Antwan Kuis
Antwan Kuis

Tien jaar aan het roer

Zakelijk

Antwan Kuis werd op 1 juli 2006 naar voren geschoven als nieuwe eigenaar van Kuis Uitvaartverzorging. "Het is sneller gegaan dan ik dacht", blikt de ondernemer terug. "Ik weet nog wel dat het een hele stap was, een hele verantwoording. Maar zonder mijn personeel zou het me nooit zijn gelukt! Ik ben hen heel dankbaar."


Dat zijn mooie woorden voor zijn medewerkers. Het geeft het karakter weer van de geboren Rooienaar. Sociaal en medelevend. "Ik loop hier niet als de baas rond. Zelf beschouw ik me gewoon als één van de collega's", schetst Antwan de hiërarchie. De heren en dames die bij Kuis werken, zijn bekende en vertrouwde gezichten in het dorp. Sommigen werken er al meer dan tien jaar. Ook de vrouw van Antwan – Mariëtte - zet zich in voor het bedrijf. "Daarnaast heeft ze me altijd gesteund als eigenaar van dit bedrijf. Dat is veel waard", zegt de uitvaartverzorger die vanaf zijn zestiende meehielp in het bedrijf van vader Piet. "Ik heb altijd al geweten dat ik dit wilde gaan doen. Op mijn zestiende hielp ik met het dragen van de kist. Daarna rolde ik er steeds verder in. Tot ik het bedrijf op mijn 33e overnam.

Wat de grootste veranderingen zijn? Antwan denkt even na. Hij laat de branche in zijn hoofd passeren. "Natuurlijk is het cremeren de laatste jaren enorm in opkomst gekomen. Tien jaar geleden koos ongeveer de helft voor een crematie, nu is dat in Brabant tussen de zestig en zeventig procent. Daarnaast zijn er veel meer mogelijkheden gekomen om het as van een dierbare bij te blijven dragen. In sieraden, in urnen. Alles is voortaan mogelijk. Mede door de komst van internet zijn de veranderingen sneller gegaan." Een andere verandering heeft hij zelf ontwikkeld: Printservice Sint-Oedenrode. "Voorheen besteedden we het drukwerk uit, maar sinds een jaar of vijf doen we dat in eigen beheer."

Op de vraag hoe de uitvaartwereld er over tien jaar uit ziet moet Antwan langer nadenken. "Dat is moeilijk. Er is al zoveel ontwikkeld", denkt hij hardop. Als snel komt hij uit bij zijn wens. Een ideaal waar hij al jaren mee bezig is. Het realiseren van een crematorium en aula in Son en Breugel, aan Wolfswinkel, waar Kuis sinds jaren een dependance heeft. "De tekeningen liggen al lang klaar. Het is wachten op een goedkeuring vanuit de gemeente. Het zou fantastisch zijn als we het kunnen gaan realiseren. Deze regio heeft een crematorium nodig." Aan steun van betrokken partijen zal het niet liggen. Kuis Uitvaartverzorging onderhoudt nauwe banden met dokters, de Heilige Odaparochie en notarissen in zowel Rooi als Son en Breugel. "Met hen werk ik al jaren prettig samen. Net als met mijn collega's in de uitvaartbranche. We helpen elkaar waar het kan en dat is mooi om te ervaren", legt Antwan uit.

Drie generaties Kuis hebben inmiddels aan het roer gestaan. Staat de vierde in de startblokken? Antwan heeft kinderen in en tegen de twintig, maar hij twijfelt. "We draaien geen kantooruren. 24 uur per dag moeten we bereikbaar zijn. Dat is een hele opgave. Op dit moment kiezen mijn kinderen er niet voor, maar je weet maar nooit."


Afbeelding
Ingezonden 13 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 17 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 18 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 21 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé