Afbeelding

Niets is mooier dan een uitbundige schaterlach

Human Interest

Na het daverende succes van de eerste editie 'Verwenkermis' in 2014 wordt er komende zomer weer een soortgelijk evenement georganiseerd voor alle cliënten van SWZ/Zonhove. Daartoe hebben dit keer de Stichting Welzijn Zonhove, de afdeling Recreatie van Zonhove, buurtvereniging Gehurterbij en de drie Serviceclubs uit Son en Breugel, te weten de Ladies Circle, de Lions Club en de Rotary zich verenigd om deze geweldige happening nogmaals te organiseren.

Bewoners van Zonhove kunnen op zich natuurlijk wel eens naar de kermis gaan kijken maar verder is het, door hun beperking, niet echt mogelijk om aan een normale kermis deel te nemen. Vandaar dat er op het terrein van Zonhove weer een speciale 'Verwenkermis' komt, en wel op zondag 11 juni 2017.
Een droomwens van vele cliënten gaat daarmee weer in vervulling!
Want zeg nu eerlijk: wie wil er niet in de rups, vol spanning wachtend op het moment dat het doek over je heen gaat om in het donker, buiten het oog van iedereen, misschien wel een kusje van degene die naast je zit te kunnen stelen. Danwel in de draaimolen zitten op een heus paard of in je fantasie een spuitgast zijn op een brandweerauto met alarmbel! Daarna nog even aan een "altijd-prijs-touwtje" trekken en afwachten wat er onderaan de wasknijper zit. Tot slot nog je laatste centjes opmaken aan een zuurstok of een zakje Noga, om uiteindelijk toch maar liever voor een Suikerspin te kiezen, om zo alles zoet af te sluiten.
Een korte toelichting over de organisatoren die ondersteunt worden in de organisatie van de Kermis door de drie Serviceclubs uit Son en Breugel.

Stichting Welzijn Zonhove
Aan het woord is Henk Wargers, penningmeester van de Stichting Welzijn Zonhove, een soort van 'Vrienden van Zonhove'. Henk komt al vele jaren op Zonhove hij weet dus wat de bewoners bezighoudt en wat ze vrolijk maakt.
Op de vraag 'Stichting Welzijn Zonhove', wat doen jullie precies?, antwoordt Henk bevlogen: "Onze stichting zet zich in voor het Welzijn van de bewoners van SWZ, locatie Zonhove te Son & Breugel. Zonhove is een instelling voor meervoudig complex gehandicapte kinderen, jongeren en volwassenen. Een instelling waar mensen met een beperking wonen, logeren, werken, gespecialiseerde behandeling(en) ontvangen en hun vrije tijd besteden. Bijzondere en mooie mensen die wat extra aandacht verdienen! Wij zetten ons belangeloos in om voor deze doelgroep de lichtpuntjes in hun bestaan te realiseren! Het is onze doelstelling om, samen met derden, mogelijk te maken dat wensen van de bewoners van Zonhove, of initiatieven die aan de bewoners ten goede komen, kunnen worden gerealiseerd. Want niets is mooier dan een schaterlach op hun gezicht te zien verschijnen. Wij hebben het welzijn van onze bewoners hoog in het vaandel staan en het gaat ons erom voor deze kwetsbare doelgroep net dat beetje extra te kunnen realiseren.
Onze activiteiten behoren niet tot de verantwoordelijkheid van stichting SWZ, waaronder Zonhove valt. Door versobering en bezuiniging binnen de AWBZ is de stichtig SWZ steeds slechter in staat de extra welzijnsbehoeften van de bewoners in te vullen. De zorgtaken, zoals afgesproken in de AWBZ, geven steeds minder ruimte om ook het welzijnsaspect mee te nemen in het wonen op Zonhove.
Daarnaast ontbreekt het de zorginstelling zelf ook aan voldoende middelen, om de extraatjes te financieren. De bekostiging ligt bij de gebruiker, maar aangezien er ook een behoorlijke aanslag is gepleegd in het te besteden zakgeld (vanuit AWBZ) is het niet reëel om de kosten geheel door de cliënt te laten opbrengen.
Kortom, Stichting Welzijn Zonhove springt dus in de bres, om verschraling van de welzijnsbeleving van deze kwetsbare doelgroep tegen te gaan. Wij ontvangen de middelen voor alle activiteiten en evenementen van sponsoren, donaties en giften."

Recreatie Zonhove
Een bruggetje naar de afdeling Recreatie Zonhove is daarmee snel gemaakt. Carla den Otter, Consulent Recreatie en Welzijn bij SWZ vertelt wat ze doen.
"Locatie Zonhove is zeer actief op het gebied van Welzijn, de afdeling Recreatie is hier een goed voorbeeld van. Zij zorgt voor het organiseren en coördineren van een breed scala aan activiteiten. Ook biedt de afdeling ondersteuning bij individuele of groepsgerichte welzijn- en vrijetijdsbesteding vragen, zoals hulp bij het zoeken naar een zinvolle vrijetijdsbesteding, helpen bij het zoeken en organiseren van vakanties of uitstapjes, het organiseren van privé feesten, het uitlenen van aangepast spel- en thema materiaal, regionale samenwerking in vrijetijdsaanbod en het zoeken naar financiële en materiële ondersteuning om een goede invulling van de vrije tijd mogelijk te maken.
Ruim 5 jaar geleden zijn de Afdeling Recreatie en de Stichting Welzijn Zonhove een goede, actieve en nauwe samenwerking aangegaan, waardoor het doel waar we allen naar streven 'Iets extra's realiseren voor de bewoners van Zonhove', een positieve impuls heeft gekregen. Zonhove is erg blij met dit actief en enthousiast bestuur van Stichting Welzijn Zonhove. Zeker ook met een superactieve en enthousiaste Buurtvereniging, direct in de buurt, om de hoek, zeg maar!"

