essure
essure

Problemen met sterilisatiemethode Essure

Ingezonden

De Essure®-sterilisatiemethode is een behandeling waarbij de eileiders worden afgesloten door het inbrengen van kleine veertjes.

De veertjes worden in de opening van de eileiders aangebracht door middel van een kijkoperatie via de vagina en baarmoederhals. De polyester vezeltjes in het veertje zorgen ervoor dat er in de eileiders een proces op gang gebracht wordt, waardoor de eileiders na ongeveer drie maanden dichtgegroeid zijn. Omdat de zaadcellen dan niet meer bij de eitjes kunnen komen, kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. Uw menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed. De Essure methode is wel onherroepelijk!
Deze behandeling zorgt voor veel klachten. Soms zelfs zo ernstig dat deze het leven van vrouwen ondraaglijk maakt. Het programma Radar had op 7 maart 2016 als onderwerp de Essure sterilisatie methode. Naar aanleiding van deze uitzending herkende veel vrouwen en hun partners de beschreven klachten die Essure kan veroorzaken. Klachten die ze voorheen niet met de Essure sterilistatie techniek in verband hadden gebracht. Want er blijken ook een heel veel vrouwen te zijn die geen klachten ervaren na de Essure ingreep.
Toch was de uitzending voor een aantal vrouwen in Son en Breugel, die de ingreep hadden ondergaan, reden om actie te ondernemen. Dit om andere vrouwen te informeren over de Essure sterilisatie techniek.
Hier het verhaal van een aantal van deze dames:


