logo
logo

13e Smart / Levensliederen Festival "Laat Son in je Hart " La Sonnerie

Cultuur

Naar aanleiding van het aankomende Smartlappen Festival op 12 juni heb ik een gesprek gehad met de organisatoren van dit Festival, de heren Hans Hendriks en Addy van den Hurk van La Sonnerie, om wat meer te weten te komen hoe dit is ontstaan.

Door: Hennie van Hagen

Het is nu de 13e keer dat dit georganiseerd wordt. Addy vertelt dat het begonnen is in de Kapel , 13 jaar geleden en begonnen is als een rondje muziek op zondag middag. Echter na 3 jaar bleek vooral dat Smartlappen en Levensliederen zo populair werden, dat de Kapel veel te klein was. Hans, die als bezoeker al op het eerste muziek rondje af kwam, kwam met het voorstel om het festival buiten te organiseren en dat bleek een goede zet te zijn. Hans, zelf lid op dat moment van het koor de " Rooise Dommelklanken", nam de organisatie op zich (nu overigens lid van " Het Akkoordje " uit Helmond ) en is mede oprichter van de Bond voor het Smartlap en Levenslied, dus welbekend hiermee. Hij bezoekt jaarlijks ongeveer 6 / 7 festivals door het hele land om koren te beluisteren en om te horen welke koren hij graag uit wil nodigen. Met de hele organisatie is Hans wel zo ongeveer het hele jaar mee bezig. Hij wil op dit Festival in Son en Breugel alleen kwalitatief goede koren in het programma hebben, en een mix aan liederen. Er worden 10 koren uitgenodigd en ieder koor wordt gevraagd om 16 liedjes in te sturen en daarvan worden er 12 uitgekozen, dat zijn dus 120 liedjes. Hans bekijkt al die liedjes en zorgt er voor dat niet een koor hetzelfde lied zingt. Een heel karwei… Tevens wordt van elk koor gevraagd om bij een door hunzelf uitgekozen lied een bepaalde act op te voeren.
Om 11 uur beginnen de eerste koren op 2 podia en het zingen duurt tot 16.00 uur , dan is het optreden van de acts van 16.00 uur tot 18.00 uur dan een pauze en om 19.00 uur is de prijsuitreiking voor de beste opgevoerde act. De jury bestaat uit een lid van elk koor en men mag geen stem uitbrengen op het eigen optreden. In de pauze treedt zangeres Nancy van Heeswijk op en wie kent haar niet van de Zittingsavonden 2016…. De gehele presentatie is in handen van Ineke Haddering , ook wel bekend als Zwarte Lola en zij presenteert al jaren het Festival. Ineke is ook vooral bekend van het presenteren van het Grote Artiesten Festival dat jaarlijks gehouden wordt in Nijmegen. In het verleden presenteerde Addy en Hans het zelf , maar door de drukte om de hele dag alles in goede banen te leiden is hiervoor Zwarte Lola aangetrokken en met succes.

Op de vraag waarom er zoveel koren zijn die zo graag in Son en Breugel komen op treden , was het antwoord van beiden heel duidelijk. Het aanbieden van het hele pakket , zingen, acts, optredens tijdens de pauze, verder is er bijna geen enkel Festival in Nederland dat op één plek gehouden wordt. Hierdoor zijn de leden van andere koren in staat ook te luisteren naar optredens van andere koren. Op de meeste andere plaatsen wordt gezongen op verschillende locaties en de deelnemende koorleden zijn niet in de gelegenheid om dan andere koren te beluisteren. Verder de uitstekende organisatie, de verzorging van hapjes en drankjes door La Sonnerie wordt zeer gewaardeerd. Sterker nog, er komt dit jaar een volle bus uit Zevenaar, van een koor dat nu niet optreedt, maar gewoon erbij wil zijn en zoals Hans zegt, er op hoopt volgend jaar hier te mogen optreden. Dat het Festival ook bekend is en erg druk bezocht wordt, blijkt wel uit de plus minus 2000 bezoekers dat het elk jaar weer trekt. Kortom een hele gezellige dag voor bezoekers, maar zeer zeker ook voor de koorleden. De ervaring is dat ze allen enthousiast terug kijken op deze dag. Dat het altijd een gezellige dag is blijkt wel uit de volgende anekdote die Addy vertelde; Een koor van 16 alleen maar mannen , uit het Oosten van het land , was voor hun 1e optreden al dermate in stemming door wat drankjes , dat het bij hun 2e optreden leek of ze wel met 32 mannen waren…

Aan Addy de vraag hoe hij dit allemaal georganiseerd krijgt , zegt hij dat er wel een draaiboek klaar ligt hiervoor en dat loopt prima. Waar hij zich wel veel zorgen om maakt is , of het weer mee werkt. Daar valt of staat het hele Festival mee. Hij erkent dat hij ook bijzonder nerveus is de hele week ervoor en veel op de weerkaart kijkt wat het weer gaat doen. Uiteraard begrijpelijk , gezien de kosten die met de organisatie gepaard gaan.
De deelnemende koren komen dit jaar uit ; Helvoirt , Steenbergen , Beneden – Leeuwen , Woudenberg , Drunen , Amersfoort , Helmond , Zwaag , Oude Wetering en ook niet te vergeten ons eigen koor uit Son en Breugel " RAWAZZI " is zoals elk jaar van de partij. Er wordt opgetreden op 2 podia nl. op het Podium Voortuin en Podium Brasserie Tuin.
Laten we hopen dat het weer ook dit jaar weer welgezind is , dan wordt het weer een geweldige gezellige dag. Aan bezoekers uit Son en Breugel en omgeving wordt vriendelijk verzocht te voet of per fiets te komen ivm de parkeerplaatsen. Hans en Addy bedankt weer voor jullie inzet als organisatie voor dit geweldig mooie Smart / Levensliederen Festival 2016 en laten we hopen op een gezellige " SONNIGGE " dag.