Buurtvereniging Gehurterbij
Buurtvereniging Gehurterbij mag dus niet ontbreken. Voorzitter Jos Hölscher legt ons uit hoe het zit. "Buurtvereniging Gehurterbij is een relatief jonge, maar heel bijzondere buurtvereniging die in 2011 is opgericht. De doelgroep van Gehurterbij bestaat uit bewoners van de Brinken op Zonhove en bewoners uit de straten Antoon van de Venstraat, Esdoornstraat, Zandstraat, Taylorstraat en een deel Nieuwstraat. De naam Gehurterbij was ooit het resultaat van een namenwedstrijd en dekt de lading natuurlijk perfect! Buurtvereniging Gehurterbij streeft ernaar, dat iedereen in de buurt er ook echt bij hoort. Mensen mét en zónder beperking uit de buurt rondom Zonhove, treffen elkaar bij vele leuke gezamenlijke activiteiten. Het vraagt wat meer creativiteit om zoveel mogelijk activiteiten samen te doen maar uiteindelijk leidt dit allemaal toch tot een echte win-win situatie waarin gezelligheid, ontmoeting en een actieve buurt voorop staat. Zo vinden er jaarlijks evenementen plaats zoals een Halloweentocht, Charles Dickens , beiden in de winter. Ook met regelmaat een grote Barbecue op het Zonhove terrein. Maar ook de Verwenkermis ondersteunt de buurtvereniging van harte, zowel om handjes te leveren alsook om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Door de buurtverenging werd op 18 en 19 november jl. een tweetal benefietdiners georganiseerd in het Restaurant van Zonhove, de 'Kom-eet'. Zo'n 160 personen schoven daar aan voor een heus veelgangen diner, bereid door Kookgenootschap de Heeren Van Uden. Een club die wel vaker diners (belangeloos) verzorgt voor goede doelen.

Omdat er veel was gesponsord o.a. door lokale bedrijven, leverde dit alles een leuk netto resultaat op. Gehurterbij wist, na een spannende stemronde, vorig jaar de "verdubbelaar" te bemachtigen die de Verzekeringsmaatschappij Nh 1816 in het vooruitzicht had gesteld. Deze maatschappij, zo blijkt al een beetje uit de naam, vierde in 2016 het 200 honderd jarig bestaan en had voor diverse goede doelen projecten en verenigingen in het land middelen klaargezet. Ook Buurtvereniging Geburterbij krijgt straks voor de inzet en de genomen moeite nog een aardig centje voor de eigen verenigingskas. Met de opbrengst van de beide diners staat er al een stevige basis voor de Verwenkermis 2017 en kunnen de eerste zaken al worden besteld."

Extra geld nodig voor de Verwenkermis
Toch is er nog wel wat extra's nodig om de Verwenkermis op Zonhove helemaal draaiend te krijgen. Er komen zo'n 350 "VIPS" (bewoners, logeergasten enz.) en daarbij zijn ongeveer 170 vrijwilligers nodig. Het moet er immers allemaal echt "kermisachtig" uit komen te zien, met heuse attracties, geschikt (gemaakt) voor de bewoners, zoals een draaiorgel, draaimolen, touwtjetrekken, rups, clowns, eendjes hengelen, schminken, noem maar op.
Voor alle attracties, de nodige attributen, de prijsjes en etenswaren is nog best veel geld nodig.

Help mee de Verwenkermis te realiseren
Son & Breugel maakt mogelijk!

Wie kent er niet het programma "MAX maakt mogelijk? Voor deze Verwenkermis gaan we gemakshalve even verder aan de slag met de titel: 'S&B maakt mogelijk!'
Bij eerdere evenementen in het dorp hebben we gezien dat we er samen iets leuks van kunnen maken, dat moet ook deze keer gaan lukken.
De organisatoren gaan er vanuit, dat met de hulp van de diverse sponsoren en donaties en met de inkomsten van de twee eerdere benefietdiners, de droomwens van de bewoners in vervulling zal gaan. Zonhove gaat het kermisgevoel weer beleven!

Voor de volledigheid er zijn diverse mogelijkheden om te ondersteunen.
1) Adopteren van een attractie! Zie daartoe de mogelijkheden in de sponsormap op de website www.stichtingwelzijnzonhove.nl
2) Donatie van een concreet bedrag, of in natura schenken van prijsjes, gadgets, snoep.
3) Maar ook in de vorm van het aanbieden van diensten (bv. t-shirts voor vrijwilligers, verzorgen van catering, of PR-materialen).
4) Ook vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden.
Vragen over sponsoring, donatie of vrijwilligers.
Barbara Tibben 06-46620248
Carla den Otter 06-13804404

Wilt u nadere informatie over de Stichting Welzijn Zonhove aanvragen:
Stichting Welzijn Zonhove Secretariaat
Beus van Halen Maasland 54
5262GR Vught
info@stichtingwelzijnzonhove.nl