Afbeelding
Foto:

Lezerspodium: Terug levering zonnepanelen

Algemeen

Vorige week meldde Chris du Gardijn hier dat zijn zonnepanelen en die van buurtbewoners in de wijk het Harde Ven afschakelen bij mooi weer. Hij beschrijft heel goed waarom dit gebeurt (als de netspanning hoger wordt dan 253 Volt). Een heel vervelende kwestie. Wat hem met name stoorde was dat hij hier niet van op de hoogte was. Inderdaad zou de monitoring app van de zonnepanelen dit wel degelijk hebben kunnen melden, maar dit gebeurt helaas niet.

Twee van de energie coaches van SonEnergie wonen ook in het Harde Ven. Eén van hen is dit vorig jaar ook overkomen. Ongeveer 5 maanden na de klacht heeft Enexis de netspanning in zijn deel van het Harde Ven verlaagd waarmee het probleem verholpen was. Het is dus niet direct noodzakelijk om de te dunne bekabeling te vervangen in de wijk. Zijn opbrengst was vorig jaar 20% minder. Het is dus heel belangrijk om direct bij Enexis een klacht in te dienen, want dan wordt er (zij het na lange tijd) actie ondernomen! Als energiecoaches horen wij overigens maar soms van dit probleem. Bij een energie scan zullen wij wijzen op de postcode check (die wel onbetrouwbaar is) op de website van Enexis voor dit soort problemen. Het beste is om voor aanschaf eens met buurtbewoners te praten.

Maar wat de energie coaches ook adviseren bij een energie scan is om de zonnepanelen oost-west te plaatsen in plaats van op het zuiden, tenminste als het dak dat toelaat. Want hoewel de opbrengst dan iets (10%) lager is op jaarbasis, is de spreiding over de dag beter. Er is dus minder een piek midden op de dag en daarom zullen de panelen veel minder gauw afschakelen! Als de salderingsregeling verdwijnt kan dit zelfs meer geld opbrengen bij terug levering, omdat u zo ‘s ochtends en ‘s avonds, wanneer de energievraag hoger is, relatief veel opwekt. Wellicht zijn dit genoeg redenen om de bestaande panelen op de platte daken van het Harde Ven te laten verleggen? Overigens helpt het opladen van een elektrische auto en het aanzetten van andere grootverbruikers zoals de wasmachine of vaatwasser overdag wel degelijk het probleem van afschakelen te verminderen. In de nabije toekomst, als de salderingsregeling verdwijnt, zal het ook kosteneffectief gaan worden om de geleverde stroom tijdelijk op te slaan in een thuis- of autobatterij.

SonEnergie geeft regelmatig energie cafés in het Dommelhuis over isolatiematregelen en eigen energie opwekking. Wij hopen ook over energieopwekking via zonnepanelen een keer een avond te houden. Je kan bij SonEnergie ook een energie scan aanvragen voor je woning.

Met vriendelijke groet,

Energiecoöperatie SonEnergie, Dirk Gijsbers