Afbeelding

Uitgewerkt plan voor MFA in kerk bleek al beschikbaar

Politiek

Het houdt de gemoederen flink bezig: het nieuw te realiseren MFA aan het Kerkplein in Son en Breugel. De meerderheid van de gemeenteraad (DorpsVISIE als enige partij uitgezonderd) vindt dat hiervoor nieuwbouw noodzakelijk is. Met een burgerinitiatief spraken echter meer dan 1300 inwoners zich uit voor het serieus onderzoeken van een alternatief: hergebruik van de kerk. Lastig, volgens wethouder Visser, want: "het kost zeker 20.000 euro om een quick scan te laten uitvoeren naar de mogelijkheden en de kosten en het leidt tot vertraging". Vreemd, vindt DorpsVISIE. Er blijkt namelijk al een uitgewerkt plan op zijn bureau te liggen. Inclusief een kostenplaatje. Waarom weet niemand hiervan?

DorpVISIE is afgelopen week in bezit gekomen van het plan dat bouwbedrijf HEVO heeft ingediend in reactie op de gemeentelijke aanbesteding (onder verantwoordelijkheid van wethouder Visser) van een MFA (multifunctionele accommodatie) aan het Kerkplein in het centrum van Son en Breugel. HEVO is geen onbekende in het dorp, het bedrijf heeft inmiddels tot grote tevredenheid van gemeente en gebruikers én met een budgetgarantie een aantal nieuwe scholen in ons dorp gerealiseerd en kent het dorp dus goed.

Het voorstel beschrijft dat hergebruik van de kerk aantoonbaar een meerwaarde oplevert. HEVO heeft hergebruik van de kerk gepresenteerd als 'nieuw' MFA, omdat dit het volgende oplevert:
- een gezellig terras op het kerkplein;
- een centrale functie van de kerktoren;
- een echt dorpsplein met een pittoresk karakter;
- duurzamer, financieel aantrekkelijker en sneller realiseerbaar dan nieuwbouw;
- de centrale parkeerplaats kan behouden blijven, maar wel voorzien van mooie, groene aankleding;
- behoud van een uniek en markant gebouw midden in ons dorp, dat karakteristiek is voor onze historie;
- geen nieuwe woningen voor eventuele bezwaarmakers tegen evenementen in het centrum.

Kortom, dit plan geeft een nogal afwijkend beeld, dan wat we tot nu toe in de discussie over het Kerkplein hebben mogen horen. Sterker nog, HEVO vraagt zich af waarom een iconisch gebouw zou moeten worden gesloopt om een (duur) nieuw iconisch gebouw neer te kunnen zetten. Iets dat in dit plan dan ook sterk wordt ontraden.

Hoe kan het nu dat wethouder Visser van de politieke partij Doprsbelang aangeeft dat er een quick scan nodig is om bovenstaande informatie te vergaren? Had hij niet aan HEVO kunnen vragen dit voorstel daarvoor te mogen gebruiken? Dat mogen wij immers ook (HEVO heeft ons hier nadrukkelijk toestemming voor gegeven).

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, daarom delen wij hier graag een visuele weergave van de plannen van HEVO met u. Niet omdat dit volgens ons dé oplossing moet zijn, maar wel omdat we vinden dat hergebruik van de kerk (of het Vestzaktheater) in de hele procedure in alle haast onderbelicht blijft. Dit plan bewijst dat het wél kan zonder nieuwbouw. Nieuwbouw (liefst vóór de volgende verkiezingen in maart 2018) lijkt echter steeds meer het doel, in plaats van een middel. We stellen daarom een aantal vragen:

1. Waarom is er volgehouden dat een 'goed' ingericht Kerkplein nieuwbouw van het MFA vereist?
2. Waarom is een alternatieve visie zoals hier gepresenteerd nooit serieus meegenomen?
3. Waarom is nieuwbouw toch zo belangrijk voor wethouder Visser en de andere partijen in de gemeenteraad?
4. Waarom heeft wethouder Visser 20.000 euro nodig voor een quick scan waarvoor de informatie eigenlijk al voorhanden is?
5. Is het niet verstandig dat de raad een motie van afkeuring (wantrouwen) voorbereid richting wethouder Visser van de partij Dorpsbelang?

Maar eigenlijk is de belangrijkste vraag voor U:
Wat vindt u van dit alternatief voor nieuwbouw aan het Kerkplein?

Laat het ons weten!

U kunt mailen naar info@dorpsvisie.com. Op de website van Dorpsvisie is een smenvatting te zien van het plan dat HEVO ingediend heeft bij het college en waar u en wij niets van mochten weten!

Namens fractie DorpsVISIE
Frans Meulenbroeks
Fractievoorzitter.