Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse
Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse Foto: Wil Feijen

5-jarige Tess doneert haar haren aan Stichting Haarwensen

Algemeen

Son en Breugel - Haar zus Sophie is haar voorbeeld. Toen Sophie in maart 2022 haar haren doneerde aan Stichting Haarwensen, zei Tess: “Dát wil ik ook.” Tess is in april 5 jaar geworden, en op 29 juni 2023 was het zover: bij kapsalon La Jeunesse aan de Nieuwstraat in Son en Breugel werd van haar prachtige lange haren 36 cm afgeknipt, om deze in mooie vlechten op te kunnen sturen naar Stichting Haarwensen. Deze stichting schenkt haarwerken aan kinderen die kaal zijn door medische redenen.

Redactie: Patricia van Baak
Foto: Wil Feijen

Voordat Tess de kapper bezocht, heeft ze samen met haar ouders dit interview gegeven. Daarin vertelt Tess dat ze graag andere kindjes helpt. Ze vindt het verdrietig als kindjes geen haren hebben. Zonder moeite spreekt ze uit dat haar haren naar kindjes gaan die geen haren hebben omdat ze kanker hebben of Alopecia. Alopecia is een ziekte waarbij pleksgewijs haaruitval ontstaat. Moeder Renate vult aan het belangrijk te vinden dat ook deze groep kinderen benoemd wordt.

Voor een pruik zijn meerdere haardonaties nodig. Naast haardonatie is er geld nodig om daadwerkelijk een pruik te kunnen maken; een pruik kost €1500,00. Daarom krijgt Tess van Stichting Haarwensen een eigen link, waar mensen een geldbedrag kunnen doneren. “Wanneer we 10% van het eindbedrag bij kunnen dragen, zou dit heel mooi zijn”, zegt Renate. De link van Tess is https://haarwensen.nl/acties/368/tess-uit-son-doneert; een (kleine) donatie is welkom.

Tess kiest bewust en resoluut voor dit goede doel. In het gezin is het onderwerp van gesprek, ondersteund door een filmpje van Klokhuis (haardonatie, 2014). Want het moet écht vanuit Tess komen. Papa Ton zegt dát belangrijk en mooi te vinden; dat Tess geheel uit zichzelf op zo’n jonge leeftijd positief wil bijdragen aan een wereld waarin mensen elkaar helpen, hoe klein of groot dan ook. Voor hemzelf zal het wel wennen zijn, zo geeft hij toe. Hij vindt de lange haren van zijn jongste dochter erg mooi, al weet hij zeker dat kortere haren haar ook prachtig zullen staan.

De vlechten van Tess doen zij samen op de post. Stichting Haarwensen laat aan Tess weten als de haren ontvangen zijn. Zij laat Tess ook weten als haar haren zijn gedoneerd. Zus Sophie kreeg als grote verrassing een certificaat als dankjewel. Tess, intussen met duim in haar mond op papa’s schoot, vraagt zich af wat haar juf Eefke ervan zal vinden. Juf Eefke kan erg mooi opvlechten, maar dat zal voorlopig bij Tess niet meer gaan. Geïnspireerd door Tess? Neem een kijkje op www.haarwensen.nl.

Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse
Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse
Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse
Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse
Haardonatie Tess Nieuwenhuizen bij La Jeunesse