Afbeelding

Stop vergunning aanvragen veehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico 

Politiek

Son en Breugel – De gemeente Son en Breugel gaat nieuwe vergunning aanvragen voor varkens- en pluimveehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico voorlopig niet in behandeling nemen.


Wel worden vergunningsaanvragen waarbij sprake is van een afname van de emissies van geur en fijn stof wel volgens de reguliere procedure in behandeling genomen.
De gemeente reageert hiermee op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het RIVM. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen vaker longontsteking, eczeem en darmontstekingen hebben dan anderen.
Son en Breugel is één van de eerste gemeentes die op deze wijze actie onderneemt naar aanleiding van het onderzoek. Waarvan de eindrapportage nog moet volgen.
Tevens heeft de gemeente al contact gehad met de gemeente Sint Oedenrode  over de mogelijke gevolgen van het onderzoek. Begin september komen gemeenten uit Zuidoost-Brabant bij elkaar om over de ontstane situatie te praten. 


De gemeente Son en Breugel wil hier echter niet op wachten in het belang van de gezondheid van de inwoners van Son en Breugel. 
Ondertussen gaat de gemeente Son en Breugel het volgende in gang zetten: de huidige geur- en fijn stofsituatie voor de in Son en Breugel en op zuidelijk grondgebied
van Sint Oedenrode gelegen veehouderijen, inclusief de cumulatieve effecten als gevolg
van vlieg- en wegverkeer en industriële emissies, voor Son en Breugel in beeld te brengen, b. een indicatieve risicokaart endotoxinen van de veehouderijen op te stellen. In overleg treden met de gemeente Sint Oedenrode voor afstemming over de aanpak.