Erkam, Sinem en dochter Feyza Nur
Erkam, Sinem en dochter Feyza Nur Foto: Wil Feijen

LEVgroep deelt tasjes uit om buren te verbinden tijdens ramadan

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De ramadan komt deze week tot zijn einde op 13 mei, en dan begint het ramadanfeest, het hoogtepunt. Drie dagen van feest na een maand van bezinning en zuivering; dagen waarin iedereen bij elkaar komt, vreugde met elkaar deelt, en lekker eten ook zeker niet mag ontbreken. In deze coronatijd is dat allemaal even net iets anders. De LEVgroep heeft daarom tasjes, gevuld met lekkere dingen, uitgedeeld aan statushouders die minder dan anderhalf jaar in Son en Breugel wonen.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Voor Erkam Halis is dat ook het geval. Ook al woont hij al tweeëneenhalf jaar in Nederland en krijgt hij geen hulp meer, toch ontvangt hij via DeMooiSonenBreugelKrant een tasje. Hij moest met zijn vrouw Sinem en dochter Feyza Nur vluchten uit Turkije en hij schrijft elke maand in DeMooiSonenBreugelKrant een column over deze moeilijke reis. Familie hebben ze hier niet, dus vieren zij het mooie feest met hun eigen gezin en vrienden. De avondklok zorgde tijdens de ramadan voor meer gehaast tijdens de iftar (avondeten tijdens de ramadan). Om niet in overtreding te komen, moesten ze na het eten direct weer naar huis, en dat maakt de sfeer toch anders. “De versoepeling van de coronabeperkingen heeft ertoe geleid dat we iets grotere tafels hebben gedekt. Natuurlijk niet zoveel als we gewend zijn en willen, maar het maakt het toch iets gezelliger”, vertelt Erkam verblijd.

Tasjes vol liefde

Anderhalve week geleden heeft Femke Wetzer, vervangend coördinator Vluchtelingenwerk LEVgroep, de goedgevulde tasjes met onder andere twee kopjes, dadels en thee uitgedeeld aan statushouders om hen iets speciaals te bieden en te helpen met het leggen van contacten. Ook de buren van deze gezinnen kregen een tasje aangeboden; een aanleiding om een gesprek aan te gaan met de nieuwe buren, vooral ook na de ramadan. Zo komen de buurtbewoners met elkaar in contact. Erkam vindt het een goed initiatief: “Ze proberen ervoor te zorgen dat gezinnen en immigranten die pas korte tijd in Son wonen, zich sneller aanpassen en in contact komen met andere mensen.”

Een hoopvolle toekomst
Erkam en zijn gezin zijn dankbaar voor de hulp die zij hebben gehad toen ze in Nederland kwamen wonen. Hij heeft al zeven maanden een baan en leeft niet meer van een sociale uitkering. Hij vertelt: “Ik doe wat nodig is om uit de status van ‘vluchteling’ te komen. Als ik dit jaar de examens NT2 kan halen, zijn er voor mij geen obstakels meer.” Het tasje heeft hij met liefde in ontvangst genomen en hij staat open voor een kopje koffie of thee. Volgend jaar wil hij dan ook groots uitpakken voor het Suikerfeest. “Ik wil volgend jaar tijdens de ramadan een iftar geven voor 100 tot 150 mensen in mijn buurt. Als ik dit kan bereiken, betekent dit dat ik de ramadan volledig heb meegemaakt”, sluit hij hoopvol af. Heb jij een tasje ontvangen of wil je zomaar even langsgaan? Bel een keer aan, ga het gesprek aan en geniet samen van het heerlijke eten.