Afbeelding

Bedankt dorpsgenoten !!!

Algemeen

Maandagavond 1 februari ging ik nog even iets afgeven bij mijn lieve 83-jarige schoonmoeder. Toen ik binnenkwam zag ik dat de achterdeur openstond en dat ze even een vuilniszakje in de kliko aan het gooien was. Dit kon ik afleiden aan de lege vuilnisbak die uit het aanrechtkastje gehaald was en op de vloer in de keuken stond.
Het was pikkedonker en op mijn roepen werd niet gereageerd. Dus ben ik achter in de tuin gaan kijken waar ik tot mijn grote schrik schoonmoeder op de grond aantrof. Ze was niet meer aanspreekbaar en het leek erop dat ze een hartstilstand had gehad.
Meteen 112 gebeld en begonnen met reanimeren. Minuten duren dan uren als je daar in het pikkedonker in je eentje bezig bent iemand terug te brengen naar het leven. Groot was mijn opluchting en nog groter mijn verbazing dat er nog voordat de ambulance gearriveerd was ineens negen mensen in de tuin stonden en te hulp schoten. Met een AED en vereende krachten namen zij de reanimatie van mij over. Ik was echt blij met de hulp die ze boden. Inmiddels was de ambulance ook gearriveerd en kort daarna nog één. Schoonmoeder had inmiddels weer een zwakke hartslag maar het zag er slecht uit. Nadat ze naar het ziekenhuis overgebracht was bleek dat ze een ernstige hersenbloeding had gehad waar ze uiteindelijk op woensdagmorgen aan overleed.
Achteraf kwam ik erachter dat de te hulp schietende dorpsgenoten via de HartslagNu app op hun telefoon gealarmeerd waren door de meldkamer van 112. HartslagNu bestaat uit een database met aangemelde burgerhulpverleners, in het bezit van een reanimatiecertificaat, en aangemelde AED's.
HartslagNu zoekt eerst het adres van het slachtoffer op. Vanuit dit adres wordt een zogenaamde 6-minutenzone opgezet. Een 6-minutenzone is het gebied waarin de burgerhulpverleners binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn. Er wordt gezocht naar maximaal 30 burgerhulpverleners van wie de 'huidige locatie' of de opgegeven locatie in het account het dichtst bij het adres van het slachtoffer ligt. Er wordt gestreefd naar een ideale verdeling van de burgerhulpverleners, 1/3 deel gaat rechtstreeks naar het slachtoffer en 2/3 deel gaat via een AED apparaat naar het slachtoffer.
Ik wil dan ook namens de familie nadrukkelijk de volgende mensen hartelijk bedanken voor de belangeloos geboden hulp: Marc Wolf, Frank Saris, Henri Jansen, Ingeborg van den Steenhoven, Rutger van der Heijden, Lambert vd Aa, Robert vd Vorst, Margareth Wijns en Joost Blakenburg. Het is fijn te weten dat er mensen zijn die iets voor een ander over hebben en dat je in zulke noodsituaties niet alleen staat! Mede door jullie hulp hebben wij nog de gelegenheid gekregen afscheid van haar te nemen.
Bent U ook in het bezit van een reanimatiecertificaat meld U dan aan!
Voor meer informatie kunt U op de site van HartslagNu.nl kijken.

Vincent Brouns