Mondhygiëniste Chantal Derikx en Tandarts Sjobbe Besseling steunen stoptober
Mondhygiëniste Chantal Derikx en Tandarts Sjobbe Besseling steunen stoptober Foto: Wil Feijen

Iedere persoon die stopt met roken, is er eentje gewonnen

Algemeen

Son en Breugel - Het is al bijna weer ‘Stoptober’, de maand oktober, waarin rokend Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen de rokerswaren aan de kant te schuiven, en dat dan natuurlijk vol te houden. Ongeveer 50.000 Nederlanders stoppen met roken tijdens Stoptober, onder wie natuurlijk ook inwoners van Son en Breugel. Tandarts Sjobbe Besseling en mondhygiëniste Chantal Derikx, werkzaam bij Mondzorg Son en Breugel, steunen Stoptober en vertellen vanuit de ervaring die zij hebben vanuit hun praktijk wat stoppen met roken of niet roken voor het gebit kan betekenen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Tandarts Sjobbe Besseling heeft zelf nooit gerookt, maar weet wel wat roken met je lichaam doet, evenals snoepen en drinken: “Ik ben ook niet voor het verbieden, maar probeer regelmatig in mijn praktijk patiënten te overtuigen van de voordelen die stoppen met roken heeft, zeker met betrekking tot het gebit.”

Nooit belerend
Mondhygiëniste Chantal Derikx denkt daar precies hetzelfde over. Roken is soms een onderwerp, maar nooit belerend, geeft zij aan: “Aandacht voor de effecten die roken heeft op onze gezondheid, en dus ook op het gebit en de fundering hiervan, is erg belangrijk.”

Er zijn volgens Sjobbe en Chantal patiënten die dankzij Stoptober uiteindelijk zijn gestopt met roken. Hoewel het geen dagelijks onderwerp van gesprek is, geven ze aan dat er wel over wordt gesproken met patiënten in hun praktijk. ”We leggen tijdens een behandeling aan een patiënt die rookt uit wat de gevolgen van het roken zijn of kunnen zijn voor het gebit en tandvlees”, zo legt Sjobbe uit.

Vaatvernauwend
Volgens Chantal houdt een mondhygiënist zich voornamelijk bezig met preventie en de fundering van tanden en kiezen: het tandvlees en het kaakbot. “Roken werkt vaatvernauwend, dus alle genezingsprocessen zullen dan wat minder snel gaan, en ook de bloedsomloop is bij rokers minder goed. Om een voorbeeld te noemen: het tandvlees neemt in volume af, en ook het kaakbot verandert daardoor. Gevolg daarvan kan weer zijn dat tanden losraken doordat ze minder fundering hebben”, legt Chantal uit. En ze voegt er nog aan toe: “Dit proces kan niet teruggedraaid worden, maar als je stopt met roken, kan ook het proces van botafbraak gestopt worden.

Chantal geeft nog een voorbeeld van het verschil tussen rokers en niet-rokers als het om haar vakgebied gaat: “Bij ontstoken tandvlees zien we bij niet-rokers vaak dat het tandvlees duidelijker bloedt, terwijl bij rokers de bloeding minder is, hetgeen de ontsteking maskeert; maar de ontsteking is net zo ernstig als bij de niet-roker. Hierdoor heeft een roker het probleem met zijn tandvlees minder snel in de gaten, met vervelende gevolgen.”

Schade
Volgens tandarts Sjobbe kunnen tanden heel lang gezond ogen, maar is er door het roken wel degelijk schade ontstaan aan het tandvlees en het kaakbot. “Een tand bestaat uit hard weefsel en zal niet ziek worden van het roken, maar doordat de doorbloeding bij rokers minder is, zal het steunweefsel (tandvlees en kaakbot) veel meer gevolgen ondervinden van het roken”, aldus Sjobbe. Chantal ziet deze gevolgen ook: “Patiënten zijn vaak meer gefocust op het uiterlijk van tanden en kiezen dan met de fundering zelf. Vaak zie je dat het bot slinkt, waardoor de tanden langer gaan lijken, en dat geeft weer een negatief zelfbeeld.”

Volgens Sjobbe geven veel patiënten aan te willen stoppen met roken. Ook Chantal heeft deze ervaring, maar zij vinden het vaak heel erg lastig. “Sommigen hebben ook al vaker een poging gedaan om te stoppen met roken en ze weten vaak niet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Indien deze poging is mislukt, heeft de patiënt vaak geen vertrouwen meer dat het nog een keer gaat lukken. Wij verwijzen ze dan door naar de huisarts, want veel mensen weten ook niet welke mogelijkheden er zijn om te stoppen, en dat veel van deze mogelijkheden worden vergoed”, aldus Chantal.

Chantal en Sjobbe hebben het idee dat jonge mensen niet in de gaten hebben dat hun gebit nog heel lang mee moet. Zeker met de komst van de E-sigaret zien we een toename van rokers onder de jeugdigen. “Er zijn veel factoren die het gebit en kaakbot kunnen aantasten, en roken is er daar zeker een van. Het versnelt ook vaak andere processen, inclusief mondkanker, maar dat komt gelukkig weinig voor”, aldus Chantal.

Tandvleesproblemen
Als het om preventie gaat en de gevolgen die roken heeft op het gebit en kaakbot, speelt volgens Sjobbe de mondhygiënist een belangrijke rol. Tandvleesproblemen ontstaan vaak door een combinatie van meerdere factoren; denk aan onvoldoende mondhygiëne, bepaalde voeding, medicatie, maar ook een slechte doorbloeding als gevolg van het roken. Daarvoor ga je dan naar de mondhygiënist, en vervolgens kom je daar vaker terug dan bij de tandarts.” Dat is volgens Sjobbe dan ook de reden dat gesprekken over stoppen met roken, en de voordelen daarvan, iets vaker bij een mondhygiënist plaatsvinden.

Volgens Sjobbe vallen problemen met het tandvlees bij rokers in hetzelfde rijtje als hart- en vaatziektes en kanker. “Het staat allemaal met elkaar in verband: mensen met ongezond tandvlees hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en op kanker”, aldus Sjobbe.

Meedoen
Inschrijven voor Stoptober 2022 kan vanaf 1 september tot de start van de maand oktober via www.stoptober.nl. Als Stoptober-deelnemer word je elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden middels de gratis Stoptober-app, verschillende social-mediakanalen, het gratis Stoptober-magazine, in het Stoptoberhuis, en via Stoptober.tv.

Wil je stoppen met roken, maar niet meedoen aan Stoptober? Kijk dan voor lokale stoppen-met-rokenaanbieders op rookvrijookjij.nl of ikstopnu.nl.

De folder ‘Uw tandvlees gaat in rook op’ is verkrijgbaar bij Mondzorg Son en Breugel.