de nieuwe vrijwilligers; daarom is het fijn dat ze eerst samen een statushouder begeleiden”, aldus Femke. Taalmaatjes staan er ook niet meteen alleen voor; zij krijgen trainingen over Nederlands als tweede taal, zodat ze hulp op niveau kunnen geven. Begeleiders onderling hebben ook veel contact met elkaar, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen en niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. “Onze groep vrijwilligers bestaat uit zowel jong als oud en er zijn diverse mogelijkheden voor vrijwilligers in verschillende leeftijdsgroepen”, vult Femke nog aan.

Energie en dankbaarheid
“Behalve dat het een paar uur in de week aan tijd kost (vooral in het begin), krijg je ontzettend veel energie en dankbaarheid hiervoor terug”, vertelt Thea, bij wie het helpen van iemand anders ‘in het bloed zit’. De mooiste herinnering die Thea in de afgelopen zeven jaar heeft meegemaakt als vrijwilligster is het begeleiden van een zwangere Syrische vrouw: “Het was het eerste gezin dat ik begeleidde en mevrouw werd vrij snel zwanger. Haar moeder verbleef in het buitenland en zij vroeg aan mij of ik met haar wilde meegaan naar de verloskundige en later ook naar het ziekenhuis. Dat was erg bijzonder en mooi om mee te maken”, vertelt Thea geëmotioneerd, “en het ontroert mij nu nog steeds.” Inmiddels is het meisje dat toen geboren werd ruim vijf jaar, en Thea heeft nog steeds contact met dit gezin, maar nu op gelijkwaardige basis en niet meer als maatschappelijk begeleider en statushouder.

Zelfredzaamheid
De insteek van de hulp van de vrijwilligers is om de statushouders te helpen met datgene wat ze (nog) niet kunnen, waarbij het doel zelfredzaamheid is. “Na één à anderhalf jaar hebben de nieuwelingen een eigen bestaan opgebouwd en wordt de hulp via Vluchtelingenwerk afgebouwd. Natuurlijk kunnen ze altijd terugvallen op ons, bijvoorbeeld via het spreekuur, maar uiteindelijk moeten ze het wel zelf gaan doen”, aldus Femke.

Nieuwe vrijwilligers gezocht
Heb je net als Thea een open houding, wil je jouw kijk op de wereld verbreden, ben je digitaal vaardig en behulpzaam, heb je geduld, ben je onbevooroordeeld, heb je interesse in andere mensen en heb je een uurtje vrij in de week? Dan past vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk perfect bij jou. Neem eens vrijblijvend contact op met Femke Wetzer via 06-40968883 of femke.wetzer@levgroep.nl en vraag naar de mogelijkheden