Jelle de Jong
Jelle de Jong Foto: Wil Feijen

Uitslag enquête Seniorenraad kan waardevol zijn en komt op juiste moment

Algemeen

Son en Breugel - Wethouder de Jong heeft sinds dag één dat hij in functie is als wethouder geregeld mensen bij zijn bureau staan die hem willen spreken over ouderenhuisvesting, jongerenhuisvesting, huisvesting met zorgmogelijkheden, etc. Begrijpelijk. De nood is hoog. Hij is dan ook blij dat in het voorjaar van 2024 het ‘programma wonen’ op tafel komt: “De uitslag van de enquête voor 55-plussers die de Seniorenraad op dit moment uitrolt is dan een mooie input voor deze discussie.”

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

De wethouder met volkshuisvesting in zijn portefeuille is blij dat de Seniorenraad haar achterban raadpleegt: “Wat dat betreft komt de enquête van de Seniorenraad op een mooi tijdstip. Wij zijn op het moment als gemeente bezig met de uitwerking van het ‘programma wonen’ waarbij we in het voorjaar het totale plaatje rondom huisvesting gaan bespreken. Daarin is input nodig van alle doelgroepen. Dat de seniorenraad nu een enquête houdt is fijn. De resultaten geven informatie over de woonwensen van 55-plussers. 

Deze resultaten kunnen bruikbaar zijn wanneer we het gaan hebben over de woonwensen van deze doelgroep, naast de wensen van andere doelgroepen.” Wethouder de Jong benadrukt dat hij het waardeert dat de Seniorenraad zich goed voorbereidt: “Als gemeente zijn we ook bezig met het verzamelen van data en gegevens en de provincie voorziet ons ook nog met bevolkingsprognoses. Dat een Seniorenraad zelf gegevens op tafel gaat leggen als belangenorganisatie voor haar doelgroep is alleen maar sterk! Dan hebben we straks van alle kanten alle informatie op tafel om de juiste keuzes te kunnen maken. Ik hoop dat andere doelgroepen ook inbreng leveren, want uiteindelijk willen we voor iedereen passende woonruimte”

Dat een Seniorenraad zelf gegevens op tafel gaat leggen als belangenorganisatie voor haar doelgroep is alleen maar sterk

De gemeente bouwt zelf geen woningen, maar geeft wel ruimte en richting aan het type woningen en appartementencomplexen die gebouwd mogen worden en wij maken daarover afspraken met projectontwikkelaars. Vanuit de ‘woondeal’ is tot op heden de afspraak dat als er wordt gebouwd, een derde sociale huur moet zijn, een derde middensegment (huur of koop) en een derde is een vrij deel waar de ontwikkelaar wat grotere huizen mag bouwen.

 Wethouder de Jong: “Maar ruimte beschikbaar stellen wordt steeds moeilijker. We hebben eigenlijk alleen nog maar inbreidingslocaties. Dan is het goed dat de omgeving wordt betrokken. Het is een recht dat mensen een bezwaar en beroep mogen maken tegen besluiten van de overheid. Dat leidt bij bouwprojecten echter ook tot vaak lange vertragingen en (in deze tijd van oplopende kosten) kosten die te hoog worden.” 

De uitslag van de enquête van de Seniorenraad zou wel eens verrassend kunnen zijn

De uitslag van de enquête van de Seniorenraad zou wel eens verrassend kunnen zijn. Jelle de Jong is dan ook blij dat de provincie bereid is mee te werken aan de mogelijkheid van het realiseren van landelijk gelegen woningen in de Sonniuswijk. Ook het tiny houses project loopt nog, waar veel senioren zich voor hadden opgegeven: “Ouderen willen lang niet altijd in een appartementencomplex wonen of perse in het centrum. 

Wat er wordt gebouwd, is allemaal generatie-inclusief. Geen drempels, als er meerdere verdiepingen zijn is er altijd een lift, etc. De gemeente staat positief tegenover een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) als manier voor woningbouw als mensen dat willen. Een eerder voorbeeld van een CPO is De Linge in wijk De Gentiaan.” 

Wethouder de Jong laat nog weten dat de gemeente Son en Breugel ook is aangesloten bij samenwerkingsverband ‘Juiste thuis’ waar gemeenten, woningcorporaties, zorg-, welzijns-, en ouderenorganisaties samenwerken om te zorgen dat er sneller en meer oplossingen komen waarmee senioren fijn en langer zelfstandig kunnen wonen. 

Ook is de gemeente aangesloten bij SeniorenPunt. SeniorenPunt is er voor alle 55-plussers in de regio met een kleine of grote portemonnee en een beperkte of juist intensieve zorgvraag. Zij bemiddelen voor iedere situatie een fijne woon- en zorgoplossing. Van sociale huur tot luxe woningen en van zelfstandig wonen met beperkte zorg tot volledig verzorgd. 

Geïnteresseerd in woningbouwplannen? Op www.sonenbreugel.nl/woningbouwplannen staan de plannen vermeld.