Afbeelding

Glenn is back?

Algemeen

Nee, Glenn van den Bergh is niet terug. Glenn is in 1983 vertrokken naar Spanje en sindsdien 'geïnstalleerd' aan de Costa Brava waar hij werkt en woont.
Opgegroeid in de Breeakker en de basisschool aan de Zandstraat met toen nog in de eerste klas juffrouw van den Boomen, van wie de meeste Sonnenaren hebben leren schrijven en lezen, en meester Smetsers in de vijfde.
Glenn was 11 jaar toen de hele familie ging emigreren naar Zuid-Amerika, omdat zijn vader voor een ontwikkelingsprojekt moest werken in Peru. Daar heeft hij veel gezien en de Spaanse en Engelse taal al vroeg onder de knie gekregen. Bij terugkomst heeft hij op het Eckart-College zijn HAVO gedaan, daarna was het eventjes zoeken naar de juiste vervolgopleiding. Hij koos voor de Pedagische Akedemie in Eindhoven, toen nog aan de Hemelrijken.
Onderwijs
Eenmaal zijn studie voltooid, was het dus zoeken naar werk als onderwijzer, waar in die tijd een groot overschot aan was. Om niet thuis stil te zitten kon hij als vrijwilliger gaan werken op de Stoklandschool. Daar organiseerde hij van alles en was een extra hulp voor de onderwijzers. Toen er een baan vrij kwam omdat een onderwijzer ontslag nam solicteerde hij meteen. Maar omdat het systeem een wat oudere onderwijzer aan moest nemen met ervaring, die al langer werkloos was en kinderen had, kreeg die voorrang.
Na deze domper zag Glenn in de krant een advertentie voor een onderwijzer, gezocht voor een Nederlands gezin in Spanje. Hij solliciteerde en werd meteen aangenomen. Hij vertrok op 23-jarige leeftijd uit Son en liet zijn kamer achter bij Voss, toen nog met die grote kraan aan de voorgevel, de familie Kuipers in de friettent en vele vrienden en familie achter latend. Zijn vrienden Han en Jan brachten hem naar Tarragona, in een speciaal aangepaste auto met daarop geschilderd "Glenn of the mountain expedition".
Toerisme, bakkerij
Na een wat moeilijke beginperiode in Spanje zag hij al snel dat zijn wereldje bij het toerisme lag en hij kon dat seizoen beginnen als busgids in Salou. Daar werkte hij in zes talen voor excursies naar o.a. Barcelona, Andorra en Montserrat. In die periode leerde hij ook zijn eerste vrouw kennen en is toen verhuisd naar Figueres aan de Costa Brava. Met haar kreeg hij twee kinderen, die inmiddels uit huis zijn. Zijn oudste zoon Kevin werkt momenteel voor 1 jaar in Canada.
Na een jaar of vier als gids te hebben gewerkt, besloot Glenn een bakkerij te openen in Rosas, wat hij 5 jaar heeft gedaan. Na de geboorte van zijn zoon besloot hij een doordeweekse baan te zoeken. Al snel kon hij terecht bij een verzekeringskantoor, waar hij zeven jaar met plezier heeft gewerkt.
Verzekeringen
In 2000 kreeg hij de kans om een eigen agentschap te openen, wat hij meteen aannam en nog steeds heeft. Hij is gespecialiseerd in verzekeringen voor buitenlanders die in Spanje bezittingen of een bedrijf hebben. Zijn agentschap telt inmiddels meer dan 1500 buitenlandse klanten die van zijn service gebruik maken, en waar hij ook met zijn medewerkers service kan geven in zes talen.
Glenn van den Bergh geeft toe dat hij altijd heimwee heeft gehad, en het nergens zo goed heeft gehad als in Son, waar hij nog vaak terugkomt om zijn vrienden en familie te bezoeken.
Op dit moment heeft hij ook contact met het nieuwe radiostation van radio Son en Breugel om een programma te doen vanuit Spanje wat volgens hem zeer zeker gaat lukken. Hij gaat dan luisteraars informeren over de Spaanse muziek, cultuur zijn ervaringen plus zijn kijk op de mogelijke belangrijke politieke gebeurtenissen die Spanje te wachten staan.
Van terugkomen is voorlopig geen sprake, omdat hij helemaal is ingeburgerd in Catalunya en gebonden is aan zijn verzekeringsagentschap, waar hij met plezier onze landgenoten bijstaat met het oplossen van hun problemen.