Henk Hulsen uit Son en Breugel Nederlands kampioen pijproken
Henk Hulsen uit Son en Breugel Nederlands kampioen pijproken Foto: Omroep Brabant

Henk Hulsen uit Son en Breugel Nederlands kampioen pijproken

Algemeen

Son en Breugel - Op zondag 25 september vond het NK pijproken plaats in Oirschot; hieraan namen 60 personen deel, zowel mannen als vrouwen, uit diverse landen. Ook deden 15 jonge studenten van het Wagenings Dispuut mee. Het lijkt simpel: de pijp zolang mogelijk brandend houden met slechts 3 gram tabak. Toch is pijproken in wedstrijdverband alles behalve simpel. Er zijn strenge regels aan verbonden, zoals het gebruik van dezelfde tabak, dezelfde pijp, en slechts twee lucifers, die binnen 1 minuut aangestoken mogen worden om de pijp aan te steken. Opnieuw aansteken is uit den boze.

Redacteur:  Simone Nusser

Er zijn verschillende soorten kampioenschappen. Soms wordt er gerookt met houten pijp, andere keren met de kleipijp, ook wel gouwenaars genoemd.

Dit jaar werden 80 jaar oude kleipijpen gebruikt die geschonken waren door het Dordtse pijprokersgilde. Het ging om een historische collectie. De extra lange en rechte vorm, het kleine kopje en het broze materiaal maakten het extra moeilijk voor de deelnemers.

Kampioen van dit jaar
Henk Hulsen uit Son en Breugel won uiteindelijk het NK in Oirschot met een tijd van 56 minuten en 23 seconden. Hij begon 20 jaar geleden met pijproken na een spontaan bezoek aan het Brabantse gilde van pijprokers. Daarna werd hij lid van dit gilde, dat tot corona wekelijks bij elkaar kwam. Inmiddels heeft Henk aan meerdere kampioenschappen meegedaan en er diverse gewonnen. Vorig jaar nog werd hij Belgisch kampioen houten pijp met een tijd van 2 uur en 28 minuten.

Het geheim van de pijp rokende houden wil Henk natuurlijk niet prijsgeven. Hij maakt wel duidelijk dat er een heleboel factoren bij betrokken zijn, waaronder het juist prepareren van de tabak. “Eigenlijk is het meer pijp kijken dan roken want je bent constant bezig met dat kleine vuurtje”, zegt Henk.

Volgens Henk is pijproken niet aan het vergrijzen. Er lijkt zelfs een trend gaande onder jongeren, met name binnen studentendisputen, om bij speciale gelegenheden pijp te roken.

Ongezond?
Natuurlijk weet iedereen dat roken ongezond is, en dit zal de komende maand tijdens ‘Stoptober’ ook regelmatig terugkomen in de media. Maar Henk vindt dit vooral gelden voor mensen die dagelijks en langdurig pijproken. Volgens hem zijn er deelnemers die alleen tijdens wedstrijden een pijp aansteken. Hij rookt zelf incidenteel een pijp en neemt dan echt de tijd om daar uitgebreid van te genieten, soms in gezelschap van andere pijprokers. Hij vindt het een rustgevende bezigheid en citeert dan ook de volgende uitspraak: “Een tevreden pijproker is geen onruststoker.”


!
Afbeelding
Algemeen 23 uur geleden Gemeenteberichten woensdag 7 december
Afbeelding
Algemeen 23 uur geleden Eerste editie Sinterklaas voorspeel- en leesmiddagen groot succes
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 16:30 Scouting Dutmella bedankt alle enthousiaste vrijwilligers
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 15:58 Energietoeslag voor grotere groep inwoners
Afbeelding
Ingezonden 8 dec, 11:20 Pleeggezinnen gezocht in regio Eindhoven
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 11:11 Met het Sons Kamerkoor ‘Op weg naar Kerst