Frits Helders, Harry van der Kallen, René van Leeuwen voor het voormalige Vestzaktheater. Op de foto ontbreekt Mark Thunnissen
Frits Helders, Harry van der Kallen, René van Leeuwen voor het voormalige Vestzaktheater. Op de foto ontbreekt Mark Thunnissen Foto: Wil Feijen

‘Enquête woonwensen’ is eerste stap naar leefbare woonomgeving senioren

Algemeen

Son en Breugel - Frits Helders, Harry van der Kallen, René van Leeuwen en Mark Thunnissen vormen het hart van het enquêteteam van de werkgroep Leefbaarheid van de Seniorenraad Son en Breugel. Zij werken hard aan de voorbereiding van een enquête waarbij woonwensen van inwoners van 55 jaar en ouder in huur- en of koopwoningen in kaart gebracht worden.

Gastredacteur: Marjolein van den Bout

Frits Helders legt met plezier het hoe en waarom uit: “We doen een oproep aan alle senioren in dit dorp om actief mee te denken over het onderwerp woonwensen voor inwoners van 55 jaar en ouder. Wij willen zorgen dat ons dorp ook in de toekomst een prachtige en leefbare woonomgeving blijft voor senioren. De politieke besluitvorming met betrekking tot wonen voor senioren moet naar de mening van de Seniorenraad gebaseerd zijn op de wensen en demografische samenstelling van de inwoners. Om te helpen de juiste keuzes te maken zijn we bezig een enquête op te stellen. Dit gebeurt in nauw overleg met de gemeente Son en Breugel. In het derde kwartaal van dit jaar proberen wij zo een beeld te krijgen van de huidige en de gewenste woonsituatie. Met de uitslag kunnen wij vervolgens plannen maken richting de gemeente om op korte termijn daadwerkelijk adequate ouderenhuisvesting te gaan bevorderen.”

Overwegingen
Enthousiast vervolgt Frits: “In de komende 20 jaar verdubbelt het aantal senioren in onze gemeente. Dat heeft gevolgen voor het wonen en voor de zorg. Veel van onze senioren blijven tot op hoge leeftijd, al dan niet zelfstandig, wonen in een woning die wellicht niet meer past bij de behoefte van de bewoner(s). Echter, binding met de woning, familie, vrienden of de buurt zijn vaak belangrijke overwegingen om niet te (willen) verhuizen. Dikwijls wordt de beslissing om na te denken over verhuizen naar een geschikte en levensloopbestendige woning elk jaar opnieuw uitgesteld tot er een moment komt dat het opeens echt moet. Onze senioren worden bovendien in toenemende mate geconfronteerd met o.a. het onderhoud van de te grote woning en tuin, het wegvallen van dierbaren, inkomensdaling, eenzaamheid, hoge WOZ-heffing en energiekosten. Ideaal zou zijn dat men, op een nog vitaal moment in het leven, de beslissing neemt om alsnog (eenmaal) te verhuizen.”

“Het kost je maar 5 minuten”
Serieus legt Helders uit hoe de werkgroep het één en ander wil aanpakken en voorbereiden: “Willen wij hier samen een oplossing voor vinden, dan is het onder andere van belang te weten welke en hoeveel senioren belangstelling en persoonlijke wensen hebben ten aanzien van passende woonruimte, om vervolgens deze wensen te vertalen naar bouwplannen binnen onze gemeente.

Er zal daarbij soms echt anders over dit onderwerp nagedacht dienen te worden en originele keuzes gemaakt moeten worden. Daarom vragen wij alle inwoners van 55 jaar en ouder uit ons dorp om straks aan deze enquête mee te doen. 

Vanaf 25 oktober kun je via de website van de Seniorenraad de enquête invullen. Hoe? Dat lees je als je dan klikt op het blokje enquête woonwensen op de homepage: https://seniorenraadsonenbreugel.nl/ .

Het invullen hiervan zal nog geen 5 minuten in beslag nemen, maar levert een schat aan informatie op.” Frits Helders besluit “De Seniorenraad wil met deze aanpak het verschil maken bij het tempo en realisatie van diverse plannen. Het gaat tenslotte om onze toekomst”.

Voor diegenen die niet beschikken over een computer, bestaat de mogelijkheid de enquête in te vullen met hulp van een vrijwilliger van de Seniorenraad op woensdagmiddagen van 16.00 tot 17.00 uur in de foyer van het Dommelhuis, gedurende de looptijd van de enquête (25 oktober t/m 30 november 2023). Daarvoor kun je je telefonisch aanmelden via Frits Helders, tel. 06-10969604. Bij hem kun je ook meer informatie inwinnen over dit initiatief. Voor vragen kun je ook terecht op wonen@seniorenraadsonenbreugel.nl.

‘Enquête woonwensen’ is eerste stap naar bevordering adequate ouderenhuisvesting Son en Breugel