voorzitter van de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad Frits Helders
voorzitter van de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad Frits Helders Foto: Wil Feijen

Seniorenraad wil woonwensen ouderen in kaart brengen

Algemeen

Son en Breugel - “We kunnen wel appartementen gaan bouwen voor onze senioren, maar als dat niet de behoefte is van ouderen, dan slaan we de plank mis”, zegt de voorzitter van de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad Frits Helders. Nederland vergrijst. Son en Breugel vergrijst. Om goed te kunnen anticiperen op de woonwensen van ouderen wordt er een enquête gehouden onder alle 55-plussers in ons dorp.

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

De werkgroep ‘leefbaarheid’ van de Seniorenraad wil duidelijk in beeld krijgen wat de woonbehoefte is van de senioren nu en in de toekomst. Deze werkgroep bestaat uit Frits Helders, Mark Thunnissen, Harry van Kallen en René van Leeuwen. “Als je de woonwensen duidelijk hebt, weet je ook hoe, wat en waar er gebouwd moet worden. Eerst moeten de wensen helder zijn. Anders past straks het aanbod niet op de vraag”, zegt Frits Helders in duidelijke taal: “Heel veel ouderen willen best kleiner wonen. Misschien niet in een appartement, maar misschien wél een kleine woonunit met een ‘buiten’ mogelijkheid. Dat hoeft soms geen grote tuin te zijn. In sommige gevallen is een gezamenlijke tuin ook een prima oplossing.” Frits refereert aan het feit dat 60 procent van de mensen die zich had opgegeven voor het tiny house project senioren waren. Het is interessant om er achter te komen of die mensen bewust kozen voor een klein huisje, met gedeelde tuin, waar ze naast ouderen ook jongeren in hun buurt hebben wonen. Pas als we weten wat ouderen willen, weten we ook wat en waar gebouwd moet worden.”

Dat Nederland vergrijst en dus ook dat Son en Breugel vergrijst is een feit. Sommige mensen komen er alleen voor te staan en wonen in een groot huis. Ze zouden misschien wel kleiner willen wonen - goed voor de doorstroming, want dan kan een gezin in het grote huis gaan wonen - maar er zijn nu onvoldoende alternatieven voor ouderen. Deze ouderen blijven wonen in een voor hen te groot geworden huis. Vaak wordt dan ook het onderhoud van huis en tuin een probleem. 

Belangrijk is dat de woonwensen van ouderen in beeld gebracht worden. Daarom wordt er nu hard gewerkt aan een enquête onder 55-plussers. Een uitgebreide enquête. Met uiteenlopende vragen. Woonwensen zijn anders als je met z’n tweeën bent, dan dat je er alleen voor komt te staan. Of als je fysieke problemen krijgt. Ook zijn woonwensen voor mensen met een groot pensioen anders dan voor mensen die met weinig geld rond moeten komen. Belangrijk is ook te weten of mensen na verkoop van hun huis liever weer willen kopen of liever willen huren. Door een uitgebreide enquête aan te bieden krijg je beter een beeld wat de behoefte nu is en hoe die in de toekomst zal zijn. 

Eind oktober wordt de enquête uitgezet. Tot eind november kunnen mensen de enquête invullen waarna de werkgroep ‘leefbaarheid’ de uitslag in kaart brengt en een adviesrapport aan de gemeenteraad zal presenteren. Frits Helders: “Als dat adviesrapport wordt aangenomen door de gemeenteraad, dan zullen wij er op toezien dat de gemeente het rapport ook gaat naleven. Het is dus van belang dat zo veel mogelijk 55-plussers de enquête invullen. Want dan weten we wat de behoefte is en kunnen er geschikte woonmogelijkheden gebouwd gaan worden. De tijd dringt! In 2030 is 40 procent van ons dorp 65+. Daar moeten we op voorbereid zijn!” 

Voor 55-plussers die niet beschikken over een computer bestaat de mogelijkheid om de enquête met behulp van een vrijwilliger van de Seniorenraad in te vullen in de foyer van het Dommelhuis. Dat kan gedurende de looptijd van de enquête: 25 oktober tot en met 30 november op de woensdagmiddagen tussen 16.00 en 17.00 uur. Telefonisch aanmelden hiervoor gaat via Frits Helders op 06-10969604.

Wilt u meer informatie over dit initiatief? Mail naar: wonen@seniorenraadsonenbreugel.nl of bel Frits Helders 06-10969604.

advertentie woonwensen enquete