Maurice met de programmaboekje in zijn handen
Maurice met de programmaboekje in zijn handen Foto: Giti Entezami

Vestzaktheater opent deuren voor nieuwe theaterseizoen

Algemeen Voorstelling/Theater

Son en Breugel - De deuren mogen weer open; na maanden van stilte en onzekerheid wordt er langzaam naar de eerste voorstelling toegewerkt. Nog anderhalve week en dan is het zover: Steven van Brunswijk mag dan het nieuwe theaterseizoen aftrappen. Het bestuur en de programmamaker van het Vestzaktheater kunnen bijna niet meer wachten tot het zover is.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Giti Entezami

Een groepje mensen zit aan de koffie. Af en toe loopt er iemand het Vestzaktheater binnen om de weg naar de bieb te vinden. Maurice Peters, theaterliefhebber in hart en nieren, neemt plaats aan tafel. Deze oud-IT-specialist heeft zijn werk laten samensmelten met zijn passie; altijd is hij naast zijn werk bezig geweest met theater. Zo schreef hij ook de musical voor groep acht waar zijn zoon in zat en heeft hij aan de wieg gestaan van een theatertrainingsbedrijf dat nu op verschillende plekken in Europa actief is. “Ik heb de bedrijvigheid van de mensen gemist. Hun enthousiasme en passie is de reden waarom ik dit werk zo leuk vind”, aldus Maurice. De tijd dat het theater door de coronamaatregelen dicht was, was vooral saai. Hij vervolgt: “Ik ben het gebouw gaan opruimen, druk geweest met het Dorpshuis en met de voorbereidingen voor het afscheid van het Vestzaktheater. Maar het was niet de meest enerverende tijd. Nu kan ik niet wachten om samen met ons personeel al die mensen weer in ons mooie nieuwe theater te mogen ontvangen.” Maurice heeft hierdoor wel snel leren schakelen.

Niet stilzitten
Dat snelle schakelen is Maurice in de afgelopen maanden goed van pas gekomen. Diverse organisaties gebruiken het gebouw om activiteiten te organiseren voor hun leden. Door de coronamaatregelen moest dat in goede banen worden geleid. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de verhuizing naar het Dorpshuis in volle gang. “Ik word beheerder van het Dorpshuis en heb de kans om daar een perfect theater in te richten en met allerlei partijen samen te werken. De zaal gaat efficiënter en professioneler worden, mede dankzij de vrijwillige inzet van Pieter Foolen en zijn personeel. De tribune kan worden uitgeschoven en hoeft niet meer opgebouwd te worden”, vertelt de enthousiaste theaterprogrammamaker.

Nieuw theaterprogramma
Alsof het verhuizen en meehelpen aan het nieuwe gebouw niet genoeg is, is er ook een nieuw theaterprogramma tot stand gekomen. Van lokale helden tot grote namen, ze zijn allemaal weer van de partij. Of het moeilijk was om in deze tijd een vol programma te kunnen presenteren? Het antwoord daarop is nee. Maurice: “Iedere artiest of koor wil weer spelen en het publiek is toe aan een avondje genieten als vanouds. Rob Schepers, Janneke de Bijl en de lokale toneelgroepen staan te trappelen om weer te beginnen. Zelf kijk ik het meest uit naar de Bende van Beuving en Novelty. Dat is voor mij de leukste avond van het jaar, dat heb ik de afgelopen tijd het meest gemist.”

Toekomst Vestzaktheater
Te ver vooruitdenken wil Maurice nog niet doen: “Ik heb nu geleerd dat je maar één dag vooruit moet denken en niet een maand. Je weet in deze tijd niet hoe de situatie over een maand is.” Dat mag de pret niet drukken en toekomstplannen worden toch met voorzichtigheid gemaakt. “Als alles goed gaat gaan we volgend jaar maart/april verhuizen naar het Dorpshuis. Daarvoor zijn we met verschillende partijen een groots afscheid van het Vestzaktheater aan het organiseren”, laat de theaterprogrammamaker weten, “dus genoeg te doen, want ik ben ook al bezig met het samenstellen van het theaterprogramma voor 2022-2023. Stilzitten is er niet meer bij.”

Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal te zien is dit jaar? Ga dan naar https://www.vestzaktheaterson.nl/theater/programma/ of wandel het Vestzaktheater binnen.