Toon Verhoeven en Hanneke Boek
Toon Verhoeven en Hanneke Boek

Challenge voor een kraamcentrum in Gambia

Human Interest

Son en Breugel - Een avontuur met een missie voor een huisarts en haar wetenschapper
Onze dorpsgenoten Hanneke Boek en Toon Verhoeven gaan een ultieme uitdaging aan en rijden voor een nieuwe kraamkliniek op 6 oktober a.s. naar Gambia. Een avontuurlijke reis van 7200 km. Er is slechts één spelregel voor deelname aan deze Challenge Antwerp-Banjul en dat is dat je de auto, die nog goed bruikbaar is, in Gambia achterlaat en geeft aan de stichting 'Helping Hands', die deze veilt en de opbrengst doneert aan het gekozen doel, in dit geval het Brufut Kraamcentrum.

Door: Arjen Strik
Foto: Adrie Neervoort

Een nieuwe uitdaging voor Team Breugel
"Ja de slingers hangen nog," zegt Toon lachend. "Gisteren hadden we feest, mijn jongste dochter is hier op het gemeentehuis een geregistreerd partnerschap aangegaan met haar Mexicaanse vriend. Toon en Hanneke wonen sinds 1,5 jaar in Breugel en hebben bijna 10 jaar een relatie. Hanneke heeft een huisartspraktijk in Nuenen en Toon is wetenschapper en houdt zich bezig met energiewinning door kernfusie. Op de oprit staat de donkerblauwe Nissan, Patrol 2800 V6 Turbo diesel 4 WD, al te pronken. "Dit is onze nieuwe uitdaging,", zegt Hanneke. "Als Team Breugel rijden we in 20 dagen van Antwerpen naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. De tocht gaat deels door de woestijn. Spannend hoor, geen idee wat voor avonturen we gaan meemaken. Er doen zo'n 50 teams mee, voor verschillende goede doelen." Ze vertellen dat ze op een verjaardagsfeestje van familie van Toon op bezoek waren. Daar spraken ze met schoonzus Ursula en Hans, het Team Brufut, die al vaker in Gambia zijn geweest en ze waren meteen enthousiast. "Fantastisch om zo mee te kunnen helpen deze kraamkliniek te realiseren en te crossen met  zo'n stoere kar door de woestijn. Geen idee wat ons te wachten staat, maar we gaan er voor!" 

De kraamkliniek van Brufut
De economie van Gambia behoort tot de zwakste in de wereld. Volgens de VN leeft in Gambia 61,3% van de bevolking onder de armoedegrens en er is aan alles een gebrek. Brufut is een kleine openbare gezondheidsfaciliteit waar de bevolking van Brufut en wijde omgeving gebruik van maakt. Totaal zijn ongeveer 68.000 mensen afhankelijk van deze kliniek. In deze kraamkliniek worden jaarlijks gemiddeld 880 bevallingen uitgevoerd. De verloskamer bestaat uit een eenpersoonskamer met twee gammele verroeste bedden waarin meerdere bevallingen achtereenvolgens worden uitgevoerd. Er is geen privacy voor de vrouwen tijdens de bevalling waardoor hun partner ook geen emotionele ondersteuning kan bieden. Door het gebruik van oude en roestige materialen en het amper hebben van sanitaire voorzieningen is de hygiëne slecht waardoor het sterftecijfer onder kraamvrouwen en pasgeborenen erg hoog is.

De missie achter hun avontuur
"Omdat wij iedere baby kans op overleven en een goede start gunnen, met een moeder die voor hun zorgt, willen wij graag bijdragen om de bouw van een nieuwe kraamunit mogelijk te maken met een goede hygiëne om zo het sterftecijfer van moeder en kind flink te kunnen laten dalen, verder willen we een bijdrage leveren aan moderne faciliteiten zoals echoscopie en meer privacy realiseren om de emotionele betrokkenheid van de partners te vergroten," aldus onze avontuurlijke weldoeners. Ze vervolgen: "In de nieuwe unit is tevens een ruimte gepland waar voorlichting aan vrouwen en hun partners kan worden gegeven. Dit om hun te informeren over een veilige zwangerschap maar ook om lastige vraagstukken als anticonceptie en de rol van de man in het gezin, bespreekbaar te maken. Ook heeft de rest van het gebouw een opknapbeurt nodig wat onze aandacht heeft."

