De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand Foto: MooiSonenBreugel

Plantenbieb nieuwste aanwinst voor buurttuin ‘t Zand

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Niet alleen het Koninklijk Huis heeft afgelopen weekend de handen uit de mouwen gestoken om verschillende tuinen op te knappen en verenigingen te helpen met de opgestapelde klussen. Heel Nederland stond weer in het teken van de vrijwilligersactie: NL Doet. Het Oranje Fonds zorgt elk jaar voor aandacht voor de duizenden vrijwilligers in ons land. Op 28 en 29 mei waren er bijna 5.500 acties te vinden, waaronder het opknappen van Buurttuin ’t Zand. Extra aandacht ging dit jaar naar de opening van de nieuwe aanwinst van de tuin: de plantenbieb.

Redacteur: Maury Senden

Elk jaar zijn de oprichters van de biologische buurttuin van de partij. Ook nu weer hebben zij zich aangemeld op de landelijke website van NL Doet. Maar ze waren wel de enigen in Son en Breugel. Dat verbaasde hen, want het is zo’n mooi initiatief. Verschillende verenigingen in Son en Breugel zijn door de redactie van DeMooiSonenBreugelkrant aangeschreven waarom zij zich niet hebben aangemeld voor deze landelijke actie, waarbij vrijwilligerswerk gestimuleerd wordt en wordt beloond met een bijdrage vanuit het Oranje Fonds. Twee verenigingen gaven aan dat zij niet op de hoogte zijn wat NL Doet voor hen kan betekenen, van de andere verenigingen is geen reactie ontvangen.

Werkwijze

Trots laten Greet van Sonsbeek en Ellen Buuts, twee van de oprichters van de buurttuin, alle aspecten van de tuin zien. Vier grote bakken met elk z’n eigen specialiteit. Aardbeien, spinazie en verschillende planten komen langzaam tevoorschijn en de geur van de kruiden komt je tegemoet. Elk jaar rouleren enkele groenten van bakken, maar het merendeel heeft een eigen plekje met bijpassend bordje met uitleg over het gewas. Greet legt uit: “Het is niet goed om elk jaar op dezelfde plek courgettes te hebben, want die trekken bepaalde voedingsstoffen uit de grond waardoor deze wordt uitgeput.”

Communiceren
Naast alle prachtige planten die door de regen van de afgelopen weken extra hard kunnen groeien, is er een waterpomp aanwezig. Eerst moesten de tuinders naar het beekje achter de tuin lopen en slepen met volle emmers met slootwater. “Het beekje werd al snel droog en we merkten dat het niet meer haalbaar was om daar telkens ons water vandaan te halen”. Als je verder kijkt, zie je een tipi achter de goedgevulde bakken liggen, maar ook een insectenhotel is verscholen achter het krijtbord waar een moestuinplan opgeschreven staat. Zo, maar ook via een appgroep, communiceren de buurtbewoners met elkaar. “Iedereen weet dan wanneer wat geplant moet worden, wanneer er water gegeven mag worden en wat er geoogst kan worden”, aldus Greet.

Een plantje ruilen
Maar de grote trots van dit jaar is toch wel de kersverse verrijking van de buurttuin: de plantenbieb. Iedereen kent wel het concept van de boekenbieb, maar dat vonden Greet en Ellen niet passen bij de tuin. “We hebben hier niet echt iets met boeken. Toen zag ik bij Omroep Brabant een plantenbieb en was meteen overstag,” legt Greet enthousiast uit. Het idee is precies hetzelfde als bij de boekenbieb, je neemt een plantje mee en brengt er ook ééntje terug. Planten, bloemen, kruiden of groenten, het is allemaal welkom. Het kleine houten huisje, gedoneerd door een buurtbewoner, staat pal naast de vier grote bakken. Met de vrolijke kleuren valt het niet te missen.

Ontdekken
Iedereen wordt opgeroepen om een keer een kijkje te komen nemen. Iedereen is welkom en mag altijd komen helpen. Hun eigen kinderen zijn helemaal wild van de tuin. “Ze wisten voordat ze de tuin ontdekten niet wat een courgette was, maar doordat ze er nu zelf mee bezig zijn, willen ze alles uitproberen”, aldus Ellen. Het samen komen met buurtgenoten is wat de intiatiefnemers van buurttuin ‘t Zand heeft doen besluiten om in 2017 de tuin op te richten. Dat is nog steeds de grootste motivatie, zeker in de coronatijd. ‘NL Doet’ is daar een perfect moment voor. Met de hulp, een kleine bijdrage, kan deze passievolle buurttuin blijven bestaan en kan er elke keer weer wat nieuws bijkomen.

Aanwezig
Elke eerste zondag van de maand zijn de tuinenthousiastelingen tussen 10.00 en 12.00 uur te vinden in de buurttuin. Wandel of fiets gerust langs en neem voor de zekerheid een plantje mee, dan blijft de plantenbieb goed gevuld.

De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand
De plantenbieb in buurttuin 't Zand