Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eén van de drie. Son en Breugel spreek je uit!

Politiek

Wilt u wakker worden in een buitenwijk van Eindhoven? Dubbele woonlasten betalen in de gemeente Nuenen & Son en Breugel? Of pleit u voor een tijdelijke zelfstandige toekomst van Son & Breugel?

Son en Breugel spreek je uit!
Vanaf 20 maart wordt de bevolking van Son & Breugel door het college van B&W via diverse media geïnformeerd over de diverse scenario's voor de Bestuurlijke Toekomst van Son en Breugel. Is zelfstandigheid een realistische keuze? Kiezen we voor een fusie met Nuenen? Of worden we onderdeel van Eindhoven? Inwoners worden opgeroepen om actief mee te denken en hun mening te geven.
De gemeenteraad heeft de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant laten weten dit voorjaar een interactief proces op te starten, waarbij de gemeenschap voldoende ruimte moet krijgen voor een goede inbreng. 1 juli is hierbij een streefdatum. Gelet op de het gewicht van het gevraagde besluit is kwaliteit en een gedragen besluit belangrijker dan tijd. De gemeenteraad staat komende periode voor een zware keuze en heeft de mening van inwoners en betrokkenen nodig om een weloverwogen besluit te kunnen nemen over de toekomst van Son en Breugel.

Drie scenario's
De gemeente vindt het van groot belang dat inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties in Son en Breugel actief meedenken over de belangrijke keuze die gemaakt moet worden en hun stem laten horen. Om een mening te kunnen vormen is dienen de betrokken doelgroepen voorzien te worden van heldere informatie over de diverse opties en bijbehorende consequenties.
Begin april zal de gemeenschap via De Mooi Son & Breugel Krant en andere media geïnformeerd worden over drie scenario's: zelfstandig blijven als netwerkgemeente, een fusie met Nuenen of een fusie met Eindhoven. Deze scenario's komen voort uit de visie Bestuurlijke Toekomst die in 2015 geformuleerd is door de gemeenteraad. De consequenties van de drie keuzes zijn uitgebreid onderzocht en gepresenteerd tijdens de vergadering van de commissie Algemene Zaken op 8 maart jl. Deze presentatie is te raadplegen op de website van de gemeente www.sonenbreugel.nl.
Een informatiepagina in de weekbladen begin april zal ingaan op kernpunten. Wat zijn de gevolgen van een fusie voor de samenleving, voor de politiek en het bestuur? Wat zijn de sterke en zwakke punten van een zelfstandige netwerkgemeente? Let wel: er worden geen kant en klare oplossingen voorgelegd. Inwoners mogen op basis van feiten en cijfers hun eigen conclusies trekken. Inwoners kunnen reageren en vragen stellen en worden opgeroepen om hun meningen te spuien.
In gesprek
Daarnaast worden uitnodigingen gestuurd aan vertegenwoordigingen van (doel)groepen en organisaties om in april deel te nemen aan een gespreksavond(en). Individuele burgers die willen deelnemen aan een dergelijke bijeenkomst kunnen zich hiervoor eveneens inschrijven. In april en mei volgen meerdere gespreksrondes waarin de reeds uitgewerkte scenario's verder worden besproken.
Verslag in beeld en tekst van de gespreksavonden worden de komende weken gepubliceerd op de website van de gemeente, zodat inwoners zich op de hoogte kunnen stellen van de ontwikkelingen. Uiteraard zal de redactie van De Mooi Son & Breugel Krant de ontwikkelingen op de voet volgen. In de tweede helft van mei wordt het communicatietraject afgesloten. Vervolgens worden alle meningen geïnventariseerd en samengevat in een eindrapportage op basis waarvan de raad een oordeel zal vormen.

Gevolgen
Aan elk scenario zijn bepaalde risico's verbonden. Zo zal een fusie met Eindhoven ertoe kunnen leiden dat Son en Breugel 'op zal gaan' in Brainport Eindhoven en bestaat de vrees dat een fusie met Nuenen tot hogere woonlasten zal leiden. Uit de financiële kengetallen van Eindhoven, Nuenen en Son en Breugel zoals belastingen, reserves en schuldpositie blijkt onder meer dat Son en Breugel op (vrijwel) alle vlakken de laagste tarieven heeft. Ook de financiële reservepositie per inwoner van Son en Breugel is veel beter dan die van Eindhoven en Nuenen.

