Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Allerheiligen en Allerzielen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Allerheiligen, maandag 1 november, is een feestdag waarop alle heiligen worden herdacht. Daags hierna, op dinsdag 2 november is het Allerzielen, een traditie uit de Rooms-Katholieke Kerk. Op deze dag worden alle overledenen herdacht en wordt het kruisje van de overledene aan de nabestaanden overhandigd. Dit kruisje met de naam erop van de overledene is destijds tijdens de uitvaartdienst in de kerk opgehangen. Mensen herdenken hun dierbaren en leggen soms bloemen bij hun graf. Beide dagen staan in het teken van dood en leven na de dood. De voorbereidingen voor deze feesten vinden plaats op Allerheiligenavond, dat op 31 oktober valt en in het Engels Halloween genoemd wordt.

Maar wat betekent Halloween eigenlijk en waar komt het vandaan? Halloween, ook genoemd All Hallows Eve, is de Engelse naam voor Allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen “trick or treat” (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jongeren gaan soms naar Halloweenfeesten. In België en Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloweenfeesten en het versieren van huizen.

De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen dus. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Dit was een heidens feest en de Katholieke Kerk maakte er later Allerheiligen(avond) van. Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht.

Geschiedenis
Het christelijke feest van Allerheiligen, de dag waarop alle heiligen van de Rooms-Katholieke Kerk gezamenlijk worden herdacht, werd in de negende eeuw door paus Gregorius IV vastgesteld op 1 november. Op 2 november viert men het feest van Allerzielen ter herdenking van alle gelovige gestorvenen. Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop wordt stilgestaan bij de thema’s sterfelijkheid, dood en laatste oordeel. De voorbereidingen voor beide feesten vinden vaak plaats op Allerheiligenavond, die van Allerzielen ook wel op Allerheiligendag. Ze bestaan vooral uit het bezoek aan kerkhoven en het branden van kaarsen.

Niet alleen katholieken herdenken de overledenen tijdens Allerzielen, tegenwoordig doen protestanten dit ook. Geertje Cnossen, lid van de protestantse gemeente Son en Breugel/St.-Oedenrode: “In een aantal protestantse kerken herdenken ze de overleden mensen op oudejaarsavond, maar hier in Son en Breugel, en in heel veel protestantse kerken, hebben ze zich aangesloten bij Allerzielen.”

Dit jaar wordt Allerzielen weer gevierd op 2 november in de kerk in Son en Breugel, en op zondag 7 november worden in de protestantse kerk de gemeenteleden die het afgelopen jaar zijn overleden herdacht. “Dat wordt ook wel gedachteniszondag genoemd. De familieleden van de overleden personen worden uitgenodigd en tijdens de dienst worden de namen van de overleden mensen genoemd, waarna iemand van de familie naar voren komt om een kaars aan te steken”, aldus Geertje.