Harry Sijbers met zijn kunstwerk
Harry Sijbers met zijn kunstwerk Foto: Wil Feijen

Kunstig kunstvervoer van Harrie Sijbers naar tijdelijke galerie

Algemeen Kunst

Son en Breugel - Harrie Sijbers, geboren in Sint-Oedenrode, is sinds jaar en dag ontwerper en kunstenaar in Son en Breugel. Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, toen nog de Academie voor Industriële Vormgeving. Harrie schildert kleurrijke, moderne, vooral abstracte werken met mensen, dieren, bloemen en landschappen als onderwerp. Expressief kleurgebruik, vrolijkheid, warmte en een spontane ‘touch’ zijn wezenlijke kenmerken van zijn schilderijen. De kunstwerken stralen veel plezier in het schilderen en in het leven uit.

Redacteur: Rianne van der Heijden
Fotograaf: Wil Feijen

Een vaak gestelde vraag is, en die vraag werd weer gesteld, ‘Hoe lang heb je over dat schilderij gedaan?’, wijzend op het schilderij ‘Happy Days’, een imposant schilderij met veel rood, mooie contrasten en reliëfs. Het antwoord leek in het begin cryptisch, maar de uitleg maakte een nog mooier verhaal. Harrie: “Hoe lang ik daar over gedaan heb? Veertig jaar en twee weken.”

40 jaar en twee weken
De opleiding aan de academie geeft allerlei handgrepen om kunst of ontwerpen te maken. Het duurt echter jaren voordat je in staat bent om een schilderij te maken dat je in beginsel zelf goed vindt en waarin je een eigen stijl hebt ontwikkeld, maar ook daar zit een ontwikkeling in. Eerder werkte Harrie vooral met olieverf, daarna met acrylverf in een periode waarin hij veel tulpen schilderde. Nu werkt de kunstenaar vooral weer met olieverf. “Het voordeel van olieverf is dat je er, bij wijze van spreken, mee kunt plamuren, je kunt een mooie dikke laag verf aanbrengen. Dat geeft dan weer mooie structuren en je kunt werken met een paletmes. Het is een ontwikkeling van vele jaren en een schilder blijft zich ontwikkelen, jarenlang. Vandaar het antwoord ’40 jaar en twee weken’”, aldus de kunstenaar.

Mooie samenwerking
Onlangs zocht de kunstenaar voor een juridisch advies de weg naar EMYRTAN Juristenpraktijk. Het juridische optreden van mr. Rianne van der Heijden was ‘uit de kunst’. Dit maakte dat er een mooie samenwerking is ontstaan. Vanuit het gezegde ‘Kunst baart gunst’ ontstond het idee om enkele kunstwerken van Harrie Sijbers bij EMYRTAN Juristenpraktijk te exposeren en eventueel te verkopen. Door deze samenwerking was een paar weken een opvallend transport gesignaleerd in Son en Breugel: het grote werk ‘Happy Days’ werd in een cabrio verhuisd. Het leverde een lachwekkend plaatje op en verbazing bij de mensen die het speciaal vervoer hebben mogen aanschouwen.

Mini-galerie
Harrie vervoerde enkele van zijn prachtige, kleurrijke kunstwerken naar de praktijkruimte van Rianne, gelegen aan de achterzijde van het nieuwe gemeentehuis, met uitzicht op het ‘Sonse stadspark’. In het moderne interieur van de juristenpraktijk is nu zowaar een mini-galerie met de kunstwerken van Harrie gecreëerd.

Rianne nodigt u uit om de moderne kunstwerken van Harrie te komen bezichtigen. Momenteel zijn de volgende olieverfschilderijen geëxposeerd: ‘Happy Days’ (140x130 cm), ‘That lazy summer’ (100x100 cm), ‘Creatures’ (100x100 cm) en ‘Crazy bird’ (80x60 cm). Werken van de kunstenaar zijn ook te zien bij galerie Persoon in Eersel.

Kijk eens op www.harriesijbers.nl of maak een afspraak en kom ‘live’ een kijkje nemen, iedereen is welkom!