Wacht maar tot ik terugVEER....
Na de uitzending van Radar is bij mij het balletje gaan rollen. Ik had werkelijk geen idee dat die veertjes zoveel invloed hadden op mijn leven.
Ik ben inmiddels 42 jaar, heb 2 lieve, gezonde kinderen en ik ben getrouwd. Op een gegeven moment wilde ik geen pil meer slikken, geen hormonen meer in mijn lijf en mijn man vond het, jammer genoeg, een stap te ver om zich te laten "helpen". Dus besloot ik begin 2011 (ik was toen 36 jaar) om mezelf via de meest "vrouwvriendelijke" manier (zo werd gezegd) te laten steriliseren.
Er was met deze nieuwe methode geen narcose meer nodig. Het was een kwestie van een paar minuten werk. Geen littekens, geen bijwerkingen. Het kon dus gewoon poliklinisch. Er zouden twee veertjes onder doorlichting worden ingebracht in mijn eileiders, ik kon meekijken op het scherm. De ingreep was wel onherroepelijk; de sterilisatie kon dus niet meer ongedaan worden gemaakt. Maar ik wist zeker dat ik geen kinderen meer wilde. Dus op 22 maart 2011 werd ik gesteriliseerd middels Essure. Essure is een sterilisatiemethode die sinds 2003 in Nederland wordt toegepast. Inmiddels zijn er waarschijnlijk 25.000-30.000 vrouwen op deze manier gesteriliseerd.
De menstruatie-achtige pijn tijdens de ingreep, waarvoor ze me hadden gewaarschuwd, bleek bij mij helaas iets heftiger. Tijdens het inbrengen en vooral daarna had ik zoveel pijn dat ik in de wachtkamer bijna flauwviel. Ik heb thuis nog twee dagen in bed gelegen met pijn alsof ik weeën had.
Na dit ongemak, herstelde ik redelijk snel. Het enige vervelende was dat ik die veertjes voelde zitten.... ALTIJD! Met sporten, hoesten, vrijen en zelfs als ik gewoon op de bank hing, en dat is géén fijn gevoel. Na enkele maanden, misschien zelfs wel pas na een jaar begonnen de vage klachten. Pijn in mijn buik, bekken, liezen, rug, heupen, pijnlijke of gevoelloze heupen, pijnlijke eisprong, lang ongesteld, onrustige prikkels in onderbuik, nachtzweten, hartkloppingen, last van mijn ogen, pijnlijke gewrichten vooral in mijn handen (reumatische artritis), migraine aanvallen, restless legs, syndroom van Raynauds, altijd erg moe, prikkelbaar, stemmingswisselingen... De lijst is te lang om op te noemen. Ik voel me eigenlijk al jaren niet echt fit. Maar wat is er dan? Tja, iedereen heeft wel eens stress en ieder huisje heeft zijn kruisje. We hebben het druk, misschien tè druk. Ik stond er niet bij stil dat het aan de Essure kon liggen. Totdat mijn man me riep om mee naar de uitzending van Radar te kijken. Toen begon langzaam het kwartje te vallen.
Ik ben toen lid geworden van de facebookgroep: "Essure Problemen Nederland" en ben gaan lezen. En dan kom je erachter dat je dus echt niet de enige bent. Zeker niet als je de verhalen leest uit Amerika. Bizar dat deze berichten me nu pas bereiken. In Amerika werd al flink uitgehaald naar Bayer toen ze de Essure bij mij nog gingen plaatsen.
Inmiddels ben ik bij mijn huisarts geweest. Gelukkig was ze op de hoogte van de problemen rondom Essure en ik kreeg een verwijzing naar een arts van de lijst. Daar heb ik inmiddels een afspraak gehad en de nodige onderzoeken ondergaan. Het wachten is nu op een datum voor de operatie. Het is namelijk zo dat de veertjes zijn bedacht om er nooit uitgehaald te worden. Een aantal artsen hebben zich deze procedure al eigen gemaakt en zijn op de lijst van artsen geplaatst, waar je dus veilig de Essure kan laten verwijderen. Het vereist een bepaalde techniek en nog niet alle artsen zijn hiervan op de hoogte. Inmiddels zijn een heleboel gynaecologen zich aan het bijscholen om de Essure op een goede manier te kunnen verwijderen zonder dat er stukjes metaal achterblijven. Ja, je hoort het goed. Er zitten metalen in die veertjes, waaronder nikkel. Je kunt hier vreselijk allergisch voor zijn of er een allergie voor ontwikkelen. Een van de symptomen van deze allergie is dat, bij langdurig contact, er een ontstekingsreactie optreedt. Je lichaam wordt gesensitiseerd voor nikkel. Wat wil zeggen dat de witte bloedcellen geprogrammeerd worden om bij contact met nikkel te reageren met een ontsteking. Je immuunsysteem wordt dus geprikkeld en je kan gevoelig worden voor allerlei auto-immuun ziekte zoals MS, reumatoide artritis, fibromyalgie, chronisch vermoeidheid syndroom, cysten, huidirritatie enz. Sowieso kan je lichaam afstootverschijnselen krijgen omdat er een lichaamsvreemd materiaal in je buik zit.
Ik was hiervan niet op de hoogte. Misschien te naïef, te goed van vertrouwen. Ik heb er achteraf wel flink van gebaald dat ik me niet beter heb ingelezen/laten informeren, maar dat heeft natuurlijk totaal geen zin.
Via de site www.landelijkmeldpuntzorg.nl heb ik een klacht ingediend zoals bijna alle vrouwen die lid zijn geworden van de facebookgroep "Essure problemen Nederland". Het is namelijk belangrijk dat indien je klachten ondervindt van Essure, je deze ook meldt zodat hier serieus onderzoek naar gedaan gaat worden. De klacht komt terecht bij IGZ (inspectie voor de gezondheidszorg) welke toezicht houdt op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de zorg. Ze hebben mij, n.a.v. mijn klacht, meteen gebeld voor meer informatie. In Amerika heeft de FDA (Food and Drug Administration) actiepunten bekend gemaakt die o.a. bestaan uit het verzamelen van aanvullende data en dat er aanpassingen/waarschuwingen op de gebruiksaanwijzing van Essure komen. Essure is dus een product van Bayer. Bayer zegt dat ze het betreuren als er na gebruik van Essure gezondheidsproblemen ontstaan. Maar vooralsnog verschuilen ze zich achter de succesverhalen van Essure en leggen ze de problemen neer bij de voorlichting door de gynaecolgen en het kiezen van de juiste behandelingsmethode door de gynaecologen. Maar het is als een product op de markt brengen en er niet bij zeggen dat er noten in verwerkt zijn (ronduit gevaarlijk!). Gynaecologen en Bayer verdienen er natuurlijk veel geld mee. De FDA probeert dmv een rechtszaak Bayer aansprakelijk te stellen. Het is natuurlijk allemaal een geldkwestie en dat op zich is al ziekmakend.
Ik ben er in ieder geval al jaren ziek van en ik hoop dat door mijn verhaal te doen, ik mensen kan waarschuwen als ze Essure overwegen of mensen kan helpen die, net als ik, zich hebben laten steriliseren via Essure en er al jaren allerlei klachten van hebben. Via de facebookgroep ben ik in contact gekomen met nog 3 andere vrouwen uit Son en Breugel. Het werd me soms een beetje te veel om alle informatie en ellende te lezen van de "E-sisters" zoals sommige vrouwen elkaar noemen. Fijn dat ik m'n vragen daar kan stellen maar het is ook wel veel drama wat je daar allemaal leest. Echt vreselijk wat sommige vrouwen meemaken door Essure. Daarom ben ik blij dat ik met een paar lotgenoten uit Son (allemaal leuke, lieve en sterke vrouwen) een WhatsApp groep heb aangemaakt. We vinden steun bij elkaar en hebben al een avond bij elkaar gezeten. Bij 1 van deze vrouwen is de Essure dinsdag 19 april jl., gelukkig zonder complicaties, verwijderd. Ik hoop dat ze snel hersteld en zich weer de oude gaat voelen. De andere twee vrouwen staan ingepland voor de operatie, ik wacht nog op een datum. Een begin is gemaakt naar een E-vrij bestaan.

