Twee van de vijf lachgascilinders die na gebruik achtergelaten waren op een parkeerterrein in Son en Breugel
Twee van de vijf lachgascilinders die na gebruik achtergelaten waren op een parkeerterrein in Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Lachgascilinders na gebruik achtergelaten op parkeerterrein in Son en Breugel

Politie

Son en Breugel – Vlak bij de Houtense brug op het parkeerterrein aan het kanaal ontdekte een wandelaar maandagochtend een vijftal lachgascilinders. De opvallende cilinders waren leeg en achtergelaten op het kleine parkeerterrein. Het gaat hierbij om wegwerpcilinders met een inhoud van 2 kg die eenvoudig gekocht kunnen worden op internet voor rond de 60 euro. De lege cilinders zijn inmiddels veilig afgevoerd.

Redactie: Adrie Neervoort

Lachgas wordt via een ballon ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterke roes. Gebruikers kunnen soms lacherig worden, vandaar de naam lachgas. De officiële naam voor lachgas is distikstofmono-oxide (N2O) en werd al in 1776 ontdekt. In ziekenhuizen wordt het gebruikt als narcosemiddel, maar lachgas wordt ook gebruikt voor spuitbussen met slagroom. Tegenwoordig is het ook populair als partydrug.

Door het inademen van lachgas krijg je een tekort aan zuurstof in je hersenen, waardoor je ‘even van de wereld bent’. Het gevoel kan lijken op dronken zijn. De gebruiker wordt licht in zijn hoofd, voelt minder pijn en de spieren ontspannen. Op dat moment ben je je niet bewust van wat je doet, met alle gevolgen van dien. 

Sinds 1 januari 2023 is het verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen.