Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Brandweervrijwilligers gezocht die voor elkaar door het vuur willen gaan

Human Interest

Brandweer Son en Breugel zoekt enthousiaste vrijwilligers die het korps komen versterken. Vrijwilligers die actief bijdragen aan de veiligheid van de directe omgeving. Vrijwilligers die samen een team vormen waarop je kunt bouwen.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Als ik groot ben, dan word ik brandweerman! Dat hoor je vaak als je aan kinderen vraagt naar wat ze later willen worden. Kinderen hebben de kracht om van binnenuit nog zuiver te wensen en enthousiast te worden. Had jij deze wens ook, vragen we aan John Guntlisbergen. Hij is 43 jaar en is onlangs aangenomen als vrijwilliger bij de Brandweer Son en Breugel. "Ja dat had ik als kind ook al." zegt hij lachend. "Mijn oom was vroeger bij de Brandweer in Eindhoven en als ik dan op een open dag die mooie indrukwekkende blinkende rode wagens zag begon m'n hart sneller te kloppen."Waarom heb jij je aangemeld, als vrijwillige brandweerman, vragen we aan John. "Eigenlijk zijn daar verschillende redenen voor," vertelt hij. "Samen met mijn vrouw Soumaya woonden we voorheen in Meerhoven en hadden samen een zaak in Eindhoven, en vier kleine jongens. Altijd druk. We zijn onlangs verhuisd naar Villenbraken, een buurtschap tussen Son en Nijnsel, in een mooie boerderij. Ik werk nu aan huis, ik ben al negentien jaar meubelmaker van beroep en mijn vrouw is verloskundige in Son en Breugel wordt ook vaak opgeroepen. Onze vier zonen zijn intussen tussen de elf en achtien jaar en redden zich wel zonder strak ouderlijk toezicht. Ik was een fanatiek sporter met name voetbal. Toen we verhuisden wilde ik weer fysiek bezig zijn. De brandweerkazerne, op slechts twee minuten rijden, dicht bij mij huis 'triggerde' mij ik ben daar toen gewoon eens gaan praten om te kijken of mijn jongensdroom te verwezenlijken viel. En het klikte wederzijds. Ik werd aangenomen als vrijwillig brandweerman in opleiding. Het mooie van dit vak is dat je wat kunt betekenen voor de veiligheid voor de gemeenschap. Maar ook iets kleinere dingen maken indruk, zoals het redden van dieren. Zo hielpen we onlangs nog drie kalveren uit een gierput. En dat is ook heel belangrijk. Momenteel volg ik de verplichtebasisopleiding Manschap A, die 1,5 jaar duurt en ga mee als stagiaire als we uitrukken. Bij de vrijwillige brandweer zitten is gewoon een parttime-baan. Maar wel heel mooi om te doen. Vooral omdat je wat voor een ander kunt betekenen. Daarnaast is het spannend en tegelijkertijd ontspannend. Je maakt veel mee."

Berry Vercoelen, specialist Trainen en Oefenen van de Veiligheidsregio Zuidoost Brabant is inmiddels aangeschoven. "Werken bij de brandweer is meer dan paraat staan en hulp verlenen. De intensieve samenwerking met brandweercollega's levert een grote groep vrienden op, die 'voor elkaar door het vuur' willen gaan. En het geeft voldoening dat je met je optreden, menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk een leven kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving." Snelheid is de kracht van de brandweer. Iedere seconde telt, op ieder moment van de dag. We zoeken in verband met verloop 4 à 6 nieuwe vrijwilligers, die dan ook bereid zijn om op onverwachte momenten, als de pieper gaat, direct hun werk of andere bezigheden te laten voor wat ze zijn en naar de post gaan. Hij vervolgt: Vrijwilligheid betekent geen vrijblijvendheid. Brandweerwerk is teamwerk en je collega's in de ploeg rekenen op je. Het is daarom belangrijk dat jij, je partner, je directe omgeving en je werkgever achter je keuze staan. De vrijwilliger doet het brandweerwerk als bijtaak. Hij mag van de werkgever het werk verlaten wanneer hij opgeroepen wordt voor een dringende interventie. In deze gevallen wordt van een vrijwilliger verwacht dat hij binnen 2 tot 3 minuten na alarmering in de kazerne is. Dit laatste betekent dat de vrijwilliger alles wat hij aan het doen is moet "laten vallen" om tijdig op de kazerne te kunnen zijn, wat zakelijk en privé een flinke belasting kan betekenen. De vrijwiligger krijgt dezelfde opleiding als een beroeps, een pittige opleiding die opleidt tot 'Manschap A', een basis opleiding voor alle manschappen, waar men één avond in de week in de schoolbanken zit, daarnaast hebben we elke dinsdag praktijktraining op de kazerne ."

Hij vervolgt: "We zoeken vier a zes vrijwilligers (m/v), die minimaal 18 jaar zijn en wonen of werken binnen enkele minuten van de kazerne en die regelmatig overdag beschikbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat men beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie. Uiteraard krijgen de vrijwilligers een vergoeding maar in immateriele zin is dit een geweldig vak met de nadruk op samenwerking. Ons motto is: samen uit, samen thuis."
Voor geïnteresseerden zijn er twee workshops op donderdag 18 mei of donderdag 1 juni. Zo kun je ons alvast proeven en vragen stellen.

Aanmelden kan via brandweersonenbreugel@vrbzo.nl

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 15 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 18 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella