Helga heeft met haar partij grote ideeën voor het centrum van Son en Breugel
Helga heeft met haar partij grote ideeën voor het centrum van Son en Breugel Foto: Wil Feijen

In gesprek met de lijsttrekker van...

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Op 14, 15 en 16 maart kunnen we stemmen voor de gemeenteraad, en dat is belangrijker dan ooit. Gezondheidszorg, klimaat en woningnood vragen ook om besluiten van ons eigen gemeentebestuur. Na de verkiezingen komt er een nieuw college van Burgemeester en Wethouders dat de komende vier jaar alle plannen uitvoert. Maar aan wie geef ik dan mijn stem? Dit jaar strijden maar liefst acht partijen om mijn stem voor de 17 zetels in de raad; ik heb last van keuzestress.

Redacteur: Arndt van Ruremonde
Fotograaf: Wil Feijen

In DeMooiSonenBreugelKrant neem ik u mee op mijn zoektocht. Net voor de verkiezingen verschijnt er een extra uitgave waarin de standpunten van de partijen worden vergeleken. Tot die tijd interview ik elke week één lijsttrekker. Als eerste spreek ik Helga Helders, lijsttrekker van de lokale partij ‘Voor U!’

Levendigheid
De ontvangst in het gezellige huize Helders in Breugel is hartelijk. Aan de grote keukentafel krijg ik een mok kruidenthee toegeschoven en gaan we in gesprek. Helga heeft zich goed voorbereid. Het enige dat ik vooraf heb gevraagd is me te vertellen wat haar partij belangrijk vindt en dat wordt al snel duidelijk. Een gedreven lijsttrekker vertelt hoe Son en Breugel mooier en vriendelijker moet worden. Het gaat ook over andere onderwerpen, maar telkens keren we terug bij de droom van meer levendigheid door een dorpsere inrichting.

Dorpse sfeer behouden
Helga kent ons dorp goed. Na op verschillende plekken in Son gewoond te hebben, woont ze nu alweer een tijd in Breugel. Ze zag dat de mooie dingen verdwenen en dat ons dorp steeds meer op een voorstad van Eindhoven ging lijken. Dat was de reden dat ze in de politiek ging. In haar vorige partij kon ze haar ideeën niet sterk genoeg neerzetten, daarom heeft ze anderhalf jaar geleden samen met Marianne van der Putte de partij Voor U! opgericht; een lokale partij, omdat ze geen last wil hebben van opgelegde standpunten van een landelijke partij.

Dorpse uitstraling
Op de foto staat Helga op het Raadhuisplein. De droom van Voor U! is dat de grijze steenmassa plaatsmaakt voor meer groen. Enthousiast neemt Helga me mee in haar toekomstbeeld: spelende kinderen, zitbanken, gezelligheid. Voor Breugel ligt er al zo’n plan, maar de partij wil voorkomen dat bij bezuinigingen de sfeerelementen en duurzaamheid geschrapt worden. Breugel moet er niet zomaar wat bijhangen, maar net zo’n volwaardig centrum krijgen. Helga straalt als ze me de plaatjes laat zien die als sfeerimpressie zijn gemaakt voor de verkiezingscampagne. De gedachte erachter: geef het centrum een dorpse uitstraling, zodat het uitnodigt tot ontmoeting.

Prioriteit
De thee is op en voor me staat een glas wijn. Nieuwsgierig vraag ik door hoe belangrijk deze droom nou echt is. Er wordt nog wel eens water bij de wijn gedaan als een partij een wethouder voor het bestuur mag leveren, maar Helga is heel beslist: Voor U! wil alleen meedoen in het college als het centrum dorpser wordt gemaakt. Even twijfelt ze nog: meer woningen bouwen voor jongeren is een punt dat ze bijna net zo belangrijk vindt. Alleen als onze jongeren in het dorp kunnen wonen, is een groen hart zinvol.

Samen met de inwoners
Maar ook de manier waarop de plannen worden uitgevoerd is belangrijk voor de partij. Helga vertelt dat Voor U! dicht bij de inwoners wil staan. Dat is nu al zo, want bijvoorbeeld over de veiligheid van de Hendrik Veenemanstraat zijn brainstormavonden met de bewoners georganiseerd, en er is een gesprek geweest met de huisartsen over het dreigende ruimtetekort in de huisartsenpost, en het initiatief voor een voedselbank in ons dorp is er ook. Over het laatste haast Helga zich te zeggen dat het geen politiek onderwerp moet worden; een voedselbank is gewoon hard nodig voor de 700 inwoners die volgens haar onder de armoedegrens leven; hier wordt de sociale bewogenheid van de partij duidelijk. Uiteindelijk vat Helga het samen met: ‘we zijn er om de mensen te helpen’.

In gesprek gaan
Praten met en luisteren naar de inwoners is belangrijk voor de partij. Voor U! wil dat de gemeente met meer met inwoners in gesprek gaat over de uitwerking van plannen, en ook dat de gemeente geen nieuwe prestigeprojecten start, zoals het dorpshuis; dan blijft er genoeg geld over om alle plannen van de partij te financieren.

Respectvol omgaan 
Ik vertel Helga dat ik me wat zorgen maak over de bestuurbaarheid van de gemeente. Kun je met zoveel partijen nog wel tot overeenstemming komen? Er zal met veel partijen onderhandeld moeten worden voordat plannen worden uitgevoerd. En ik hoor wel eens dat het debat in de gemeenteraad niet altijd lekker verloopt. Helga bevestigt dat het nog niet altijd goed gaat. Het gebeurt wel eens dat de discussie op de persoon wordt gericht. Maar Voor U! wil het juist over de inhoud van de plannen hebben, en met misschien wel acht partijen in de nieuwe raad wordt dat straks nog belangrijker. Op mijn vraag hoe Voor U! dat wil verbeteren, kan Helga geen pasklaar antwoord geven. Het gaat er volgens haar om dat de raadsleden beter naar elkaar luisteren en respectvol met elkaar omgaan. En wat ze van haar collega-raadsleden nodig heeft, is serieus genomen worden aangaande de ideeën van haar partij. Met de andere oppositiepartijen is de samenwerking nu al goed, maar het gesprek tussen oppositie en coalitie kan beter.

Stimuleren ontmoetingen
Na de laatste slok wijn bedank ik Helga voor een leuk gesprek. Ben ik er wijzer van geworden? Vooraf had ik geen idee waar Voor U! voor staat en dacht ik: ‘de zoveelste lokale partij’. Maar nu weet ik meer. De partij wil ontmoeting stimuleren en alledaagse problemen samen met de inwoners oplossen. Mijn volgende gesprek is met lijsttrekker Monique van Zwieten van D66. Ik ben benieuwd welke belemmeringen ze ervaart vanuit de landelijke partij.

Afbeelding
Algemeen 18 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 22 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen