Afbeelding

Huisvesting en opvang statushouders en vluchtelingen

Politiek

Het college van B en W heeft de gemeenteraad van Son en Breugel op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken bij vluchtelingen en statushouders, in Son en Breugel en regionaal.


Statushouders / stedelijk gebied
Over het regionale actieplan statushouders is de gemeenteraad eind 29 februari al bijgepraat. De opgave waar gemeenten, woningbouwcorporaties en COA zich mee geconfronteerd zien is groot. De taakstelling zal in 2017 mogelijk twee keer zo hoog zijn als in 2015. Daarnaast neemt naar verwachting het aantal alleenstaande statushouders toe ten opzichte van het aantal gezinnen. Daardoor zijn er meer én andere wooneenheden nodig. Het college wil verdringing van regulier woningzoekenden op de woningmarkt en oplopende wachttijden in de AZC's voorkomen, en daarom gezamenlijk in actie komen.
Die samenwerking is vooral gericht op het uitbreiden van reguliere huisvestingsmogelijkheden, zoals nieuwbouw, transformatie en het beter benutten van de bestaande woningvoorraad, het maken van een betere match tussen huishouden en woning plus een goede eerste begeleiding van statushouders gericht op snelle zelfredzaamheid.


Statushouders / lokaal
Het college is volop bezig met de opvang van statushouders. Dat betreft in de eerste plaats huisvesting. Tot op heden voldoet Son en Breugel aan de taakstelling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sint-Oedenrode. Om dit meerjarig waar te kunnen maken zijn de volgende aanvullende acties in gang gezet:
1. voor de korte termijn is "Thuis" verzocht om op korte termijn met concrete voorstellen te komen om woningen kamergewijs te verhuren met een maximum van vier individuele huishoudens per woning. De gemeente kan dit verzoek per pand honoreren door toepassing te geven aan de mogelijkheden van de Wabo.
2. Ook is hun gevraagd op korte termijn aan te geven welke bestaande huurwoningen uit de verkoopportefeuille, niet meer worden verkocht maar beschikbaar blijven als huurwoning voor woningzoekenden.
3. Ook is overleg met "Thuis" gestart om binnenkort met ontwikkelaars om tafel te gaan over de mogelijkheden om in te ontwikkelen projecten extra aandacht te geven aan urgent woningzoekenden zoals statushouders).
4. Er wordt toegewerkt naar aanpassing van bestemmingsplannen zodat in bestaande woningen maximaal vier individuele huishoudens per woning gehuisvest mogen worden.
5. Voor de langere termijn wordt de realisatie van structureel nieuw aanbod (nieuwbouw) in de sociale huursector incl. opties van kamergewijze verhuur bevorderd, passend binnen het woningbouwprogramma. Dit programma wordt dit voorjaar ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
6. In de commissie BZ van 23 februari jl. is besproken dat extra middelen ingezet worden ter ondersteuning van de Stichting Vluchtelingenwerk om de statushouders te helpen integreren in onze samenleving. Afhankelijk van evaluatie wordt daarin zo nodig verder geïnvesteerd. 7. Voorts wordt geïnvesteerd in de toeleiding naar werk van de doelgroep. Er is een medewerker van de WSD in huis die zich specifiek daarvoor inzet.
8. Er is ook tijdelijke inzet van leerlingenvervoer voor de kinderen naar de Wereldwijzer / Eerste opvang anderstaligen, zolang zij daarvoor in aanmerking komen (totdat zij doorstromen naar regulier (basis)onderwijs) alsmede inzet op de aanpak van taalachterstanden (VVE-aanbod peuters).


Vluchtelingen / regionaal
Op 10 maart heeft een burgemeestersbijeenkomst plaatsgevonden over de Brabantse aanpak van de vluchtelingenproblematiek op initiatief van de CdK. De druk op gemeenten om de problematiek het hoofd te bieden neemt toe. De provincie koerst af op een subregionale taakstelling voor opvang van vluchtelingen en wil dit vastleggen in "Het Pact van Brabant" waarin elke subregio en dus elke gemeente zich vastlegt. De CvdK wil het Pact van Brabant op 8 april a.s., in aanwezigheid van staatssecretaris Dijkhoff en vertegenwoordigers van de subregio, ondertekenen. Het POV (Provinciale regietafel Opvang Vluchtelingen) werkt aan de meest voor de hand liggende subregio's.