V.l.n.r. Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof, boven Michelle Driessen, Floortje Hilgerdenaar en Hein Cremers
V.l.n.r. Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof, boven Michelle Driessen, Floortje Hilgerdenaar en Hein Cremers Foto: Wil Feijen

Nadenken over toekomst van sport in Son en Breugel

Sport sport

Son en Breugel - Het staat er nog niet zo slecht voor qua aantal sportende inwoners in Son en Breugel, en ook de ledenaantallen van de clubs en verenigingen zijn hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat bleek tijdens een themabijeenkomst in het Dommelhuis die was georganiseerd door de Sportraad Son en Breugel en waar alle verenigingen en clubs in Son en Breugel voor waren uitgenodigd.

Redactie: Adrie Neervoort

De Sportraad in Son en Breugel wordt gevormd door Hein Cremers, Willem van ‘t Geloof en Hein-Jan Broens, en wordt ondersteund door Michelle Driessen van de LEVgroep en buurtsportcoach Floortje Hilgerdenaar. Zij willen als Sportraad de verbinder zijn tussen verenigingen, sportactiviteiten en de gemeente.

Ondanks dat Son en Breugel het landelijk gezien goed doet, hebben alle clubs en verenigingen, dus ook die in Son en Breugel, te maken met een dalend aantal leden en vrijwilligers. Ook financieel hebben zij het moeilijker dan een aantal jaren geleden. Zeker na corona constateren zij een dalend ledenaantal, dus minder contributie, maar ook sponsors zijn steeds moeilijker te vinden.

Twee sprekers vertelden tijdens de bijeenkomst hoe je op andere manieren de financiën op orde zou kunnen krijgen. Maar ook dat je misschien wel het aanbod en de tijden waarop je kunt sporten moet aanpassen. Want uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat sport, zeker in bepaalde leeftijdsgroepen, stijgt, maar dat het aantal leden juist afneemt. Zo stijgt het aantal gepensioneerden dat een sport beoefent, zonder dat zij daarbij lid zijn van een vereniging of club. Mensen willen klaarblijkelijk sporten wanneer het hun uitkomt en niet wanneer het de club of vereniging uitkomt.

Traditioneel denken
‘De knop moet om’ zo was de boodschap van de twee sprekers. Bijvoorbeeld niet meer traditioneel denken aan een reclamebord om de trouwe sponsor te bedienen. En waarom moet je als lid ook deelnemen aan een competitie in het weekend? De Hockeybond bleek het al te begrijpen. Zij hebben tegenwoordig een donderdagavondcompetitie, en daar blijkt bij de plaatselijke hockeyclub veel belangstelling voor te zijn.

Volgens de aanwezige bestuurders van de verenigingen en clubs zijn er ook andere zaken die de aandacht verdienen. Zo vinden zij dat vrijwilligers te veel tijd moeten besteden aan taken buiten de vrijwilligerstaak waarvoor zij bij de club kwamen. Dit zijn vaak taken die gedaan moeten worden vanwege de regels die de bond of overheid de clubs en verenigingen oplegt.

En zo werd het een avond waarin problemen en mogelijke oplossingen werden besproken, een avond waarbij de aanwezigen aan het denken werden gezet en vooral werden uitgedaagd om binnen hun club of vereniging meer met kansen aan de slag te gaan dan tijd te blijven steken in de problemen.

Niet van alle verenigingen en clubs in Son en Breugel was een bestuurder aanwezig. Toch waren er 13 clubs en verenigingen aanwezig, en in totaal woonden ruim dertig personen de thema-avond bij.