Annemieke van Tinteren-Seesink

Essure, een wonderbaarlijk ellende product van de farmaceutische industrie
Ongeveer 4 jaar geleden raakte ik per ongeluk zwanger.
Nou zo per ongeluk was het niet.
Ik wilde geen pil of iets anders met hormonen meer in mijn lijf en mijn partner was nog aan het overwegen of hij er een knip in zou zetten... in zijn zaakie ;-)
Met 3 kinderen waren wij eigenlijk compleet, maar toch was onze blijdschap groot!
Jammer genoeg ging ook deze zwangerschap mis, dit was de 3de miskraam in een periode van 6 jaar en ik was er klaar mee, met de telleurstellingen en zo ook met een verdere kinderwens.
De volgende logische stap is dan bij de gynaecoloog op bezoek om te vragen welke opties ik had, want mijn man liet enigszins op zich wachten, de stap naar het ziekenhuis was voor hem iets te veel.
De lieve gynaecoloog in het ziekenhuis had iets geweldigs wat geen pijn ging doen, geen operatie en iets wat gepiept zou zijn in 10 minuten, dus voor ons was de keuze zo gemaakt; geen pijn bij mij versus een mannelijke ego met 2 dagen wel pijn bij mijn man.
Gelukkig ging het inzetten bij mij dan wel makkelijk, ja je zit ff met je benen in zo'n beugel, maar naarmate je ouder wordt en kinderen hebt gekregen is zo'n bezoek bij je gynaecoloog geen wereldramp meer, zelfs als die lieve man ook nog eens een lieve aardige en knappe gynaecoloog is, kan mij dan ook de moppen levendig voorstellen die hij vertelt op zijn borrels, maar ja buiten dat…
Eerste jaar niets aan de hand, maar rond mijn 39ste begonnen toch wel de eerste vage klachten, extreme vermoeidheid, jeuk, abnormaal bloedverlies bij menstruatie, concentratie stoornissen, wazig hoofd alsof er wolken inzitten, ik zal jullie nu niet vermoeien met alle klachten van mij of die geconstateerd worden, ik zal deze vermelden onderaan het bericht.
In geen honderd jaar zou ik mijn klachten die ik had, linken aan die twee kleine spiraaltjes in mijn eileiders, totdat ik een mede-collega-draagster van ESSURE tegenkwam in de supermarkt vorige maand. Zij vertelde mij wat ze ging doen en of ik de uitzending van Radar had gezien. Niet dus, maar wel met mijn oren gespitst en een beetje overweldigd van haar verhaal ging ik naar huis.
Thuis meteen achter de pc gekropen en de facebook-pagina bekeken, vragenlijst aangevinkt en: Hallo zeg?! wat een overeenkomsten, ik schrok me kapot… boos en laaiend was ik!
Meteen de huisarts opgebeld en gevraagd om een doorverwijzing naar de juiste gynaecoloog in het MMC en besproken dat die krengen eruit gaan. De datum is gepland; voor de zomer heb ik mijn lijf weer terug!
Een aantal weken geleden werd ik spontaan uitgenodigd bij 3 prachtige vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt en dan zit je ineens 's avonds bij diezelfde moeder van school te praten en zijn al jou vage klachten hetzelfde, BIZAR gewoon, kun je dan slapen 's avonds? NEE!
Hoe krijgt een industrie, zo fucking egoïstisch als de farmaceutische, het toch elke keer voor elkaar om de consument zo te bedonderen? Ik dacht dat ik goed bezig was. Biologisch eten, geen schadelijke E-nummers, bewust met schoonmaak middelen, ik lees de etiketten van alles wat ik op mijn lijf smeer.
Geen hormonen meer door de pil of andere hormoon houdende (anti conceptie) producten te mijden om zo zuiver mogelijk in mijn lijf te staan.
En dan toch trap je erin met je maat 40 en eigenlijk met 2 voeten tegelijk!
Vandaar mijn verhaal aan jullie, de lezer, het product wordt namelijk nog steeds verkocht, gepromoot zelfs door sommige gynaecologen, want ze krijgen er hoge bonussen voor bij verkoop, Bayer werkt op die manier!
Wil je een kijkje nemen in de wereld van de farmaceutische industrie dan kom je de beste marketing tegen, de mooiste cover-ups en de grootste leugenindustrie allertijden.
Met mij, en mijn mede ESSURE-vrouwengroep in Son, komt het wel goed. Jammer genoeg zijn er genoeg vrouwen waarbij de schade onomkeerbaar is, schrijnende verhalen zijn te lezen of de Facebook-pagina.
In Amerika zijn ze bezig om, via de FDA, BAYER aansprakelijk te stellen. In Nederland zijn wij altijd zo suf in dat soort dingen. Rest mij nu maar 1 ding te doen en dat is om dit van de daken te schreeuwen en zoveel mogelijk vrouwen te waarschuwen!
Zet geen Essure als anti-conceptiemiddel!

Myra van den Berg-Bettonville

Beschuit met veertjes
5 Jaar 'klopte er iets niet'………..Foutje bedankt!
Onlangs heb ik zingend een steentje mogen bijdragen aan de Samenloop voor Hoop. Stilstaan bij kanker deed mij weer even beseffen dat mijn eigen lichamelijke klachten toch niet zo erg zijn. Dát die klachten niet zo erg zijn, daar zijn de maatschappij, de instanties en mijn omgeving het al jaren over eens. Maar daar kwam een paar weken geleden verandering in.
De klachten die ik heb zijn dan ook maar vaag. Weinig weerstand, vaak érg moe, hormonen die overhoopliggen en de meest uiteenlopende klachten geven. Extreme eelt, haaruitval, huiduitslag, rare ontstekingen, gewrichtspijnen, maagklachten en hartkloppingen zijn maar een greep uit de hoop klachten.
Allemaal uit het niets gekomen, sinds 5 jaar. Zo maar ineens, was ik voor mijn gevoel 25 jaar ouder. Van fitte jonge vrouw naar oud wijf. Als pas gescheiden alleenstaande moeder was dat niet handig. Maar 'acceptatie' was het sleutelwoord blijkbaar. Onderzoek wees immers niets uit dan wellicht 'vervroegde overgang' op mijn 35e…?!
Door vele emotionele gebeurtenissen in mijn leven, dat op dat moment een achtbaan leek, werd alles afgeschreven op stress, waardoor ik na 8 specialisten naar een psycholoog werd verwezen. Nu ben ik een nuchter persoon en houd van achtbanen, dus ik lachte het allemaal steeds maar weg, maar voelde me tegelijk boos, onbegrepen en machteloos.
Overal zei ik hetzelfde "Ik ben zo niet!", "ben mezelf niet", het voelt niet als mijn lichaam" en tegelijk de opmerking "iets is er gaande, niks heel ernstigs volgens mij, maar er klópt íets gewoon écht écht niet!" Maar ik accepteerde het maar zoveel mogelijk, want de hele maatschappij, instanties en artsen waren het eens met elkaar. Ik niet met hen, maar ach…. wie ben ik….?
En dan ineens… komt er zo maar een berichtje op Facebook voorbij dat mijn leven veranderd. Een onschuldig geleken sterilisatiemethode blijkt grote gevolgen te hebben!……Maar…..die methode is bij mij toegepast!? Essure, twee kleine veertjes, binnen 10 minuten in de eileiders gepland zonder een centje pijn en zonder bijwerkingen (zei men).
Tros Radar, Facebook, internet, óveral komt de info binnen. Héél hard en duidelijk! Als het al een achtbaan was, dan was dit even het begin van de Baron 1898 met vrije val naar beneden!
In Amerika is het al een feit, de dingen zijn levensgevaarlijk. Bevatten nikkel en PET, stoffen die zeker NIET thuishoren in een lichaam! De lever kan dit niet verwerken, met alle gevolgen van dien. In Nederland wordt men nu langzaamaan wakker en vele lotgenoten staan al op wachtlijsten voor de verwijderingsoperatie. Zelf ben ik eerdaags aan de beurt en met mijn geschiedenis kan het een flinke ingreep gaan worden gelijk aan een keizersnede. Minstens 6 weken uit de running. Lekker dan.
De producent blijkt geen testen te hebben gedaan. Het is gewoon in gebruik genomen. Dus zo ben je van de achtbaan ineens in het sprookjesbos beland, als proefkonijn, met de firma Bayer als boze wolf en vele doornroosjes en sneeuwwitjes meer die ook de dupe zijn. Giftige veren in plaats van appels. Foutje bedankt!
Of herstel zal komen na verwijdering, is helaas nog niet bekend. Maar positief blijven zal zeker helpen. En het eerste positieve is er al…..lotgenoten uit Son zijn gevonden via Internet en heeft al mooie vriendschappen opgeleverd. Volgend jaar wellicht Carnavalsclub de Springveren?!?
Maar eerst maar die veren geboren laten worden en dan eten we dus beschuit met veertjes…..

