Afbeelding
Foto: Sun in Ghana

Sun in Ghana helpt ziekenhuizen met opzetten van couveuze afdelingen

Human Interest

Son en Breugel / Accra - Stichting Sun in Ghana gaat in maart een couveuze afdeling opzetten in drie ziekenhuizen in Ghana. In maart is het zover dat leden van de stichting Sun in Ghana naar Ghana gaan. Op dit moment vaart er een schip met een volle container naar Ghana. Deze container is geladen met matrialen die in Ghana goed gebruikt kunnen worden. Zoals een drietal couveuses en een operatietafel die de stichting heeft kunnen verkrijgen dankzij een gift van de Rotary-club.

Stichting Sun in Ghana kiest altijd voor kleine behapbare projecten, of ze sluiten zich aan bij anderen. De projecten moeten uitgevoerd worden door de mensen in Ghana zelf. Het gaat om projecten op het gebied van gezondheidszorg, sanitair en onderwijs. Iedere euro wordt goed besteed, met instemming van de mensen in Ghana en op hun manier. Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen. De stichting weet precies waar en naar wie het geld gaat. De reis betalen ze allemaal zelf, omdat zij vinden dat elke euro die aan de stichting wordt gegeven ten goede moet komen aan de mensen daar. Ghana is echt een andere wereld met nog steeds dorpen zonder water. In Ghana is directheid, zoals bij ons vaak gebruikelijk 'not done'. Daar worden kadootjes bijvoorbeeld niet uitgepakt waar de gever bij is. Het geven is genoeg en Ghanezen willen hun gasten plezieren. Daar past van de kant van de stichting een bescheiden opstelling bij. De Stichting heeft wat meer geld en de vraag is dus: 'Hoe kan de stichting van dienst zijn'?

Ton Schepens, Lia van Antwerpen, Henk van Eijndhoven en Jet van der Sanden-Merks, allen van de stichting Sun in Ghana, gaan samen met drie vrijwilligers naar de drie ziekenhuizen die gevraagd hebben om te helpen met het opzetten van de couveuze afdelingen. Een van de vrijwilligers, Arthur, een oud gyneacoloog is in 2017 ook mee geweest om te kijken of en wat hij in Ghana kon doen. Nu 2 jaar later gaat hij weer mee. Met couveuzes, een beademingsapparaat, baby bedjes en kennis die hij kan overdragen aan een kinderarts in Ghana. Samen met hem gaan verpleegkundigen Corlianne en Jet helpen zodat er in drie ziekenhuizen couveuze kinderen een betere kans krijgen. Lia is als oud directrice van de verpleegkundige opleiding in Ghana ook verbonden aan dit project. Tijdens deze reis gaat zij ook haar oude school bezoeken.
Dezelfde reis waar Arthur aan deelnam was ook Marcel bij het gezelschap.

Marcel is een gepensioneerde bakker en heeft in 2017 meegeholpen om een lokale bakkerij in Ghana op te zetten. Dat is toen gelukt en nu in 2019 gaat Marcel mee om te kijken of hij nog meer kennis en kunde kan overdragen om een uitbreiding van het assortiment vanuit de bakkerij te krijgen. Marcel heeft als hobby: amateur videografie en zal van de reis in maart een videoverslag maken. De container die nog meer gekochte of gedoneerde spullen bevat wordt in maart door Ton en Henk uitgeladen.

Er zijn spullen verzamelt voor een revalidatiecentrum en voor een viertal ziekenhuizen. Met dank aan het UMC-Nijmegen, Het Bravisziekenhuis, Het Rode Kruis Eindhoven, Libra revalidatie en audiologie, de Arbodienst, Stg. Samen Verder, Rotary Son en Breugel, Stg.MOV Aarle-Rixtel en Stg. MOV Stiphout en heel veel particulieren die spullen of geld gedoneerd hebben. Mocht u meer willen weten over de stichting en hun inzet en resultaten kijk dan op www.suninghana.nl.

Voor hun werk in Ghana kunnen ze nog altijd hulp gebruiken in de vorm van financiële donaties. Wilt u helpen? Doneer dan op rekeningnummer NL17 RABO 0147321409 ten name van stg. Sun in Ghana.