Afbeelding

Nog steeds toekomst voor intensieve veehouderij in Son en Breugel

Politiek

Ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Noord-Brabant roept emoties op. Op 2 augustus 2016 heeft het college van B&W van Son en Breugel een beslissing genomen naar aanleiding van het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Een besluit met duidelijke kaders wat echter door verkeerde interpretatie in de media op weerstand stuitte binnen de ZLTO en dus een verkeerde situatie schetste van de praktijk.

Reden voor wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen en ZLTO afdeling Dommelland om met elkaar om tafel te gaan zitten. Het bewuste collegebesluit betrof:

  1. Nieuwe vergunningaanvragen voor varkens- en pluimveehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico in afwachting van de resultaten van de vervolgonderzoeken aan te houden;
  2. Vergunningaanvragen waarbij sprake is van een afname van de emissies van geur en fijnstof volgens de reguliere procedure in behandeling te nemen;
  3. Offertes op te vragen om: a) De huidige geur- en fijnstof situatie voor de in Son en Breugel en op zuidelijk grondgebied van Sint-Oedenrode gelegen veehouderijen, inclusief de cumulatieve    effecten als gevolg van vlieg-, en wegverkeer en industriële emissies, voor Son en Breugel in beeld te brengen; b) Een indicatieve risicokaart endotoxinen van de veehouderijen op te stellen.
  4. Hierover contact te leggen met Sint-Oedenrode voor afstemming aanpak.
     

Burgemeester en wethouders van Son en Breugel hebben met het besluit de eigen organisatie en de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die de vergunningaanvragen technisch-inhoudelijk beoordeelt- een handreiking geboden hoe in afwachting van de resultaten van de vervolgonderzoeken van het RIVM om te gaan met nieuwe vergunningaanvragen voor de pluimvee- en varkenshouderijen. Dat schept duidelijkheid naar de ondernemers.

De provincie ziet in de rapporten voldoende aanleiding om maatregelen te treffen. Het belang van het terugdringen van de emissies van fijn stof, endotoxinen en ammoniak is in ieder geval iets wat ondubbelzinnig naar voren komt uit de onderzoeken. Dat blijkt uit een recente brief van de provincie aan alle Brabantse gemeenten. Hierin adviseert zij de colleges om als eerste stap het gesprek aan te gaan met de ondernemer over de aanvraag en de RIVM-rapporten bij relevante aanvragen hierin te betrekken. Zowel de ZLTO als gemeente zien de noodzaak dat de emissies omlaag gaan indien dit in het belang van de gezondheid van de omwonenden als de veehouders zelf is.

Het college heeft met het recente besluit geheel in lijn met de oproep van de provincie gehandeld door de ondernemers die onlangs een aanvraag hebben ingediend daags na het besluit te informeren. Eén van deze aanvragen kan gewoon doorgang vinden aangezien de emissies van het bedrijf niet toenemen. Het andere bedrijf is door de gemeente een overleg aangeboden over mogelijke oplossingen. 

ZLTO afdeling Dommelland waardeert dat de gemeente direct geschakeld heeft met de betreffende ondernemers. Duidelijkheid en toekomstperspectief zijn belangrijk voor ondernemers om stappen te kunnen blijven zetten. Uitkomsten van het VGO rapport moeten in een breder spectrum worden geplaatst t.o.v. de uitstoot van secundaire fijnstof welke vanuit (inter)nationale schaal over Noord-Brabant uitwaait. Door technische ontwikkeling kan, en wordt, een groot gedeelte van de emissie reeds opgevangen. Hier liggen tevens nog mogelijkheden om ondernemerschap en ontwikkeling de ruimte te geven en een toename van emissies te voorkomen.

Gaat de intensieve veehouderij in Son en Breugel op slot? Volgens beide partijen niet. Ondernemers moeten kansen blijven krijgen om stappen te kunnen zetten binnen de wettelijke kaders welke er zijn. Dat vraagt om maatwerk in de visie van de gemeente. De gemeente wil het VGO-onderzoek niet aangrijpen om een discussie te starten over dierenaantallen. Een bedrijf kan ook met meer dieren ruimte geven aan het ondernemerschap zonder dat de emissies hoeven toe te nemen (of zelfs afnemen) en werkgelegenheid en dierenwelzijn zelfs verbeteren. 

De gemeente en de ZLTO hebben naar elkaar opnieuw uitgesproken om in overleg te blijven over een leefbaar buitengebied van Son en Breugel waarin ook de ondernemers toekomstperspectief behouden.