Riet, Erik en Theo van den Berg
Riet, Erik en Theo van den Berg Foto: Wil Feijen

Fiets & Sport van den Berg, viert koperen bestaan

Zakelijk

Fiets & Sport van den Berg, viert koperen bestaan
Niet meer weg te denken uit het Sonse centrum

Fiets en Sport van den Berg, gevestigd aan de Nieuwstraat 28 bestaat deze maand 12½ jaar. In de achterliggende jaren is Fiets en Sport van den Berg uitgegroeid tot een toonaangevende winkel met een compleet assortiment aan fietsen, fietskleding, accessoires en onderdelen. Maar ook met een ruime verscheidenheid aan sportartikelen zoals bijvoorbeeld competition swimwear, hockey- en fitnesskleding en sportbraces met als hoofd merken Asics, Reece, Hummel, PSB en Speedo .

Een hele stap, je begint met niks
Na de HTS had Theo van den Berg 35 jaar als machine-constructeur gewerkt. Toen het bedrijf failliet ging stond hij op straat, een hard gelag met nog schoolgaande kinderen. Hij was de zoon van een fietsenmaker uit Oirschot en techniek was zijn passie. Een eigen fietsenzaak beginnen was dus een logische keuze voor hem. Na een gedegen opleiding bij Batavus en Sparta en met hulp bij het opzetten van een bedrijfsplan opende Theo van den Berg samen met zijn vrouw Riet en hun zoon Erik in 2004 hun nieuwe fietsenzaak in het voormalige pand van fotograaf Piet Vriens. "Destijds een hele stap, want je begint met niks, geen klantenkring, een nieuw bedrijf van 'scratch' af aan opbouwen."

Een schot in de roos
Theo haalt herinneringen op over het begin: "De eerste dagen stond ik onwennig achter de toonbank. Ik weet nog goed wie onze eerste klant was, ze kocht vast iets uit medelijden. Ons voormalig pand had geen aparte ingang voor de werkplaats. Noodgedwongen hebben we die toen midden in de showroom geplaatst. Achteraf gezien was dit een schot in de roos. Klanten konden figuurlijk een kijkje in de keuken nemen en ons vakmanshap aanschouwen. Dit gaf ons heel wat aanloop en klandizie. We hebben de tijd ook meegehad. Chris Kwanten was zes maanden daarvoor gestopt met zijn rijwielhandel en Sparta kwam met de elektrische fiets op de markt waardoor de fietsenhandel een geweldige impuls kreeg. Daarnaast kregen we steeds meer vraag naar fietskleding wat uiteindelijk in onze Sportafdeling geresulteerd heeft."

Derde generatie rijwielhandelaar
Inmiddels zijn echtgenote Riet, een echte Sonse en zoon Erik aangeschoven. Erik is elf jaar geleden voltijds in de zaak gekomen als derde generatie rijwielhandelaar. Ze vormen gedrieën een hecht familiebedrijf dat midden in de gemeenschap staat en veel activiteiten in Son en Breugel als sponsor ondersteunt. Vader Theo heeft ondertussen een vergeeld ingelijst vestigingsdiploma van zijn vader uit de la gehaald. We lezen het jaartal april 1943 op deze voorloper van het middenstandsdiploma, de startdatum van zijn vader als tweewielhandelaar.
Onlangs is de Fiets en Sport van den Berg verhuisd naar het voormalige bedrijfspand van ABN-AMRO; een top-locatie midden in het centrum. "Een geweldige stek." Zegt Riet. " We hebben hier veel meer aanloop van klanten. In ons vorige pand waren we uit ons jasje gegroeid. Maar in onze nieuwe showroom kunnen we alle fietsen, accessoires en sportartikelen tonen. We zijn inmiddels dealer van: Kalkhoff, Batavus, Cortina en RIH. Maar ook de 'Puky' kinderfietsjes zijn niet aan te slepen en heeft de werkplaats een ruimere opzet gekregen met een eigen ingang aan de achterzijde van de winkel." Haar man vult aan: "Wat is er nu mooier dan met jouw kennis en kunde aan een klant te adviseren waardoor deze op de juiste fiets terecht komt met de juiste houding wat helemaal bij hem past. Klantcontact en service verlenen vind ik geweldig. Ik had dit vak 35 jaar eerder moeten gaan uitoefenen."

Groot feest met spetterende aanbiedingen
Erik vertelt: "Ons jubileum vieren we met een spectaculaire actie op 22 April. Op deze zaterdag krijgen onze klanten bij aankoop een korting van 12½ procent op al onze producten uit de winkel. Donderdag 20 april houden we een opstapdag voor elektrische fietsen; Kalkhoff, Batavus, RIH en Cortina tonen een compleet assortiment fietsen en belangstellenden kunnen die dag alle elektrische fietsen uitproberen die wij in ons assortiment hebben. Een unieke opstapdag waar je echt kunt ervaren welke fiets het beste bij je past."
Het parkeerbeleid van de gemeente komt ter sprake. Erik uit zijn bedenkingen over het parkeerbeleid van de gemeente. "Diverse ondernemers zijn sterk afhankelijk van goede parkeer mogelijkheden. Het parkeerprobleem ervaren wij als ondernemers elke dag. Het is triest dat de gemeente een duur extern bureau inhuurt, die vervolgens de problemen bagatelliseert. De verantwoordelijke wethouder zou zelf eens polshoogte moeten nemen in het dorp." Hij vervolgt: "Als laatste willen we alle klanten die we de afgelopen 12½ jaar hebben mogen begroeten bedanken voor hun vertrouwen en hopen dit nog vele jaren te mogen doorzetten!"

Fiets & Sport van den Berg
Nieuwstraat 28
5691 AC Son?
0499-496390
info@fietsensportvdberg.nl
www.Fietsensportvdberg.nl