Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Stoptober leidt tot succesverhaal voor Mike Verboom

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - De laatste jaren zie je dat steeds meer mensen hun rookverslaving zat zijn, maar pogingen om te stoppen leiden vaak niet tot het gewenste resultaat. Daarom is Stoptober in het leven geroepen, om deze groep mensen een extra moment van support te bieden. Mike Verboom (17) greep dit aan om deze maand voor eens en altijd de sigaret vaarwel te zeggen.

Redacteur: Maury Senden

Twintig procent van de Nederlanders worden omschreven als actieve rokers; bij de groep onder 18 jaar ligt dat nu op ongeveer zeventien procent. Dit laat goed zien dat roken meestal al op de middelbare school begint. “Ik rook al drie jaar. Voor mij was vooral verveling een reden om te beginnen, maar ook mijn vriendengroep heeft het aangewakkerd. Veel van mijn vrienden rookten, waardoor een onschuldige sigaret mij gebracht heeft naar actief roken”, legt Mike uit. De omgeving waarin je je bevindt, speelt in deze verslaving dus een grote rol.

Verandering
Gelukkig kun je deze omgeving beïnvloeden of veranderen naar hoe je die zelf voor je ziet. Jongerencentrum Chill Out zorgt voor zo’n verandering. “Ik ga weleens naar de Chill Out met vrienden, waar dan gesprekken ontstaan. Jongerenwerker Ali Al Zubaidi, die ik al langer ken, heeft mij eigenlijk overtuigd om mee te doen. Samen met een vriend en nog een paar andere jongeren zijn we de uitdaging om te stoppen aangegaan”, licht Mike toe.

Doorzetten
Maar dat is pas het begin; je moet zelf de motivatie kunnen vinden om door te gaan. Elke dag moet je redenen vinden om niet meer naar de sigaret te grijpen. Daarom komen de oude en nieuwe vrienden één keer per week bij elkaar om te bespreken waar ze tegenaan lopen. Mike: “Ik vond het zelf erg lastig omdat mijn ouders ook roken. In de groep kon daarover gesproken worden en werd aan een oplossing gedacht. Het is wel fijn dat mijn ouders nu ook bewuster omgaan met roken; zij roken bijvoorbeeld niet meer binnen.”

Challenge
Onderling kwam er ook een soort strijdlust naar boven: wie gaat het wel lukken en wie niet. Dat klinkt misschien heel competitief, maar wanneer goed ingezet, kan het mensen juist motiveren om door te gaan. Mike bevestigt dit: “Mijn vriend heeft ook meegedaan, net als een paar andere jongeren uit het dorp die ik voorheen niet kende. Bij elkaar komen stimuleerde ons om niet te roken. Het voelde voor mij en de anderen ook als een uitdaging, zo van: wie houdt het vol.” Mike heeft nog steeds geen enkele sigaret opgestoken sinds het begin van de challenge.

Beloning
Zomaar ineens stoppen met een gewoonte is niet zo simpel als je denkt. Daarom werd er aan het einde van de maand oktober gekeken naar wat het de jongeren geldelijk heeft opgeleverd; in het geval van Mike was dat zo’n 220 euro. “Vorige week ben ik met Ali om de tafel gaan zitten en hebben we uitgerekend wat ik eigenlijk uitgespaard had. Dat geld heb ik gebruikt om kleren te kopen.” Door een andere invalshoek te gebruiken, geeft het een extra motivatie om ook na deze maand door te zetten. Het zal altijd moeilijk blijven om geen sigaret op te steken als je bij vrienden of familie bent die wel roken. Mike wil hier nog wel een goed advies over meegeven: “Ik denk dat het beter is om nooit te beginnen met roken, en je door je vrienden niet over te laten halen, dan hoef je ook niet te stoppen met roken.” Ondertussen is hij toch alweer bijna twee maanden gestopt.