Keuze
Het is logisch dat de voorkeur lijkt uit te gaan naar een zelfstandige toekomst, maar de vraag is of Son en Breugel dat kan betalen. Als Nuenen bij Eindhoven wordt gevoegd, dan zal Son en Breugel zelf de broek op moeten houden. De kans bestaat dan dat ons dorp uiteindelijk alsnog opgaat in Eindhoven.

Groter Eindhoven
Eindhoven wil fuseren met Nuenen. "Als de Eindhovense politiek het daar mee eens is gaan burgemeester en wethouders van Eindhoven met Nuenen praten over deze optie. Andere gemeenten rond Eindhoven die ook willen fuseren, moeten zich zelf melden in Eindhoven, de stad zal daar zelf niet de eerste stappen voor zetten", zo stelde het Eindhovense college van B&W eerder dit jaar.
Hans Gaillard. "Uiteraard is het de bedoeling dat er pas een besluit wordt genomen nadat de raad zich breed heeft laten informeren over hetgeen er leeft in het dorp."
Wat John Jorritsma de nieuwe burgemeester van Eindhoven betreft zullen op termijn alle randgemeenten - Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel, Best, Oirschot, Veldhoven en Waalre - moeten opgaan in Eindhoven, zo bleek uit een interview in het Eindhovens Dagblad in januari. Wat Jorritsma betreft moet de regio Zuidoost-Brabant heringedeeld worden van de huidige 21 gemeenten naar vier of vijf gemeenten in het kader van de dringende behoefte aan schaalvergroting in economische en maatschappelijke ontwikkelingen. "Het is tijd voor Brainport Eindhoven om aan de regeringstafel de nog lege stoel van de vijfde stad van Nederland op te eisen. Maar dat kan alleen als Eindhoven groot genoeg is". Deze uitspraak van Jorritsma in het ED leverde een storm aan negatieve reacties op van regionale bestuurders die van mening zijn dat het niet aan B&W van Eindhoven, maar aan de inwoners van de omliggende gemeenten is om te beslissen over herindeling.
Maar is dat werkelijk zo? Wat gebeurt er komende zomer met de opgehaalde meningen van betrokken inwoners van Son en Breugel? Wegen deze werkelijk mee in de besluitvorming? We vroegen het aan onze eigen burgemeester Hans Gaillard. "Uiteraard is het de bedoeling dat er pas een besluit wordt genomen nadat de raad zich breed heeft laten informeren over hetgeen er leeft in het dorp. Wat vindt de gemeenschap belangrijk? Wat willen we behouden? En wat zou er door het samengaan met Eindhoven of Nuenen verbeterd kunnen worden? Omdat de raad deze meningen belangrijk vindt willen we dit proces zorgvuldig uitvoeren."

Toepen?
Cruciale vragen zijn: is Nuenen gevoelig is voor de argumenten van Eindhoven of neigt de raad van het Van Gogh-dorp naar de voortzetting van een bestuurlijke samenwerking met Son en Breugel? Zonder dat inzicht lijkt het besluitvormingsproces op "toepen met een blinde". Kan het zo zijn dat Nuenen sneller tot een keuze komt en daarmee de toekomst bepaalt van ons dorp?
Burgemeester Hans Gaillard: "Nuenen wil - evenals Son en Breugel - rond 1 juli een besluit nemen. Binnenkort spreken de gemeenteraden met elkaar. We zullen zien waar dat gesprek en de andere acties toe leiden. Bovendien werken we al jaren intensief samen. Van 'blind toepen' is dus geen sprake. De toekomst van ons dorp verdient ook beter!"

www.sonenbreugel.nl
Meningen spuien
Facebook en Twitter: #SpreekjeuitSenB#
E-mailadres voor vragen en/of opmerkingen over de bestuurlijke toekomst van Son en Breugel ter attentie van de projectleider Eef Mengers: spreekjeuit@sonenbreugel.nl
Deze projectleider is ook telefonisch bereikbaar via 0499 491491.