Afbeelding

"Ik ben ik, en ik heb geen zwart mantelpakje aan"

Zakelijk

Dat zijn de woorden van Leonie van den Tillaart, sinds een jaar zelfstandig uitvaartondernemer in Son en Breugel.

Op haar eigen persoonlijke manier begeleidt ze nabestaanden. Een mooi gesprek met een bevlogen, enthousiaste vrouw.

Door: Henriette van Berkel

Ze vindt het spannend, zegt ze, want ze wil niet graag op de voorgrond treden. Maar toch wil ze zich heel graag voorstellen als uitvaartondernemer die het allemaal net anders doet. En dus vertelt ze haar eigen verhaal:
" Zo´n 10 jaar geleden ging een collega van me aan de slag als uitvaartverzorger. Toen begon bij mij dat idee te groeien. Maar met een gezin met 2 kinderen verdween dat idee ook weer snel. Totdat ik een paar jaar geleden voor mezelf zoiets had van: is het dit nu, wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Het antwoord was nee. Ik ben een mensenmens en ik wil iets gaan doen waar ik mezelf in kan vinden en waarin ik voor anderen iets kan betekenen. Toen ben ik me bewust gaan oriënteren op mogelijkheden in de uitvaartzorg. In 2 jaar heb ik veel crematoria en uitvaartcentra bezocht, de kinderen gingen zelfs mee naar open dagen, het werden uitjes. Daarnaast heb ik vele gesprekken gevoerd met uitvaartbegeleiders, want ik wilde het vak ook niet idealiseren. Toen ik ook nog een informatiedag over de opleiding had bezocht, wist ik het zeker: ik ga het doen!

Het was anderhalf jaar een pittige opleiding, met uiteraard ook een stage. In die stage heb ik voor mezelf heel duidelijk bepaald hoe ik het zelf wel en ook niet wil doen. Mijn doel is vooral dat ik er wil zijn voor een familie. Ik vind het zo bijzonder dat ik toegelaten wordt in de emoties van een ander. Zodra ik na het overlijden bij een familie binnenstap, dat kan ook 's nachts zijn, zet ik mijn voelsprieten uit en probeer de familie te leren kennen en te ervaren wie de overledene was. Ik laat de mensen zoveel mogelijk praten en pas daar de begeleiding op aan. De meeste mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is, dat is ontzettend veel. Ook hoeft niet alles meteen de eerste dag geregeld te worden, dat kan ook 1 of 2 dagen later, want ik kom elke dag langs. Niet met een laptop, maar ik luister en ik schrijf. We doen het samen, ik ben een pion die kan bijstaan en hulp kan bieden op momenten dat het nodig is, maar ik zie graag dat het een afscheid vorm gegeven wordt door de familie zelf.
Binnen de uitvaart is er veel veranderd. Een kist kan ook een handgemaakte rieten mand zijn of een kist van steigerhout. Ook wordt gebruik gemaakt van lijkwades, dat zijn mooie doeken van natuurlijke materialen waar de overledene in gewikkeld wordt. Dan waarschuw ik vooraf de mensen die afscheid komen nemen wel, omdat het een andere aanblik biedt dan van iemand in een kist.

Ook vervoer kunnen nabestaanden zelf op zich nemen, als ze liever geen traditionele rouwauto willen. Misschien was de overledene wel altijd met de camper op pad. Mooi toch, om dan de laatste rit nog met die camper te doen? Een afscheid mag overal plaatsvinden. Dat kan in een theater zijn, of in de tuin van de overledene, maar vaak is de afscheidsceremonie toch in een uitvaartcentrum, kerk of aula van crematorium. Met alle uitvaartcentra in de omgeving heb ik gelukkig ook goede contacten, ze hoeven mij ook absoluut niet te zien als concurrent. Het is fijn dat we samen kunnen werken, het gaat tenslotte om de nabestaanden en de persoon die is overleden.
Ik voer ook gesprekken met mensen die ziek zijn en die opgelucht zijn als ze weten hoe hun uitvaart geregeld wordt, dat geeft ze rust. Ik merk dat er nog veel onwetendheid bestaat over uitvaarten. Daarom heb ik het voornemen om informatieavonden te organiseren, zodat het een laagdrempelig onderwerp kan worden. Wat veel mensen ook niet weten is, dat je als lid van bijvoorbeeld Dela een uitvaart toch door mij kunt laten verzorgen.
Ik ben nog elke dag blij dat ik deze stap heb gezet en dat ik de juiste keuze heb gemaakt."
Leonie geeft aan dat ze nog uren zou kunnen vertellen over haar passie, en ik zou er nog uren naar kunnen luisteren. Het zet je toch weer aan het denken. U kunt Leonie volgen via haar website www.leonievandentillaart.nl en via haar facebookpagina www.facebook.com/leonievdtillaart. Ze zal u graag informatie geven over haar werkwijze in de uitvaartzorg.

Afbeelding
Afbeelding