Afbeelding

Nieuwste snufjes met minimaal 500 euro subsidie

Zakelijk

Vanaf 1 januari is er een duurzaamheidsubsidie regeling van toepassing op pelletkachels. Samenvattend houdt deze regeling in dat u minimaal €500,- subsidie op een pelletkachel kunt ontvangen. Bij een cv pelletkachel is de subsidie minimaal € 1400,-.
Met deze subsidie 'duurzame energie' probeert de overheid duurzame energie te promoten, vooral om de CO2 uitstoot te verminderen. Deze subsidie loopt tot eind 2020, maar jaarlijks is er tot 70 miljoen beschikbaar. De subsidie geldt voor particulieren èn bedrijven in Nederland.

Wat houdt de subsidie regeling in:
U kunt voor de Nordic Fire pelletkachels subsidie aanvragen welke u kunt vinden op de apparatenlijst. U kunt subsidie ontvangen na aankoop èn betaling van de pelletkachel na 1 januari 2016. U mag de pelletkachel niet binnen een jaar na de subsidiedatum verwijderen. De hoogte van de subsidie voor normale pelletkachels is € 50,- per kW met een minimum subsidie van € 500,-. Voor cv pelletkachels is het minimum subsidiebedrag € 1400,-.
Voor de volgende kachels is de subsidie regeling van toepassing:
Natura 7, Natura 9, Natura 11, Natura Wide, Arya, Lisa, Malu, Mavi, Rossi 70, Rave 80, Monica, Olivia (Airplus), Victor Airplus, Flavia. Boxline 900, Boxline 1000 RCV, HR70, HR100, HRV120, HRV120 RAVE, HRV160, HRV200, Boxline HRB120.

'Deze kachel had ik in twee jaar al terugverdiend'
'Had ik hem tien jaar geleden maar aangeschaft', verzucht mijn buurman op de Hoofdstraat in Helmond, 'ze zeggen dat je zonnepanelen al in 10-15 jaar kunt terugverdienen, maar deze kachel had ik in twee jaar helemaal terugverdiend'. De houtpelletkachel is een ware rage, 'meer dan een hype zelfs', zegt men bij Verbruggen in Erp, de leverancier. Gestookt op houtpellets, kleine blokjes hout uit Amerika waarvandaan miljoenen tonnen over de oceaan hun weg naar Europa vinden. Neem de kachels van Nordic Fire, een van de grootste leveranciers van CV Pelletkachel in Nederland en Duitsland. Deze kachels onderscheiden zich op technische punten waardoor er een schonere en efficiëntere verbranding ontstaat, met als gevolg meer warmte in het CV systeem. Hoogtepunt is wel de Natura7. Hij is fluisterstil, heeft een fantastisch 'houtvuur' en is perfect regelbaar middels een uitgebreide afstandsbediening.

In Erp branden de kachels
Deze kachel heeft, door middel van een geheel nieuw verbrandingsprincipe, hoge rustige vlammen, wat zorgt voor een hoger rendement. Omdat de lucht van boven wordt aangevoerd, in tegenstelling tot de standaard pelletkachel, is de verbranding schoner en effectiever. Ook heeft de Natura7 een volledig automatische reiniging zodat je wel tot een maand kunt stoken zonder de aslade te hoeven legen. De brander bak kantelt zichzelf om te reinigen waardoor deze altijd schoon is. Er zit zelfs een afstandsbediening op. Aan houtpellets verbruikt hij een halve tot anderhalve kilo per uur. De kachel wordt na 2200 branduren professioneel gereinigd.
Bij Verbruggen (lid van het sfeerverbrandingsgilde) vind je alle grote merken kachels en haarden. Men is er specialist in het meedenken met de klant. Over warmtebesparing, stijl, inrichting en installatie. De showroom is een van de breedst georiënteerde in de hele regio.

Niet alleen voor kolencentrales, maar ook voor lekker thuis
Nieuwste warmtebron van deze tijd: pellethout

Jaarlijks worden er miljoenen tonnen van verscheept, vanuit Canada en de Verenigde Staten naar Europa waar ze in kolencentrales worden verbrand: houtpellets. Deze kegeltjes, meestal gemaakt van samengeperst hout zoals zaagsel, schaafsel en houtpoeder, zijn de afgelopen jaren gouden handelswaar geworden.

Dit vanwege de CO2-neutrale status ervan; de bomen hebben gedurende hun leven CO2 opgenomen, bij de verbranding komt ongeveer dezelfde hoeveelheid CO2 weer vrij en daarna wordt er weer een nieuwe boom geplant. Stuwende factor achter deze bijzondere handel is de gezamenlijke EU-verordening om in 2020 het aandeel hernieuwbare energie op 20 procent te laten uitkomen. De pellets vormen daarbij een quick fix: het bijstoken vergt niet al te grote investeringen in bestaande kolencentrales en de pellets zijn 'hernieuwbaar'.
Explosieve groei
Dit heeft geleid tot een levendige wereldhandel in de pellets die ongeveer drie keer duurder zijn dan kolen. Uit Eurostat-cijfers blijkt dat de pellet productie in de EU (geschatte productieomvang 13,1 miljoen ton in 2014) bij lange na niet kon voldoen aan de vraag. Het tekort werd daardoor in 2014 aangevuld met maar liefst 8 miljoen ton aan pellets uit niet-EU landen zoals Canada en VS. Deze overzeese import nam met maar liefst 364 procent toe ten opzichte van 2009.

Buitengewone interesse
De buitengewone interesse vanuit Europa leidde er ook toe dat zagerijen in Amerika en Canada de afgelopen jaren volop nieuwe pellet fabrieken zijn gaan bouwen om kolencentrales in de Europese Unie te voorzien van deze vorm van gewilde biomassa.
Een extra uitdaging is bovendien dat het hout aan vergaande eisen moet voldoen zoals een duurzaam FSC-keurmerk om ontbossing te voorkomen, en de houtplantages mogen bovendien geen landbouwgewassen verdrijven. Het kan volgens onderzoekers van CE Delft leiden tot een prijsopdrijvend effect en dat heeft mogelijk grote gevolgen. 'Als Nederland alleen staat in deze eisen bestaat er een risico dat slechts een marginale hoeveelheid houtige biomassa, dat aan deze eisen voldoet, beschikbaar komt voor gebruik in Nederlandse energiecentrales.'

Ook voor thuis
Dat is dan het grotere werk, want een miniem deel van de hele pellet handel behelst de markt van particulieren die graag een houtpelletkachel erop na houden, om de CV bij te stoken terwijl men voor de gezelligheid geniet van een 'ouderwetse' warme kachel met knapperend haardvuur waarachter een hoogwaardige fijn techniek schuilt die onze ouders nooit hebben gekend. Nou, knapperend is te veel gezegd want wat wij in Erp zoal zagen waren fluisterstille juweeltjes voor in de kamer, soms met een complete schouw ingebouwd en al. Maar wel sfeervol, zo'n houtpelletkachel….

Open dag 26 en 27 februari
vrijdag 26 februari (van 10.00 tot 20.00) en zaterdag 27 februari (van 10.00 tot 16.00) houdt Verbruggen in Erp open dag. Kom gerust langs en laat je imponeren door de vele brandende kachels in de showroom. Of bel voor een individuele afspraak 0413 212339. Hertog Janplein 28 Erp.