De Dommel gezien vanaf brug Wolfwinkelsebeemden (Foto: Bert Vervoort)
De Dommel gezien vanaf brug Wolfwinkelsebeemden (Foto: Bert Vervoort) Foto: Bert Vervoort

Resultaten Dommeldal Espendonk en Wolfswinkel Brabants Goud

Natuur


Son en Breugel/Wolfswinkel - Twintig geelgorzen, een groene specht, een haas, twee reeën en zes patrijzen. ‘Zomaar’ een telling van recent gespotte bewoners van het Dommeldal ten zuiden van Sint-Oedenrode. Hun aanwezigheid laat zien dat natuurontwikkeling hier veel kansen heeft om nóg meer soorten te verwelkomen. En dat is precies waar ARK sinds twee jaar aan werkt.

“We zijn sinds enkele jaren actief in de deelgebieden Wolfswinkel, Wolfswinkelse beemden en Espendonk”, vertelt ARK-projectleider Janneke van Engelen. “Ze liggen allemaal in het Dommeldal tussen Son en Sint-Oedenrode en waren voor het grootste deel in agrarisch gebruik. We willen ze transformeren in gebieden vol variatie waardoor het Dommeldal hier over enkele decennia talrijke loofbomen, kruiden en struweelbosjes rijker is. Inclusief zeldzame bloemen, planten en dieren zoals vlinders, kikkers en vogels.” OPGERUIMD EN AANGEPLANT Voordat het zo ver is, staan er diverse inrichtingsmaatregelen op stapel. Sommige heeft ARK al getroffen. Zo zijn alle percelen opgeruimd en deels aangeplant, onder meer met fladderiepen, haagbeuken en zomer- en winterlindes. “Haagbeuken-essenbos en beekbegeleidend bos”, aldus Janneke. “Op termijn moeten deze bossen een aaneengesloten verbinding vormen die via De Scheeken en De Geelders tot aan de Dommel reikt.” De komende tijd werkt ARK aan het hydrologisch herstel van de deelgebieden.

Wolfswinkel
Deelgebied Wolfswinkel (4,5 hectare) bestaat uit agrarisch intensief gebruikte weilanden en beemden. Er zijn veel natuurlijke hoogteverschillen zoals die bij een beekdal horen. Het gebied wordt omsloten door de meanderende Dommel (aan de oostzijde), de met bomen en struiken begroeide hoger gelegen begraafplaats Wolfswinkel, een voedselbos en de gronden van Staatsbosbeheer. “Bijzonder: dit Sonse gebied heeft een directe relatie met de verdwenen, stroomafwaarts gelegen Rooise watermolen Wolfswinkel, waarvan de oliemolen in 1918 voorgoed werd stilgelegd.”

Wolfswinkelse beemden
Deelgebied Wolfswinkelse beemden (2 hectare) bestaat uit iets minder intensief gebruikte weilanden en beemden. Ook hier vind je veel natuurlijke, beekdal-kenmerkende hoogteverschillen. De Dommel stroomt ten zuiden van het deelgebied. Aan de noordkant ligt de Watermolenstraat, de gronden van Staatsbosbeheer vormen de ‘buren’.

Espendonk
Stroomopwaarts, ten zuidwesten van Sint-Oedenrode, ligt Espendonk. Hier verwierf ARK 4,8 hectare grond die direct aan het bestaande natuurgebied Espendonk van Brabants Landschap grenst. Dit gebied heeft een belangrijke functie in het versterken van de ecologische en hydrologische kwaliteiten in het Dommeldal. Dat de potentie groot is, bewijst de al aanwezige zeldzame slanke sleutelbloem. Doel van ARK is om op de verworven gronden het waardevolle en kalkrijke leembos in oude glorie te herstellen dat zich hier in de loop van de eeuwen ontwikkelde. Janneke: “Het begin is gemaakt: tussen 2021 en 2023 hebben we het areaal leembos met zijn karakteristieke biodiversiteit en bostypen al uitgebreid door bomen aan te planten.” Bron: nieuwsbrief ARK 28 - februari 2023 (Janneke van Engelen)

Wil je ook deze nieuwsbrief ontvangen?: meld je aan: https://www.ark.eu/nieuwsbrief