Blauwalg in de vijver aan de Europalaan
Blauwalg in de vijver aan de Europalaan Foto: MooiSonenBreugel

Blauwalg in vijver Europalaan

Politiek

Son en Breugel - Vandaag heeft het Waterschap De Dommel na onderzoek vastgesteld dat de vijver aan de Europalaan in Son en Breugel blauwalgen bevat. Het waterschap en de gemeente hebben gezamenlijk direct maatregelen genomen. Ondanks dat er in deze vijver niet wordt gezwommen, plaatst het waterschap een waarschuwingsbord. 

Wat is blauwalg? 
Blauwalgen, officieel blauwwieren (Cyanobacteriën), zijn bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur, soms zijn ze rood-bruin. De algen scheiden giftige stoffen af. Mensen en huisdieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij water met blauwalg binnenkrijgen. We raden daarom contact met het water sterk af en waarschuwen hondenbezitters hun honden het water niet te laten drinken of erin te laten zwemmen.

Drijvend aan het wateroppervlak vormen de blauwwieren een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid.
Door hoge buitentemperaturen groeien deze algen explosief. Normaal gesproken komt massale groei van blauwalg in de zomer of de nazomer voor. Als het gaat regenen is dat gunstig, omdat er dan meer zuurstof in het water komt.

Geen gevaar passanten
De pomp van de fontein in de vijver staat bewust aan. De beluchting van het water is namelijk goed ter bestrijding van de blauwalg. Bij lage grondwaterstand in droge periodes werkt de fontein echter minder goed of zelfs niet.
Verspreiding van de blauwalg via nevelwater van de fontein in combinatie met wind is niet mogelijk. Er is dus geen gevaar voor passanten.

Alert op kwaliteit water
De gemeente Son en Breugel en het Waterschap De Dommel zijn steeds alert op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het waterschap zal regelmatig monsters van het water nemen om te zien of de blauwalg weg is. Dan worden waarschuwingsborden weggehaald.

Actuele informatie
Actuele informatie over blauwalg en zwemwater in de omgeving vindt u op de website van het Waterschap De Dommel: https://www.dommel.nl/blauwalg/.
Op https://www.dommel.nl/blauwalg-en-botulisme staat een actueel overzicht met de plaatsen waar blauwalg in het waterschap De Dommel voorkomt.

Wat kunnen inwoners in het kader van blauwalg zelf doen?
Gebruik grasvelden rondom vijvers en plassen niet als uitlaatzone voor honden. In hondenpoep zitten voedingsstoffen die algen doen toenemen. Voer eenden geen brood, maar geef ze wat sla of mais. Dit is beter voor de eenden en het is minder schadelijk voor de waterkwaliteit. Gebruik langs plassen waar gevist mag worden geen of beperkt lokvoer en boilies wanneer u gaat vissen, vanwege de voedingsstoffen die dit voer bevat.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen