Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Herbeleef bevrijding Son en Breugel op het Oranjeveld

Algemeen

Son en Breugel - In Nederland houden enkele groepen zich bezig met re-enactment, het naspelen van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats zelf. In Son en Breugel gaat het om Amerikaanse luchtlandingstroepen van de 101st Airborne Division, die in de Tweede Wereldoorlog ons dorp bevrijd hebben. Triple A (American Airborne Association) heeft met name aandacht voor de 506th PIR 101st Airborne Division, en speciaal het 2nd Battalion, Tijdens re-enactment-activiteiten en -evenementen worden de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog herbeleefd.

Redactie: Adrie Neervoort

Sinds 2016 installeert deTriple Living History Group zich half september op het Oranjeveld in Son en Breugel. Ook dit jaar zullen de tenten van de leden van Triple A met meerdere reenactment verenigingen van donderdag 15 tot met zondag 18 september weer op het Oranjeveld staan.

Verschillende historische voertuigen, tenten en authentieke materialen zullen op het Oranjeveld een Amerikaans kampement van de 101e Airborne Divisie vormen. De leden van Triple A herdenken zo de bevrijding van Son en Breugel door de 101st Airborne Division tijdens operatie Market Garden; zo lijken de Amerikaanse soldaten dus weer even terug om ons dorp te bevrijden. 

Educatief programma
De leden van de Triple A Living History Group zijn allemaal liefhebbers, die zoveel mogelijk met origineel materiaal werken. Doel van het kampement op het Oranjeveld is om belangstellenden te laten zien en uit te leggen hoe het er in die septemberdagen in 1944 aan toe ging. Daarom is er op vrijdagochtend 16 september ook een speciaal educatief programma voor de basisschoolleerlingen (bovenbouw). De leden van Triple A zullen op zaterdag 17 en zondag 18 september op verschillende locaties in Son en Breugel bepaalde gebeurtenissen uit de oorlogsjaren naspelen of uitbeelden.

Op zaterdag 17 september zal er een officiële herdenking zijn bij het monument ‘De Parachutist’ aan de Europalaan in Son en Breugel, waarbij ook leden van Triple A aanwezig zullen zijn. Het kampement op het Oranjeveld zal op zondag 18 september rond 16.00 uur weer worden afgebroken. Tot die tijd bent u van harte uitgenodigd om er een kijkje te komen nemen.