Klassiek in het Dommelhuis
Klassiek in het Dommelhuis Foto: Ingezonden

Klassiek in het Dommelhuis: kamerorkest Alveare

Algemeen

In de zomer van 1988 vond in het openluchttheater Naat Piek te Uden een voorstelling plaats van ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Bij dit toneelstuk was muziek geschreven en de bezetting bestond uit een diversiteit van instrumentalisten. Een aantal van hen vormde nog geen jaar later Stichting Kamerorkest Alveare, dat zich aanvankelijk voornamelijk bezig hield met het spelen van barokmuziek. Echter, in de loop der jaren is het ensemble uitgegroeid tot een volwaardig kamerorkest. De kern van het orkest wordt gevormd door een dertigtal musici, beroeps en goede amateurs, uit de wijde omgeving van Tilburg, Den Bosch, Helmond en Eindhoven.

Bij elk programma wordt bekeken hoe de samenstelling van het orkest moet zijn en er worden steeds mensen in en uit gevlogen. Dit vormt meteen de kern van de naam van het orkest: ‘Alveare’ betekent bijenkorf in het Italiaans. Dit concert wordt het eerste concert waarbij ze dirigent Jan van der Plas zullen presenteren.

Jan van der Plas vormt samen met zijn broer Kris van der Plas het cello/pianoduo Saraswati. Beiden zijn opgegroeid en opgeleid in Nederland, maar willen met hun uitgesproken Balinese achtergrond de connectie maken tussen traditionele Indonesische muziek en klassieke muziek.

Programma in het Dommelhuis, 3 februari, 20.00 uur:
Beethoven - Ouverture Egmond
Haydn - Celloconcert in C, Jan van der Plas, cello
Embuth - selected songs from Anthology of Indonesian classical music, arranged by Rozalia Sobecka
--- pauze ---
Beethoven - Symfonie no. 1 in C, Op. 21