Kapel Maria van Beauraing
Kapel Maria van Beauraing Foto: Wil Feijen

Kapel Maria van Beauraing aan De Kuilen

Algemeen

Son en Breugel - Ongetwijfeld kennen veel mensen uit Son en Breugel en omstreken het mooie kapelletje aan De Kuilen in Son en Breugel. De voorgeschiedenis en het ontstaan van deze kapel ligt in Breugel. 

Redactie: Hennie van Hagen

Destijds keerden jonge jongens terug vanuit de oorlog in Indië en uit dankbaarheid dat ze het overleefd hadden bouwden ze een kapel, die toen stond ter hoogte van de Gertruda Hoeve in Breugel. Echter, door de uitbreiding van Breugel moest de kapel wijken en werd afgebroken. Het Mariabeeld verdween naar de Gemeentewerf en jaren later kwam men erachter dat dit beeld er nog stond. Toen ontstond het plan om de kapel te herbouwen, en dat gebeurde met vrijwilligers aan De Kuilen, en die staat er nog steeds. 

De kapel is nu van de Odaparochie. Wat weinig mensen echter weten is dat de kapel onderhouden en schoongemaakt wordt door zuster Van de Wijdeven, die op de Mosbulten woont. Heel vroeger werd er nog weinig aan het onderhoud gedaan, maar eens in de zoveel tijd ging de hele familie, broers en zussen en kleinkinderen, naar de kapel; er werden liedjes gezongen en de kinderen speelden in het nabijgelegen bos. 

Dan werd de kapel schoongemaakt en daarna is het een traditie geworden van zuster Van de Wijdeven, inmiddels 88 jaar oud, om de kapel te onderhouden en schoon te maken. Dit doet ze al bijna 50 jaar, en bijna dagelijks is ze te vinden op die plek en wandelt ze van huis uit naar de kapel. Uitgebrande kaarsjes opruimen, schoonmaken, bloemen verzorgen, en één keer per jaar is er een grote schoonmaak. 

Ze wordt dan geholpen, vertelt ze, door haar nichtje Annemarie. Het schilderwerk wordt bijgehouden door John Cornelissen. En het bijzondere van deze kapel is dat die ook al jaren een onderdeel geworden is van de opening van de meimaand, de Mariamaand. Elk jaar op de 1e zondag in mei, dit jaar op 5 mei, is er de Corneliusviering om 9.30 uur in de Sint-Genovevakerk, en om elf uur is de Mariaviering, met medewerking van het Gregoriaans koor, met een dienst bij de kapel aan De Kuilen. 

De dienst wordt dit jaar verzorgd door kapelaan Van Overbeek. Heel veel vrijwilligers zorgen ervoor dat de benodigde attributen die voor de dienst nodig zijn daar terecht komen. Gelukkig zijn er voldoende spullen, zowel voor de dienst in de kerk als voor de dienst bij de kapel. De vrijwilligers zorgen voor stoelen, het geluid, en zelfs een orgel gaat er mee naar toe. En na afloop zorgt de familie Van Eck voor koffie; hiervoor hebben ze zich ook al jaren ingezet en dat wordt door de bezoekers enorm gewaardeerd. Joke Versantvoort, die ook aanwezig was bij ons gesprek, vertelt dat deze jaarlijkse dienst bij de kapel altijd ontzettend goed worden bezocht. Het was voor mij een bijzonder bezoek en gesprek bij zuster Van de Wijdeven, en ik kwam er al snel achter dat ze ontzettend mooie verhalen kan vertellen van vroeger. 

Laten we hopen dat ze nog lang in goede gezondheid in ons midden mag blijven en nog lang voor ‘haar’ kapel mag zorgen. Verder hopen we dat ook de weergoden ons goed gezind zijn, maar de zuster zal via een gebed ongetwijfeld een goed woordje doen, zodat dat goed komt. En dat er veel mensen mogen komen en genieten van deze uitzonderlijke dienst om de opening van de meimaand te vieren op 5 mei a.s. om elf uur bij de kapel aan De Kuilen.

Kapel Maria van Beauraing
Kapel Maria van Beauraing
Kapel Maria van Beauraing
Kapel Maria van Beauraing