Gezocht sponsorgeld en hulpmiddelen
De Nissan, de reis- en verblijfskosten betalen Hanneke en Toon uit eigen zak. Er is echter veel meer nodig: verbandmateriaal, kleine babymutsjes, kinderdekentjes, luiers, medicijnen en gereedschap. Stichting 'Helping Hands' coördineert de activiteiten. Het is een bonafide organisatie die al decennia lang deze reizen naar Afrika organiseert en meerdere goede doelen ondersteunt. Hanneke: "Door de korte lijnen, de ervaringen van de organisatie en de controlebezoeken weten we zeker, dat het geld goed terecht komt bij de mensen. Naast het overmaken van geld rijden we ook graag met uw naam op ons T-shirt of een sticker van uw bedrijf op onze auto." Hanneke vervolgt enthousiast: "Laatst kreeg ik twee dozen aangeboden met gloednieuwe afgekeurde sportshirts van HTC, leuk om die daar uit delen." Toon vult haar aan: "De tocht is in totaal 7200 km. Het zou geweldig zijn als we per kilometer 1 Euro sponsorbijdrage kunnen ophalen."

De zingende huisarts
Ze organiseren ook nog een benefietconcert met een diner voor potentiële sponsoren. Op 28 september worden hun gasten ontvangen in de Kapelzaal van La Sonnerie waar Hanneke met andere muzikanten haar muzikale talenten zal laten horen. Ze zingt o.a. oude volksliederen, begeleid door een luit. Aansluitend is er een diner bereid door de zoon van Ursula en Hans, die kok is. In de tuin van la Sonnerie zullen een aantal terreinwagens, die meedoen aan deze Challenge, te bewonderen zijn. "Geweldig wat een medewerking we hebben gekregen van La Sonnerie," zegt Hanneke. In onze uitgave van begin september kunt u hierover meer informatie lezen.

Uitdagende reis maar niet zonder gevaar
Wij zijn allemaal verwend met de ANWB. Problemen, even bellen en je wordt weer op weg geholpen, drie kwartier wachten roept al irritaties op. Maar een rit over 7200 km in 20 dagen door 2 continenten en 7 landen met een stuk dwars door de woestijn verloopt niet altijd vlekkeloos. Zo hoorden ze van eerdere groepen, dat zij problemen kregen bij de Marokkaanse douane. Het pijnpunt was dat er geen project in Marokko genoemd werd in het visum. Met als gevolg pesterijen, door alle voertuigen te laten uitladen en vervolgens moesten deze ook nog een voor een door de scanner, hetgeen uren vertraging opleverde. Aan de grens met Senegal vierde de corruptie hoogtij. Er moest 150 euro per auto smeergeld betaald worden. De reis gaat ook dwars door Mauritania. Een van de onveiligste landen ter wereld. De organisatie heeft daarom geregeld dat het convooi onder militaire bescherming het land doorkruist. Maar er ook het gevaar van vastlopen in het mulle woestijnzand of het krijgen van technische problemen door de ontberingen van de Sahara. Vandaar dat er alleen in convooi gereden wordt. Men is elkaars ANWB. Ze zijn nu al flink aan het oefenen met off-road rijden. Kortom een uniek project dat we graag volgen. Vanaf hun vertrek zal er wekelijks een blog over hun bevindingen staan in onze krant en facebookpagina, zodat u op de hoogte blijft van hun reis, ervaringen en resultaten.

Meer informatie of contact
www.antwerpenbanjul.com
jchrmboek@gmail.com
www.facebook.com/brufutkraamcenter
 
Wilt u geld doneren?
Huisartsenpraktijk Boek te Nuenen: NL64INGB000574922
Onder vermelding van Kraamcentrum Gambia.
 

Toon Verhoeven en Hanneke Boek
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding