Afbeelding

Er bevind zich een heuse goochelaar in Son en Breugel

Human Interest

Son en Breugel - Vele zullen hem kennen , maar ook velen zullen hem niet kennen. Jos Schings uit Son en Breugel , een ( hobby ) goochelaar in hart en ziel.

Door: Hennie van Hagen

Echter , hij is ook nog steeds enkele dagen per week werkzaam als ontspanningsmedewerker in een kliniek met drugsverslaafde bewoners , die tevens een dankbaar publiek vormen om zijn nieuwste trucs uit te proberen en vorm te geven. Maar nogmaals , zijn grote passie is goochelen en mentalisme. Jos is geboren in Geleen en woont al 31 jaar in Son en Breugel , maar het is begonnen op 15 jarige leeftijd tijdens een goocheloptreden op een tafeltennis avond met een bekende goochelaar. Hij was hier zo van onder de indruk dat hij die man aansprak en vroeg of hij dat ook kon leren. En die man wilde hem de kneepjes van het vak wel leren.

Aanleg en plezier
Jos goochelt nu al ongeveer 40 jaar waarvan de laatste 20 jaar zeer fanatiek. Vroeger, vertelt hij, haalde men de trucs uit een boek of verzon zelf trucs maar het goochelen was veel minder bekend dan nu. Later kwamen er dvd's uit met trucs die men kon leren. Trucs kun je ook kopen maar het is vooral eigen denkwerk. Echter het is niet voor velen weggelegd om goochelaar te worden. Er is veel contact met collega's en wereldwijd zijn er tienduizenden trucs. Men moet ook aanleg hebben en vooral er plezier aan beleven om mensen te vermaken met trucs. Jos is bijna 24 uur per dag bezig om nieuwe goochel trucs te leren of te verzinnen. Tijdens zijn dagelijkse wandeltochten steeds in gedachten verzonken voor iets nieuws of om bestaande trucs uit te breiden. Op dit moment bestaat zijn collectie uit ongeveer 1000 trucs. Zijn vrouw vond het geweldig , in den beginne…..! en ging vaak mee naar optredens als assistente , maar op dit moment is ze druk bezig met andere hobby's en gaat ze nog maar zelden mee. Echter , elke nieuwe truc wil ze wel meteen kennen, dus leuk vind ze het nog steeds .

Een tv special
Het liefst geeft hij kleinschalige optredens en staat graag dicht op het publiek. Ook bij bedrijfsfeesten , bruiloften , beurzen , kinderfeesten , carnavals verenigingen en voor kinderen treedt hij op. Hij heeft ook vele malen opgetreden als huisgoochelaar in gerenommeerde hotels en restaurants in Hong Kong en de Philippijnen . In dit laatste land is Jos nog steeds enkele maanden per jaar actief als goochelaar. Hij treed daar in de avonduren op in hotels en restaurants. Overdag gaat hij de straat op en vertoont overal zijn kunsten als straatgoochelaar , waarvan kort geleden nog een tv special over werd gemaakt. Verder geeft hij workshops in goochelen en de deelnemers kunnen dan wat leren en vervolgens demonstreren aan anderen .

Mentalisme
Echter mentalisme heeft al een hele tijd zijn voorkeur. Mentalisme is kort gezegd iets doen met jouw eigen en andermans brein. Voorspellingen , gedachten lezen , metalen buigen zijn veel voorkomende onderdelen van mentalisme. Zoals Jos vertelt zijn er diverse takken en specialiteiten in het goochelen ; Mentalisme met gedachtenlezen en voorspellingen , Manipulatie in goochelen , Klassiek goochelen ( trucs ), Technisch goochelen bv. met handgrepen en zeker niet te vergeten , Illusionisme , dat is iets doen en laten zien wat absoluut NIET kan , oa Hans Klok is hier een groot voorbeeld van en Jos had het genoegen om een keer gelijktijdig in dezelfde locatie met hem op te treden. Jos is een zeer gepassioneerd goochelaar en mentalist en mochten er mensen verenigingen , bedrijven , bejaardenhuizen of familie feestjes etc. interesse hebben in een optreden kunnen ze met hem contact opnemen via e mail adres ; info@goochelaar-mentalist.nl. Of telefonisch 0643831870 . Ik mocht zelf tijdens ons gesprek , getuige zijn van enkele van zijn trucs en ben nog bezig om te begrijpen hoe hij het doet …ik zat er notabene met mijn neus boven op…Een biljet van € 50,00 veranderen in een $ 5,00 biljet, een kaart met mijn naam er op laten verdwijnen en uit het hoesje van zijn telefoon opgevouwen voor de dag toveren en wat me het meest is bij gebleven is, een sjaal DOOR mijn mobiele telefoon halen….Hopelijk kunnen nog veel mensen genieten van zijn optredens.

Afbeelding
Algemeen 19 mrt., 07:00 Het kan niet anders dan dat dit muzikale initiatief een vervolg gaat krijgen
Afbeelding
Ingezonden 18 mrt., 18:00 Lezerspodium
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 14:00 Goede Doelen Week Son en Breugel kan bijna van start!
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 12:18 De Jumbo Clubkampioenschappen gaan van start bij TV Son en Breugel
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 12:00 Lazy Sonnie Afternoon presenteert de 'Helden van Son en Breugel'
Afbeelding
Algemeen 18 mrt., 10:00 IVN Doorstapwandeling zondag 19 maart