Een controle bij een leegstaand pand (archieffoto)
Een controle bij een leegstaand pand (archieffoto) Foto: Dommelvallei-gemeenten

Controle arbeidsmigranten levert geen zware misstanden op

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het Dommelstroom Interventie Team (DIT) heeft dinsdag 17 mei controles uitgevoerd bij acht locaties in de gemeente Son en Breugel. De controle was gericht op woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Er werden vier panden op Ekkersrijt bezocht, drie in het buitengebied en een in Breugel.

Persbericht

Er zijn veertig arbeidsmigranten gecontroleerd. Het overgrote deel van deze mensen bleek niet ingeschreven te staan bij de gemeente. Dit wordt verder opgepakt door de gemeente. Op diverse locaties bleken een aantal zaken in strijd met het bestemmingsplan en brandveiligheid. Zowel de arbeids- als leefomstandigheden van de arbeidsmigranten waren op orde. 

Actieweek mensenhandel – arbeidsuitbuiting
Gemeenten dragen zorg voor de in hun gemeente gehuisveste arbeidsmigranten. Dat doen ze onder andere door toezicht te houden op een goede woon-, werk- en leefomgeving. Zij werken daarbij nauw samen met onder andere politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Belastingdienst. De controles van 17 mei vonden plaats in het kader van de actieweek mensenhandel/arbeidsuitbuiting. In heel Oost-Brabant worden deze week verschillende locaties bezocht waar arbeidsmigranten wonen. Naast het aanpakken van onregelmatigheden krijgen de aanwezige bewoners informatie over onder andere brandveiligheid en registratie bij de gemeente.

Dommelstroom Interventie Team
Het Dommelstroom Interventie Team (DIT) is een interventieteam onder regie van de zes Dommelstroomgemeenten Son en Breugel, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende. Het DIT voert controles bij panden en locaties waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of die niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het DIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Melden verdachte situaties en overlast
Ook inwoners kunnen bijdragen aan een veilige leefomgeving. Zij kunnen verdachte situaties en/of overlast melden bij het DIT. Dat kan telefonisch bij de gemeente Son en Breugel via 0499 – 491 491 of bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het DIT.