Nancy van Heeswijk

In 2010 heb ik besloten om me te laten steriliseren, na de bevalling van onze 2e zoon. Na contact met de huisarts werd ik verwezen naar het Catherina ziekenhuis. Daar werd ik voorgelicht door de gynaecoloog over een nieuwe sterilisatie methode genaamd Essure. Een hele mooie moderne methode om je als vrouw te laten steriliseren. Want een ' zware' operatie was niet nodig. In 10 minuten zou het klaar zijn volgens de arts. De veertjes zouden in de eileider worden geplaatst. Hierdoor zou de eileider dichtgroeien en zou ik gesteriliseerd zijn. Dat klonk goed in mijn oren.
Enkele weken later was het zo ver. Volgens de belofte zou ik in 10 min weer buitenstaan. De realiteit was toen al anders. Ik viel 2x flauw en vond de hele behandeling zwaar tegenvallen. Ach neemt u maar een aspirientje mevrouw.. Met buikpijn ben ik naar huis gestuurd… het zou morgen allemaal wel beter gaan.
Het begin van een zeer vervelende periode. De buikpijn ging niet weg, ik voelde me continue moe, concentratie problemen, zelfs autorijden was lastig. Nieuwe onderzoeken werden gepland. De gynaecoloog kon niets vinden, zelfs een second opinion wees niets uit. Darmonderzoek, bloedonderzoek…het zou wel psychisch zijn.
Door de jaren heen kreeg ik veel vage klachten, stralingspijn in mijn benen, extreem moe, ach het lijstje werd langer en langer. Niemand kon mij helpen.
Totdat mijn man toevallig op TV een voorstukje zag van Radar. Er zou een item zijn over de Essure. "Hey, die dingen heb jij toch ook? Wat zou het zijn?"
Met verbazing hebben we zitten kijken. Blijkbaar waren er vele vrouwen met deze onverklaarbare klachten. Enkele vrouwen vertelde dat ze die Essure veertjes eruit hadden laten halen. Ze voelde zich weer prima na enkele weken. Blijkbaar waren de veertjes gemaakt van een metaal, gemengd met een kunststof waar vele vrouwen een soort 'allergische' reactie op kregen. Er werd gemeld dat er een Facebook pagina was opgericht en er waren al 750 vrouwen aangemeld waren. Na de uitzending vloog de teller met aanmeldingen omhoog. Ook ik had me aangemeld. Verbazing ging over naar boosheid. Boosheid en emotie overvielen me de volgende dagen. Zou ik door die veertjes alle klachten hebben gekregen? Ben ik daardoor mijn baan verloren, omdat ik me telkens een ouwe oma voelde.
Ik heb contact opgenomen met mijn huisarts en gelukkig steunde hij me direct. Ik kreeg een verwijzing naar een arts die werd genoemd op de Facebook pagina, die dit 'klusje' goed kon uitvoeren.
Inmiddels is de operatie een aantal weken geleden en ik voel me met de dag beter. Ik kan het wel van de hoogste toren schreeuwen hoe blij ik ben. Ik wil mijn verhaal vertellen, omdat er nog duizenden vrouwen rondlopen die nog van niets weten. En dat is jammer, want ik voel me weer zoals ik me jaren geleden voelde. En dat gun ik alle anderen vrouwen met Essure ook.

Louisa Hendriks

essure
essure