verdachte spullen in garagebox gevonden
verdachte spullen in garagebox gevonden Foto: 112nieuwsonline.nl

Controle garageboxen in woonwijken verhoogt veiligheid

Algemeen gemeente

Binnen de gemeente rondom de Dommel is er een actieteam om misstanden en ondermijnende criminaliteit aan te pakken; het team heeft hier de naam Dommelstroom Interventie Team, kortweg DIT.

Redacteur: Adrie Neervoort

Donderdag 1 juli doorzocht dit team 90 garageboxen in de gemeente Son en Breugel. Aanleiding voor het Dommelstroom Interventie Team om hiertoe over te gaan is de trend dat criminelen steeds vaker kleine garageboxen gebruiken voor ondermijnende criminaliteit. De controle gebeurt onaangekondigd en daarbij worden de garageboxen geopend met of zonder medewerking van de eigenaar.

Medewerking
In totaal zijn zo’n zestig garageboxen gecontroleerd aan de Saturnusstraat en Mercuriusstraat in Breugel. De meeste eigenaren en huurders stonden achter deze controle en begrijpen dat dergelijke controles regelmatig moeten plaatsvinden. Ze verleenden volledige medewerking en hielpen de controleurs bij het contact leggen met andere eigenaren/huurders. Voor een aantal garageboxen werd een slotenmaker ingeschakeld om toegang te verkrijgen.

Verdachte spullen
Tijdens de actie werden in een garagebox een aantal verdachte spullen die te linken waren aan drugshandel of drugsproductie gevonden. De politie heeft naar aanleiding van deze ontdekking onderzoek gedaan en enkele dozen, waaronder één met ventilatoren, en een sporttas meegenomen voor nader onderzoek.

Zes gemeentes
Het Dommelstroom Interventie Team is werkzaam in zes gemeentes rondom de Dommel en werkt samen met verschillende partijen die elk hun eigen aandachtsgebied hebben, zoals politie, gemeente, douane, belastingdienst, maar ook kan hulp worden ingeroepen van andere instanties.

Ondermijnende criminaliteit
Het openen van de garageboxen gebeurt op rechtmatige gronden, zo laat Erie Hulleman, teamleider Dommelstroom Interventie Team, weten: “Een gemeente kan ons inhuren voor klussen die zij zelf te complex vinden.” Volgens Erie is ook in andere delen van Nederland gebleken dat in garageboxen vaak van alles te vinden is wat soms te maken heeft met ondermijnende criminaliteit.

Bevoegdheid
De gemeente heeft de bevoegdheid in het kader van het bestemmingsplan om in garageboxen te kijken; dit kan met en zonder medewerking van de huurder of eigenaar gebeuren. Dat kan in de praktijk dus betekenen dat als de eigenaar niet traceerbaar of onbekend is, een slotenmaker het slot openmaakt, en als daarbij het slot stuk gaat dit dan wordt vervangen. Als dit het geval is dan zal de eigenaar een brief op de garagedeur aantreffen met uitleg. Maar ook als het slot niet stuk gaat, laat het team een brief achter in de garagebox met de melding dat de box is gecontroleerd. In de meeste gevallen treft het Dommelstroom Interventie Team geen afwijkende zaken aan. “Als we wat vinden dat strijdig is met het bestemmingsplan dan zal de gemeente contact opnemen met de eigenaar. Maar als we hennep of iets dergelijks aantreffen dan wordt het een politieaangelegenheid”, legt Erie de mogelijke gevolgen van een controle uit.

Veiligheid
Maar ook kan het gaan om stoffen of chemicaliën die op een andere manier zijn opgeslagen dan wettelijk vereist. Ook daarvoor is een speciale ambtenaar aanwezig met kennis van opslag van gevaarlijke vloeistoffen en gassen. “Ook verkeerde opslag van een kleine hoeveelheid gas of vloeistof kan tot gevaarlijke situaties leiden”, legt hij uit. Daarmee geeft hij aan dat ook de uitgevoerde controle bijdraagt aan de veiligheid in de omgeving van de garageboxen, die vaak midden in een woonwijk staan.

Anonieme pleintjes
Bij de selectie welke garageboxen men wil controleren wordt er vooral gekeken naar garageboxen die op redelijk ‘anonieme’ pleintjes staan; vaak de plek waar je als slecht-willend persoon je spullen kwijt wil en waar je niet gezien wordt.

Effect
Dat de controles effect hebben is al bewezen door andere interventieteams die verschillende misstanden tegenkwamen, zoals een wapenvondst. Het werk van het team geeft bij constatering van ongewenste zaken zoals gevaarlijke opslag of drugshandel een gemeente ook de mogelijkheid om hiertegen op te treden.

Informatie en tips
Ook inwoners kunnen bijdragen aan het veilig gebruik van garageboxen. Ziet u een verdachte situatie? Of ervaart u overlast? Geef dit dan door aan het DIT. Dit kan per telefoon bij de betreffende Dommelstroom-gemeente (Cranendonck, Valkenswaard, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel) of bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het DIT.