Artist Impression The Future Level gezien vanaf de A50
Artist Impression The Future Level gezien vanaf de A50 Foto: BanGroep

Ekkersrijt krijgt met The Future Level een zeer bijzonder gebouw

Zakelijk

Son en Breugel - Geen distributiedoos, maar een bijzondere blikvanger wil de Nuenense projectontwikkelaar Bangroep met The Future Level neerzetten op bedrijventerrein Ekkersrijt.

Persbericht

Achter de schermen is al zo’n anderhalf jaar aan het plan gewerkt met onder meer het Bossche architectenbureau Tarra, dat net als Bangroep al veel ervaring heeft met hout als bouwmateriaal. Dat is nodig, want voor de bouw van The Future Level is een inmense hoeveelheid hout nodig, volgens Bart van der Wijst van dochterondermening Arcon bv, en wel meer dan 5000 kub.

Onlangs presenteerde de Nuenense projectontwikkelaar samen met vastgoedadviseur Laride het ontwerp van het zeven verdiepingen tellende bedrijfsgebouw dat direct naast de A50 op industrieterrein Ekkersrijt in Son komt te staan. Met een aantal grote spelers uit de Brainport-regio is al gesproken. “We bouwen niet voor leegstand”, vertelt directeur Jack Aldenhoven van Bangroep, “en we starten pas als het voor 60 à 70 procent is gevuld.”

Bijzondere combinatie
Op de locatie, op een steenworp afstand van het Ikea-magazijn, staan nu nog drie kleine kantoren, waar onder andere Lumosa zit. Deze groothandel in ledlampen wordt de eerste huurder van het nieuwe bedrijfsgebouw, dat deels op het naastgelegen grasveld komt. Ook met de grondeigenaar is er een overeenkomst gesloten.

Maar er zijn nog genoeg meters te vergeven. The Future Level wordt kolossaal, met 17.500 vierkante meter aan kantoren, hallen, labs en een parkeergarage. “Dit was hier de enige nog vrije plek om zo’n volume te bouwen”, zegt wethouder Jan Boersma. De houten kolos is het eerste wat automobilisten zullen zien van Ekkersrijt komend over de A50 richting Eindhoven. Aldenhoven: “Omdat dit het poortgebouw wordt, moet het een echte blikvanger zijn.”

Impressie van de sfeer in The Future Level
Over voldoende animo maakt men zich geen zorgen. Zo maken de goede bereikbaarheid en de ligging Ekkersrijt bij voorbaat interessant voor bedrijven. Aldenhoven: “En we bieden een bijzondere combinatie van kantoren en bedrijfsruimtes. Op de onderste verdiepingen komen cleanrooms, montageruimtes en productiehallen.”

Ook het bijzondere ontwerp heeft invloed, denkt directeur Anton Wijnhoven van Laride: “Veel bedrijven zijn steeds meer bezig met duurzaamheid. Wij realiseren een pand dat CO2 absorbeert en waar de uitstoot van stikstof minimaal is. Daarnaast is aangetoond dat medewerkers in houten gebouwen zich fijner voelen en het verzuim daalt.”

Bijna geen bouwvakker meer nodig
Is zo’n groot project als The Future Level nog wel haalbaar in deze tijd? “De kosten van veel bouwmaterialen stijgen nog steeds”, aldus Aldenhoven, “maar de houtprijs niet. De verschillen met traditionele bouwmethodes worden dus kleiner, waardoor we het kunnen levelen.”

Ook blijft het prijskaartje behapbaar omdat er minder personeel nodig is. Op de bouwplaats loopt straks nauwelijks nog een traditionele bouwvakker rond. Een groot deel van het werk doen ze vooraf op de computer en daarna in de fabriek bij de houtverwerker in Oostenrijk. “We ‘engineren’ alles aan de voorkant. Tot de laatste schroef wordt alles digitaal uitgedacht en getekend. Wat daarna nog rest, is puur montagewerk. Eigenlijk maken we in de achtertuin van de Ikea ons eigen Ikea-bouwpakket”, aldus Aldenhoven.

Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal